Gazete Vatan Logo

Türkiye üçüncü çeyrekte de yüzde 8.2 büyüdü

Tüm soğutma, frene basma önlemlerine rağmen Türkiye yüzde 8.2 büyüdü

Türkiye 2011’in üçüncü çeyreğinde yüzde 8.2 ile yine beklentilerin üzerinde büyüdü ve dünya ikincisi oldu. 9 aylık büyümede ise yüzde 9.6 rakamı ile Çin bile geride kaldı. Ancak madalyonun iki yüzü var. Büyüme rakamlarının yüksek gelmesi bir yandan sevindirici bulunurken, bazı nedenlerden dolayı da kaygı verici bir durum yaratıyor. Bardağa dolu tarafından da boş tarafından da bakmak mümkün... İşte nedenleri

Eyvah büyüdük!

- Büyümenin motoru büyük oranda hanehalkı özel tüketiminden geliyor. Özel tüketimin alt kalemlerinde 4 harcama grubu tüketimi yukarı taşıyor. Bunlar, mobilya ev eşyası alımı, eğitim harcamaları, lokanta otel harcamaları. Çeşitli mal ve hizmetler kaleminde yüzde 21.8’lik bir artış var ve TÜİK bunun nedenini kişisel bakım harcamaları ile sigorta harcamalarındaki artışa dayandırıyor. Hane halkının borçluluk oranları artıyor.

- İhracata dayalı, yatırıma dayalı bir büyüme söz konusu değil. Yani büyümenin yapısı sakat. Ayrıca kontrolsüz ve tahminlerden yüksek bir büyüme tahminlerden düşük bir büyüme kadar tehlikeli görülüyor.

- Nitekim bu sakat yapı, cari açık sorunu ile kendini belli ediyor. Büyüme ile birlikte cari açığın milli gelirin yüzde 10’una gelmesi, aslında büyümenin dış finans destekli olduğunu, Alman Hans’ın, İngiliz John’un tasarruflarını Türkiye’de değerlendirmesiyle büyüdüğümüzü gösteriyor.

- 2012’de dış likidite koşullarının ağırlaşacak olması, bu yapı ile istikrarlı bir büyümenin sürdürülebilir olmayacağını ortaya koyuyor. Yani Türkiye bu yıl yüzde 8’in üzerinde büyürken, bir sonraki yıl büyümesi yüzde 2’de de kalabilir, daha düşük de çıkabilir. Örneğin 2012 ikinci çeyreğinde baz etkiden dolayı ciddi bir eksi büyüme ortaya çıkabilir.

Yaşasın büyüdük!

- Büyüme rakamları Türkiye’nin ne kadar dinamik bir ülke olduğunu ortaya koyuyor ve böylece dış finans çevrelerinde Türkiye’nin yıldızını parlatıyor. Bu da park edecek yer arayan uluslararası sermaye için en iyi reklam malzemesi. Tüm ilgi Türkiye’nin üzerinde oluyor. Türkiye krizdeki ülkelerden ayrışıyor. Bu rakamlar Türkiye’de bir güven ortamı olduğunu, istikrarın her alana yayıldığını gösteriyor.

- Büyüyen Türkiye’de çarklar dönüyor. Nitekim sanayide kapasite kullanım oranları 2005 bazlı endekse göre en yüksek seviyelerine gelmiş durumda.

- Kapasite kullanımının yükselmesi, istihdama olumlu yansıyor. Türkiye 2009’dan bu yana net istihdam artışı sağlayabilen nadir ülkelerden biri. Bunu da hızlı büyümesine borçlu. Türkiye gibi hızlı nüfus artışı olan her yıl 700 binden fazla genci iş piyasasına dahil olan bir ülke için istihdama dayalı büyüme vazgeçilemez.

- Rakamlara göre Türkiye 2011’de bir önceki yıla göre istihdamını tam 1 milyon 689 bin kişi artırdı. İşsiz sayısında 450 binin üzerinde bir azalış oldu. İşsizlik oranı da son 1 yılda yüzde 11.4 seviyesinden yüzde 9.2 seviyesine indi.

9 aylık sürede Çin’i bile geride bıraktık

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, 3. çeyrekteki yüzde 8.2’lik büyüme ile Türkiye’nin büyüme hızında dünyada Çin’den sonra 2. sırada yer aldığını söyledi.

2011 yılının ilk 3 çeyreği dikkate alındığında ise Türkiye yüzde 9.6’lık büyüme ile Çin’i de geçti. Çin’in 3 çeyrek toplam büyümesi yüzde 9.4’te kaldı.

