Gazete Vatan Logo

Türkiye yatırımcı için güvenli liman

Enerji Bakanı Albayrak, Türkiye’nin yatırımcılara büyük fırsatlar sunduğunu belirterek “Dünyada ticaret savaşlarının yaşandığı bir dönemde, Türkiye yatırımcılar için güvenli bir liman. Türkiye’ye yatırım yapan hiçbir zaman kaybetmedi ve kaybetmeyecek” dedi.

Türkiye yatırımcı için güvenli liman

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, ekonominin yarısının finansal göstergeler diğer yarısının da psikolojik göstergeler olduğunu belirterek, “Yatırımcılar her türlü çarpıtmaya, her türlü tezvirata rağmen Türkiye’nin potansiyelini görüyor. Bu potansiyele inanıyor. Bugün Türkiye’de faaliyet gösteren yabancı firmalar mevcut işlerini daha da derinleştirmek için yatırımlarını artırıyor” dedi.

Uluslararası Yatırımcılar Derneği (YASED) İstişare Toplantısı’nda konuşan Albayrak, Türk ekonomisinin son 16 yıldır bütün kamburlarından kurtularak hızlı bir toparlanma ve büyüme süreci ortaya koyduğunu söyledi.

200 milyar $ geldi

Türkiye’nin ekonomik başarısının ardında istikrar, güçlü liderlik ve güvenin bulunduğuna işaret eden Albayrak, “Türkiye ekonomisi bu sayede dört kat büyüdü. Çift haneli büyüme rakamları ile dünya rekoru kırdı. Yüksek büyüme oranları ile Avrupa Birliği ve OECD ülkelerini fersah fersah geride bıraktı. Yerli ve yabancı yatırımlar her yıl katlanarak arttı. Sadece 2002-2017 yıllarında uluslararası doğrudan yatırımlar Mayıs 2018’de 200 milyar doları da aşarak büyük bir başarı hikayesi ortaya koydu” diye konuştu.

Haberin Devamı

Türkiye büyüyen ekonomisi ile yatırımcılar için büyük fırsatları bünyesinde barındırdığına işaret eden Bakan Berat Albayrak, şunları söyledi:

Kârlılık vaat ediyoruz

“Dünyada ticaret savaşlarının yaşandığı bir dönemde, Türkiye yatırımcılar için güvenli bir liman olmaya devam ediyor. Biz her zaman şunu savunduk. Türkiye’ye yatırım yapan hiçbir zaman kaybetmedi ve kaybetmeyecek. Jeopolitik avantajımız ile yatırımcılara, 5 saatlik bir uçuşla 50’den fazla ülkedeki 2 milyardan fazla müşteri ve yaklaşık 25 trilyon dolarlık dev bir ekonomiye ulaşmanın yollarını sunuyoruz. Liberal, yeniliklere açık ve rekabetçi bir ekonomik yapı ile şirketlere daha fazla kâlılık vaat ediyoruz. Ulaşım, enerji, lojistik ve çevre alanlarındaki gelişmiş altyapımız ile yatırımcıların hedef pazarlara en kısa sürede ulaşmalarını sağlıyoruz. Geçen aylarda Cumhurbaşkanımız tarafından süper teşvik paketi açıklandı. Yine orada da hayata geçecek projelerin yarıya yakını enerji projeleri idi. 135 milyar TL’lik yatırım bedeline sahip projelerin nihai amacı ekonominin teknoloji odaklı dönüşümünü desteklemek. Yenilikçi, Ar-Ge yoğun ve katma değeri yüksek yatırımları ülkemize kazandırmak. Enerji ve madencilik yatırımcıların yeni gözdesi olmuş durumda. Önümüzdeki dönem bu sürecin artarak devam edeceğine yürekten inanıyorum.”

Haberin Devamı

Enerji sektörü lokomotif

2017 yılında uluslararası doğrudan yatırımlarda enerji ve madenciliğin payının yüzde 14.3 olduğunu belirten Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, “2016’ya göre elektrik, gaz ve buhar alt sektörlerindeki uluslararası doğrudan yatırım oranı yüzde 40 artışla yaklaşık 1 milyar dolara ulaştı. Madencilik ve taş ocağı alt sektörlerindeki yatırımlar 3 kat artışla yaklaşık yarım milyar dolara yükseldi. Bu rakamın katlanarak büyüyeceği bir döneme giriyoruz” bilgisini verdi. Bakan Albayrak, geçen yıl kilovatsaat başına 6.99 dolar/cent gibi rekor bir maliyetle düzenledikleri güneş enerjisi ihalesini Koreli Hanwha’nın ve rüzgar enerjisi ihalesini kilovatsaat başına 3.48 dolar/cent ile Alman Siemens’in kazandığını anımsatarak, şunları kaydetti:
Devler ilgileniyor
“Hem rüzgar hem de güneş ihalesine Danimarka, Çin, ABD, Almanya, Suudi Arabistan gibi ülkelerden dünyanın önde gelen yatırımcıları büyük ilgi gösterdi. Firmaların yoğun ilgisi Türkiye’nin güçlü ekonomi ve enerji vizyonuna duyulan güvenin en net göstergelerinden biri oldu. Türkiye yatırım cazibesi ile en doğudan en batıya dünyanın her bölgesinden yatırım çekmeye devam ediyor. Enerji sektörü de bu alanda lokomotif olmaya devam edecek. Türkiye büyüyen ekonomisi, artan nüfusu ve kentleşme oranı ile yatırımcılar için büyük fırsatları bünyesinde barındırmaya devam ediyor.”

Haberin Devamı

Yeni bir hikaye yazacağız

Bakan Berat Albayrak, yeni dönemde yeni bir hikâye yazacak bir Türkiye’nin bulunduğunu dile getirerek, “Yeni başarı hikâyemizin alanı, Cumhurbaşkanımızın dediği gibi ‘Türkiye’nin şahlanışının’ dinamosu yerli üretim ve yerli teknoloji olacak” dedi. Albayrak, dünyaya artık sektörlerin değil teknolojilerin yön verdiğine değinerek, şu bilgileri verdi:
“Enerji teknolojilerinin yerlileştirilmesi anlamında çok önemli adımlar attık. Daha önemli adımlar atmaya da devam edecek. Yenilenebilir enerjide sahalarımızı Ar-Ge ve inovasyonu zorunlu kılan bir model ile ihaleye açtık. İlk yıl yüzde 65 ve takip eden yıllarda artması koşuluyla yerli imalat sürecini başlattık.”
Geçen yılın sonlarına doğru Ankara’da Türkiye’nin ilk entegre yerli güneş paneli üretim fabrikasının temellerini attıklarını kaydeden Berat Albayrak, yakında rüzgâr enerjisinde de yerli üretim yapan bir fabrikanın devreye gireceğini söyledi.

Haberin Devamı