Gazete Vatan Logo

Türkiye ve Rusya'dan süre istemişti! Hafter kararını açıkladı

Darbeci General Halife Hafter'in, Türkiye ve Rusya'nın aracılık ettiği ateşkes anlaşmasını imzalamadan Moskova'dan ayrıldığı açıklandı. Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Hafter'in imza atmaması halinde Berlin'de toplanacak Libya konferansının bir anlamı olmayacağını söyledi.

Türkiye ve Rusya'dan süre istemişti! Hafter kararını açıkladı

Rusya Dışişleri Bakanlığı, Libya'daki iç savaşı durduracak ateşkes anlaşmasını imzalamak için bu sabaha kadar süre isteyen General Halife Hafter'in kararını dünya ile paylaştı.

Türkiye ve Rusya'nın öncülüğünde ilan edilen ateşkesi kalıcı hale getirmek üzere Moskova'da toplanan zirvede, taraflar dün akşam bir ateşkes metninde uzlaşmıştı.

Birleşmiş Milletler (BM) tarafından tanınan ve Türkiye'nin desteklediği Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) Başbakanı Fayez el Sarrac, anlaşmaya imza koydu.

Ancak masanın diğer tarafındaki isyancı general Hafter, anlaşmayı imzalamak için bu sabaha kadar süre istedi. Rusya, bu sabah Hafter'in imza atmadan Moskova'dan ayrıldığını açıkladı.

Hafter'in Moskova'dan ayrıldığı saatlerde kendisine bağlı Libya Ulusal Ordusu da websitesinden bir açıklama yaptı. İsyancı grup, Trablus'a yönelik taarruzu sürdüreceklerini ve zafere ulaşmak için 'hazır ve kararlı olduklarını' savundu.

Libya Ulusal Ordusu'nu destekleyen sosyal medya hesapları da bugün Bingazi'de Hafter'e destek eylemlerinin yapılması çağrısı yaptı.

Haberin Devamı

Al Jazeera Arabic kanalı da, Ulusal Mutabakat Hükümeti kaynaklarına dayandırdığı haberinde, Hafter güçlerinin Trablus'un güneyine yönelik saldırılara başladığını ve ateşkesin bozulma riskinin bulunduğunu belirtti.

Libya'da 2011 yılında başlayan iç savaşın ardından uzlaşma ve istikrar sağlama çabaları sonuçsuz kalmıştı.

Ülke, batıda Trablus merkezli Birleşmiş Milletler tarafından tanınan Ulusal Mutabakat Hükümeti ile doğuda Tobruk merkezli General Halife Hafter'e bağlı gruplar arasında iktidar çatışmalarına sahne oluyor. Libya'nın büyük oranda çöl olan güney kesimlerinin kontrolü ise yerel aşiretlerin elinde.

Hafter'e bağlı güçler Nisan ayından bu yana Trablus'a doğru ilerlemeye çalışıyor.Ulusal Mutabakat Hükümeti, geçtiğimiz haftalarda Türkiye'den asker desteği istedi. Türkiye de Libya'ya asker göndermeye başladı. General Halife Hafter'i destekleyen ülkeler ise Fransa, Birleşik Arap Emirlikleri, Mısır ve Suudi Arabistan.

TÜRKİYE'DEN İLK AÇIKLAMA
Cumhurbaşkanı Erdoğan Libya'daki ateşkese ilişkin yaptığı açıklamada şunları söyledi: "Moskova'da Trablus hükümeti uzlaşıcı bir tavır sergiledi. Darbeci Hafter ateşkesi imzalamaya yanaşmadı. Önce evet dedi sonra ne yazık ki masayı terk etti ve Moskova'dan kaçtı, imzalamadı. Görevimizi yaptık. Libya'da bundan sonrası Putin ve ekibine ait. Darbeci Hafter'e hak ettiği dersi vermekten asla geri durmayacağız. Oradaki sorunlar bitene kadar o coğrafyada olacağız. Berlin'de yapılacak olan Libya Konferansı'nda mutlaka Tunus ve Katar da olmalı. Meseleye sadece petrol kaynaklarına sahip olmak gözüyle bakılırsa daha çok kan akacaktır."
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, TBMM'de AK Parti grup toplantısı öncesinde gazetecilerin sorunlarını yanıtladı. Bakan Çavuşoğlu, Moskova'da gerçekleştirilen Libya barış görüşmelerinde Hafter'in Türkiye ve Rusya'nın aracılık ettiği ateşkes anlaşmasını imzalamadan Rusya'dan ayrılmasına ilişkin sorular üzerine şunları söyledi:"Metin tamamlanmıştı. Tam imzalama aşamasında Ruslar bize geldiler 'Hafter süre istedi biz de yarın sabaha kadar süre verdik. Dolayısıyla şu anda bu metni imzalamayacaklar' dedi. Daha sonra bunu Başbakan Sarraj ve ekibine anlattık. Sürekli gelişmeler konusunda Cumhurbaşkanımıza bilgiler arz ettik, talimatlarını aldık. Biz gayet yapıcı bir şekilde anlattık, Ruslar geldi ve Sarraj ekibine anlattılar. Sarraj ve ekibi tarafından Trablus’ta bunlar imzalanacaktı, diğer taraftan da Hafter imzalayacaktı. Bu mutabakat sağladığımız metni imzaladılar ve bize teslim ettiler Türkiye olarak. Daha sonra Ruslar Hafter’in ikna edilmesi icin çabalarına devam edecekti. Ve sabah edindiğimiz bilgiye göre, bu teyitli bilgiyi Ruslar da teyit ettiler, imzalamadan Moskova'yı terk etmişler. Sayın Cumhurbaşkanımız Erdoğan ve Putin’in 8 Ocak’taki çağrı neticesinde üzerimize düşeni yaptık."
'RUSLAR SAMİMİ'
Sürecin daha önce başladığını vurgulayan Çavuşoğlu, "Rusya Hafter tarafını ikna edecekti. Önce ateşkes konusunda bir gecikme oldu, daha sonra Putin’in çok gayretleri olduğunu gördük ve ateşkesi desteklediğini Hafter açıkladı. Ama maalesef bu gayretler mutabakat sağlanmasına rağmen Hafter'in bu belgeyi imzalamasına yetmedi. Biz burada illa Rusya'yı suçlamak istemiyoruz, onlar samimi. Önümüzdeki süreçte de biz çabalarımızı sarf edeceğiz; ama tüm dünya iki şeyi gördü; Türkiye'nin samimi gayretlerini ve de Sarraj tarafının da yine Libya'da ateşkesi, barışı istemiş olduğunu gördü" diye konuştu.
Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ise "Libya’da ateşkesi mutlaka başaracağız. Olmaz olur mu, Dünyanın sonu mu geldi. Hem Libya hem idlib’de siyasi bir çözümle oradaki sükunun sağlanması için çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Akan kanın durması umudumuz" dedi.

Haberin Devamı