Gazete Vatan Logo

Türkiye Varlık Fonu’ndan yatırımlara dev kaynak!

Bakanlar Kurulu’nun 24 Ocak’ta aldığı karar Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın onayıyla hayata geçti. Ziraat Bankası, BOTAŞ, TPAO, PTT, BIST, TÜRKSAT, Telekom’un yüzde 6,68’lik hissesi, Eti Maden ve Çaykur fona geçti...

Türkiye Varlık Fonu’ndan yatırımlara dev kaynak!

Bakanlar Kurulunca, Türkiye Cumhuriyet Ziraat Bankası AŞ, Boru Hatları ile Petrol Taşıma AŞ, Türkiye Petrolleri AO, Posta ve Telgraf Teşkilatı AŞ, Borsa İstanbul AŞ, TÜRKSAT Uydu Haberleşme Kablo TV ve İşletme AŞ’nin sermayelerinde bulunan Hazineye ait hisselerin tamamı, Türk Telekomünikasyon AŞ’nin yüzde 6,68 oranındaki Hazine’ye ait hissesi ile Eti Maden İşletmeleri Genel Müdürlüğü ve Çay İşletmeleri Genel Müdürlüğünün Türkiye Varlık Fonuna aktarılması kararlaştırıldı.

Antalya, Aydın, Isparta, İstanbul, İzmir, Kayseri ve Muğla’daki mülkiyeti Hazine’ye ait 46 taşınmazların tahsisleri kaldırılarak Türkiye Varlık Fonu’na devredildi. Fona daha önce Milli Piyango ve At Yarışları da devredilmişti. Bakanlar Kurulu’nun devir ile ilgili karar Resmi Gazete’de yayımlandı.

Başbakanlık’tan açıklama

Başbakanlıktan, Hazine uhdesinde bulunan bir kısım kamu sermayeli şirketler ile özelleştirme programında bulunan bazı şirketlere ait hisselerin Bakanlar Kurulu kararıyla Türkiye Varlık Fonu’na devredildiği bildirildi.

Haberin Devamı

Başbakanlık’tan yapılan yazılı açıklamada, Türkiye Varlık Fonu’na devredilen söz konusu şirketlerin mevcut yönetimleri ve işletme politikaları ile iş planlarının, yatırım ve büyüme stratejilerine uygun olarak devam edeceği, uluslararası finans kuruluşları da dahil olmak üzere ilgili paydaşlarla sağlanan işbirliğinin sürdürüleceği belirtildi.

Açıklamada, Türkiye Varlık Fonu’nun söz konusu şirketleri, Bakanlar Kurulunca onaylanacak Stratejik Yatırım Planı çerçevesinde yöneteceği kaydedildi.

Savunma’dan 3 milyar TL

Bakanlar Kurulu ayrıca Savunma Sanayii Destekleme Fonuna ait veya bu fonun tasarrufunda bulunan 3 milyar lira tutarındaki kaynağın en geç aktarım tarihini izleyen 3 ay içinde geri ödenmek kaydıyla Türkiye Varlık Fonuna aktarılmasını kararlaştırdı.

Dev yatırımlara can suyu verecek

Başbakanlığa bağlı, ana faaliyet konusu fonların kurulması ve yönetimi olan, sermaye piyasalarında araç çeşitliliği ve derinliğine katkı sağlamak, yurt içinde kamuya ait varlıkları ekonomiye kazandırmak, dış kaynak temin etmek, stratejik, büyük ölçekli yatırımlara iştirak etmek için Türkiye Varlık Fonu ve bu fona bağlı alt fonları kurmak ve yönetmek üzere Türkiye Varlık Fonu Yönetimi Anonim Şirketi kurulmuştu.

Haberin Devamı

İşte fona devredilen Türkiye’nin dev şirketleri

BOTAŞ

1974 yılında TPAO’ya bağlı kurulan BOTAŞ (Boru Hatları ile Petrol Taşıma Anonim Şirketi), 1,83 milyar lira olan sermayesinin tamamı Hazine Müsteşarlığı adına kayıtlıdır. Genel Müdürlüğü Ankara’da bulunan BOTAŞ, yıllık 37.4 milyar TL’lik cirosu ile Türkiye’nin en büyük kuruluşları arasındadır. BOTAŞ 1995 yılında İktisadi Devlet Teşekkülü statüsü kazanmıştır. Günümüzde doğalgaz piyasasında tanımlanmış olan gaz ithalat, ihracat, depolama, iletim, toptan satış, LNG ticareti, petrol iletimi faaliyetlerini yürütmektedir. Şirket Avrupa’nın gaz ihtiyacını karşılamakta Rusya dışında alternatif yollar bulma stratejisine göre şekillenen ancak daha sonra iptal edilen NABUCCO projesinin %16,67 oranında hissedarıydı. Yine BOTAŞ, TANAP projesinde de yüzde 30 oranında ortaktır. 2012 yılı itibarı ile 2 bin 800 personele sahiptir.

