Gazete Vatan Logo

Türkiye yardıma koştu

Tüm Türkiye’yi sarsan patlama sonrası yurdun dört bir yanından vatandaşlar yardım için seferber oldu. Sosyal medyada organize olanlardan kimisi evinin kapısını açtı, kimi aracıyla havalimanına gidip yolcuları evlerine bıraktı

Türkiye yardıma koştu

Atatürk Havalimanı Dış Hatlar Terminali’nindeki terör saldırısından sonra havalimanında mahsur kalan, araç ve kalacak yer ihtiyacı olmayanlar için yüzlerce insan seferber oldu. Sosyal medyayı kullanarak organize olanlar, teröre karşı birlik örneği gösterdi. Kimisi havalimanında mahsur kalanlar için evinin kapısını açtı, kimisi ise aracıyla havalimanına giderek onların ulaşımına yardımcı oldu.

‘Girişte yardım için bekledik’

Sosyal dayanışmanın organize edildiği adreslerden biri Facebook’taki İnterrail Türkiye grubu oldu. Kimi otomobili kimi evi kimi ise yönlendirmesiyle organizasyona katıldı. Grubun sözcüsü Hayri İpek yaşanan geceyi şu sözlerle anlattı: Grup üyeleri olarak terör konusunda özellikle sağduyulu insanlarız. Havalimanındaki patlamanın ardından hemen harekete geçtik. Bununla birlikte bize gönüllü olarak yardım eden insanlarda oldu. 8-9 araçla havalimanı girişleri açıldıktan sonra bizden yardım isteyen insanlarla iletişime geçtik. Ulaşabildiğimiz herkesi gidebilecekleri güvende olacakları en uygun yerlere ulaştırmaya çalıştık. Evi olmayan insanlara ev açtık. Bizi arayan ve ulaşım için yardım isteyen 20’den fazla insana yardım ettik. Kalacak yer ayarladık. Ama bizim dışımızda grup çatısı altında da bireysel olarak 60’a yakın kişiye kalacak yer temin edildi. İnsanlar çok korkmuşlardı. Gece onlarla oturup sohbet ettik. Yaşadıkları şoku bir parça unutturmaya çalıştık.

Haberin Devamı

İnternette organize oldular

Avcılar, Halkalı, Ortaköy,Kadıköy, Küçükçekmece,Başakşehir, Halkalı, Merter, Zeytinburnu, Ataşehir gibi İstanbul’un birçok ilçesinden yardıma ihtiyacı olanlar için evini açtı. Yüzlerce Mesut Uslu isimli bir genç ise ‘Bahçelievler’de sözleşmesi bittiği için boşalttığım evin anahtarları elektrik kutusunun içinde. Tüm sorumluluk bende ihtiyacı olan gidip gönül rahatlığıyla kullansın’ çağrısında bulundu. Ahmet Murat Üneş ise şu mesajı paylaştı: Havalimanından insanları alıp otellere mi götürüyorlar? Kalacak yer sağlıyorlar mı? Parası, kalacak yeri olmayan varsa bir kanepem var. Yere de yatak atarız. Arkadaşlara dağıtırız. Ulaşım da araç var. İhtiyacı olan varsa mesaj yorum atın yeter. Herkese çok geçmiş olsun.

Haberin Devamı

Ücretsiz ağırladılar

Beyoğlu’nda bulunan Begonia Suite patlama sonrası kalacak yeri olamayanlar için twitter üzerinden çağrı yaptı. İşletme sahibi Hayati kayan, twitter’da taksici olayını görünce insanlar için ne yapabilirim dedim. Taksim Meydanı’nda havaalanından gelen insanlar vardı. Gidip otelimizde ücretsiz kalabileceklerini söyledim. Fakat çekindiler. Bende Twitter üzerinde çağrıyı yaparsam daha sağlıklı olacağını düşündüm. Olay yerindeki insanlara yardım eden 3 kişi paylaşım üzerine benimle iletişime geçti. İhtiyacı olanları otelimize yönlendirdiler. 3’ü çocuk 18 kişiyi ağırladık” dedi.

TAKSİCİLERE TEPKİ

‘Ne insanlıkla ne esnaflıkla ilgisi var’

İstanbul Atatürk Havalimanı’nda yaşanan patlamanın ardından taksicilerin fahiş fiyata yolcu taşıdığı ortaya çıktı. BuzzFeedNews’in Orta Doğu muhabiri Borzou Daragahi, konuyla ilgili; “Alçak taksi şoförü bizi İstanbul Havalimanı’ndan eve götürmek için 100 dolar istedi. Normalde 20 dolar tutuyor. Çaresiz insanları sömürüyorlar” şeklinde tweet attı. Bir başka gazeteci de “Atatürk Havalimanı’nda taksiler kişi başı 100 liradan yolcu taşıyor ve sadece yabancı turistleri alıyorlar” bilgisini verdi. İddialara yanıt veren Taksiciler Esnaf Odası Başkanı Yahya Uğur “Bu tip uygulamayla karşılaşanlar 444 15 23’ten bize ulaşsınlar. Gerekli işlemleri bizzat ben yapacağım. Bu alçaklıktır. Ne insanlıkla, ne esnaflıkla hiç bir alakası yoktur bunu yapanların” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Havalimanlarında güvenlik önlemleri üst seviyeye çıktı

Atatürk Havalimanı’ndan uçakların yönlendirilmesi ile birlikte Sabiha Gökçen’de yoğunluk yaşanırken, girişte oluşturulan kontrol noktasında araçlar didik didik arandı. Atatürk Havalimanı’ndan uçakların Sabiha Gökçek Havalimanı’na yönlendirilmesi üzerine ise havalimanının girişinde araç yoğunluğuna neden oldu. Polisin güvenlik önlemleri sürüyor. Öte yandan polis, Bayrampaşa’daki Büyük İstanbul Otogarı’nda da önlem aldı. Saldırının ardından İzmir Adnan Menderes Havalimanı’ndaki güvenlik önlemeleri üst seviyeye çıkarıldı. Şahıslar üzerinde kimlik kontrolü yapılmaya başlanırken, ve dış hatlarda ise çevik kuvvet ve özel hareket polisleri devriye turu atıyor.

Haberin Devamı