Bakan Ergün, 2011’in tamamında Türkiye ekonomisinin yaklaşık yüzde 8’le yine iyi bir büyüme performansı göstermiş bir ekonomi olacağını da şimdiden söyleyebileceklerini ifade etti. Orta Vadeli Program’da (OVP) 2012 yılında Türkiye ekonomisinin yüzde 4 olarak büyüyeceğinin tahmin edildiğini, IMF’nin ise 2012 için Türkiye ile ilgili büyüme beklentisinin yüzde 2 olduğunu hatırlatan Ergün, bu rakamların 2012’de revize edilebileceğini kaydetti.

Ali Babacan: 2011 büyümesi OVP’nin üzerinde gerçekleşir

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, yılın ilk 9 aylık dönemindeki yüksek performans ile 2011 yılı büyümesinin Orta Vadeli Program (OVP) tahminlerinin de üzerinde gerçekleşmesinin beklendiğini, 2012’de küresel ekonomiye ve özellikle Avrupa’ya ilişkin belirsizliklere bağlı olarak GSYH büyümesinin yüzde 4 olmasının öngörüldüğünü söyledi. Babacan, bu büyüme oranı ile Türkiye’nin 2012 yılında da Avrupa ülkeleri arasında en hızlı büyüyen ekonomilerden biri olmaya devam etmesinin beklendiğini kaydetti.

Ali Babacan, yaptığı açıklamada, GSYH’nin 2011 yılı üçüncü çeyreğinde bir önceki yılın aynı dönemine göre reel olarak yüzde 8.2 oranında artarken, mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış büyüme hızının da bir önceki çeyreğe göre yüzde 1.7 oranında gerçekleştiğini kaydetti.

Babacan, Türkiye’de gerçekleşen büyümenin, özel sektör talebine dayalı bir büyüme olup, kamu harcamalarının büyümeye katkısının sınırlı olduğunu belirterek, özel nihai tüketim harcamalarına ve özel sektör yatırımlarındaki güçlü artışa bağlı olarak 2011 yılı üçüncü çeyreğinde toplam iç talebin büyümeye 7.7 puan katkı sağladığını kaydetti. Babacan, önceki dönemlerden farklı olarak ihracatta gözlenen yüksek performans sonucunda net dış talebin de yılın üçüncü çeyreğinde büyümeye pozitif katkı sağladığını ifade etti.

Zafer Çağlayan: Yıl sonu büyüme hızımız yüzde 7.8 olur

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, yüzde 8.2 ile beklentileri aşan 3’üncü çeyrek büyümesiyle Türkiye’nin Çin’i geçtiğini belirtti. Çağlayan, “2011 yılının ilk iki çeyreğinde büyümede gösterdiği performans ile dünya ekonomilerinden ayrışan Türkiye, 3’üncü çeyrekte de beklentilerin üzerinde büyüyerek farklı olduğunu bir kez daha kanıtladı. Bu büyüme oranına şaşırmadık ve şaşırtmadık, sadece parmak ısırtıyoruz” dedi.

Çağlayan, yüzde 8.2 oranında büyüyen Türkiye ekonomisinin, şimdiye kadar 3’üncü çeyreklerde yakalanan en yüksek büyüme hızına ulaştığını bildirdi. Büyümenin 9 ayda yüzde 9.6 olduğunu belirten Çağlayan, Çin’in bu dönemde yüzde 9.4 büyüdüğünü, yani Türkiye ekonomisinin Çin ekonomisinden daha hızlı büyüdüğünü kaydetti. 2011 yılı sonunda Orta Vadeli Program (OVP) hedefi olan yüzde 7.5’i rahatlıkla geçilebileceğini düşündüğünü ifade eden Çağlayan, “Kaldı ki son çeyrekte Türkiye ekonomisi yüzde 2 büyüse bile yıl sonunda büyüme hızımız yüzde 7.8 civarında olacaktır” dedi. Büyümede gerçekleşen bu yüksek oranın istihdama da yansıdığına dikkati çeken Çağlayan, 2011 Temmuz-Ağustos-Eylül döneminde istihdam hacminin 2010’un aynı dönemine göre 1 milyon 689 bin kişi artarken, işsiz sayısının 450 bin kişi azaldığını, işsizlik oranının bu dönemde yüzde 11.4’ten yüzde 9.2’ye gerilediğini belirtti.

Haberin Devamı