Haberin Devamı

PTT

Posta ve Telgraf Teşkilatı Anonim Şirketi PTT, 23 Ekim 1840’ta kurulmuştur. Türkiye’nin posta örgütü olan PTT, 2013 yılı Mayıs ayında TBMM’de kabul edilen tasarı ile Posta ve Telgraf Teşkilatı Anonim Şirketi haline gelmiştir. Genel Müdürlüğünü Kenan Bozgeyik yapmaktadır. PTT, 17 Eylül 2012’den itibaren köprü ve otoyollarda KGS ve OGS yerine kullanılmaya başlanan Hızlı Geçiş Sistemini Hayata geçirmiştir. HGS etiketleri, tüm Türkiye’deki PTT Şubelerinde satılmaktadır. Mektup, havale, kargo, koli ve gönderi hizmeti sunan PTT ayrıca emeklilere maaş ödemesi de yapmaktadır.

TÜRKSAT

TÜRKSAT Uydu Haberleşme Kablo TV ve İşletme A.Ş., Türkiye’nin Kablo TV ve tek uydu operatörüdür. Türk Telekom’un özelleştirilmesi sürecinde, 16 Haziran 2004 tarihinde kurulmuştur. TÜRKSAT Uydu Haberleşme Kablo TV ve İşletme A.Ş.’nin tamamı devlete aittir. Devlet adına uydu işletmeciliği yapan TÜRKSAT’ın 800 civarında TV ve radyo data yayını vardır. Şirket; TV ve radyo yayıncılığı, Kablo TV hizmeti, internet bağlantısı, veri transferi, VoIP gibi hizmetleri sunmaktadır. TÜRKSAT’ın 2014 yılında cirosu 683 milyon 100 bin TL’ye ulaştı.

Haberin Devamı

ETİ Maden

Eti Maden İşletmeleri 1993 yılında kurulmuştur. Türkiye’de başta bor mineralleri ve türevlerini üreten, kamuya ait bir madencilik ve kimya şirketidir. Şirket, dünyanın bilinen bor rezervlerinin yüzde 72’sine sahip olan Türkiye’de, bor mineralleri madenciliğini devlet tekelinde tutmaktadır. 2012 yılında, 850 milyon dolar yıllık geliri ile ülkenin 41. en büyük sanayi şirketi olmuştur. Bağlı kuruluşları arasında, Finlandiya’da kurulu olan ve İskandinavya, Doğu Avrupa, Rusya, Orta Asya ve Afrika’da Eti Maden İşletmeleri ürünlerini dağıtan Ab Etiproducts Oy da bulunmaktadır. 2015 cirosu ise 811 milyon dolardır.

Çaykur

1983 yılında kuruldu. Çaykur Türkiye Cumhuriyeti devletine ait, çay üreten bir Türk firmasıdır. Ayrıca soğuk çay, yeşil çay, organik çay ve siyah çay üretimi yapan şirket, Çaykur Rizespor’un da forma ve isim sponsorudur. 2015 cirosu 2 milyar 45 milyon 38 bin TL.

Borsa İstanbul (BIST)

Borsa İstanbul ya da kısaca BIST, Türkiye’de 1985 yılında ilk olarak İstanbul Menkul Kıymetler Borsası adıyla açılan 2013’te ‘Borsa İstanbul’ olan, sermaye piyasasında faaliyet gösteren Türk ve yabancı kaynaklı bankalara, aracı kurumlara saklama ile takas hizmeti verir. BIST’de hisse senedi, devlet tahvili ve hazine bonosu işlem görmektedir. İşlemdeki şirket sayısı 219’dur. BİST’in 2014 cirosu 400 milyon TL.

TPAO

1954 yılında kurulan Türkiye Petrolleri yurt içi ve yurt dışında 6 yerde, hidrokarbon (petrol ve türevleri) arama, sondaj, üretim ve dağıtım faaliyeti yapmaktadır. Türkiye Petrolleri’nin ana faaliyet alanı petrol arama ve üretim işlerinin yanı sıra; derin deniz aramacılığı, an-konvansiyonel, doğal gaz depolama ve boru hatları ile taşımacılığı alanlarında da çalışmalarına devam etmektedir. TPAO’nun 5 bin personeli vardır. Son 10 yılda yaklaşık 28 milyar TL yatırım gerçekleştiren TPAO, aynı dönemde 37 milyar TL gelir elde etmiş ve devlete de 12 milyar TL’lik kaynak sağlamıştır.

Türkiye’nin en büyük devlet bankası...

20 Kasım 1863’te Ahmet Şefik Mithat Paşa tarafından kurulan Ziraat Bankası Türkiye’nin en büyük devlet bankası. Dünya çapında hizmet veren bankanın Yönetim Kurulu Başkanı Muharrem Karslı, CEO’su ise Hüseyin Aydın. Finansal hizmetler, kredi kartı, bireysel bankacılık, ticari bankacılık, yatırım bankacılığı, rehin, özel bankacılık alanında faaliyet gösteren Ziraat Bankası’nın yönetilen varlıkları 2015 itibarıyla 302, 848 milyar TL. Çalışan sayısı 25 bin 697 olan Ziraat’ın bin 545 şubesi ve 6 bin 566 atm’si bulunuyor. Bankanın New York, Londra, Bakü, Sofya, Tiflis, Bağdat, Erbil, Lefkoşa, Girne, Gazimagusa, Güzelyurt, Akdoğan, Karakum, Karaoğlanoğlu, Atina, İskele, Gönyeli, İskeçe, Rodos, Gümülcine ve Cidde’de şubeleri, Karaçi ve Tahran’da ise temsilcilikleri bulunuyor.