Gazete Vatan Logo

Türkiye sınırında tatbikat!

İran Türkiye sınırında tatbikat yapacak...

Türkiye sınırında tatbikat!

Tahran iki ay içinde ikinci büyük askeri tatbikata hazırlanıyor. Hava savunma komutanları ülkenin kuzeybatı sınırına füze ve elektronik savaş üniteleri kurduklarını açıkladı.

İran bu ay sonunda büyük bir askeri operasyon yapmaya hazırlandığını açıkladı. İran Devrim Muhafızları’ndan Tuğgeneral Farzad İsmaili, ülkede çeşitli basın yayın organlarına yaptığı açıklamalarda, “Muhafızların, orduyla birlikte tüm hava savunma sistemlerinin kullanılacağı bir tatbikat düzenleyeceğini” söyledi. İsmaili, 21 Eylül-21 Ekim tarihleri arasında yapılması planlanan tatbikat hakkındaki açıklamasında ‘önceliklerinin nükleer tesisleri korumak olduğunu’ dile getirdi. İsmaili “Nükleer tesisler bizim önceliğimiz” diye konuştu. Hava savunma sisteminin yanı sıra savaş ve bombardıman jetlerinin de yer alacağı tatbikatta, kriz yönetimi kabiliyetini test etmek amacıyla ‘beklenmedik senaryolar’ da canlandırılacak.

Türkiye sınırında tatbikat

300 mevkide prova

İran haber ajansı Mehr’e konuşan kuzeybatı hava savunma komutanı Resul Rezvani-Kia da ülkenin kuzeybatı sınırına radar, füze ve elektronik savaş üniteleri kurulduğunu söyledi. Rezvani-Kia “300’den fazla mevkiye ekipman yerleştirdik” dedi. İran’ın kuzeybatı sınırında Türkiye ve Irak bulunuyor.

İran normal şartlarda yılda iki kapsamlı tatbikat düzenliyor. İran’ın temmuz ayındaki askeri provadan sonra hemen bir tatbikat daha düzenlemeye karar vermesi İsrail’in saldırı planladığı iddialarına yanıt olarak yorumlandı.

‘Kırmızı çizgi vakti geldi’

İran’ın tatbikat açıklamaları ile aynı gün İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu uluslararası topluma ‘İran’a kırmızı çizgi çekme’ çağrısında bulundu. İran’ın tüm yaptırım ve uyarılara karşın nükleer çalışmalarını hızlandırmasından yakınan ve ülkenin nükleer bomba ürettiğini iddia eden İsrail Başbakanı, “Gerçeğin vurgulanması gerektiğine inanıyorum. Uluslararası toplum İran’a net bir kırmızı çizgi çizmiyor ve İran, uluslararası toplumun nükleer programını durdurma konusundaki kararlılığını göremiyor” dedi. İran’ın bu kırmızı çizgiyi net şekilde görmedikçe nükleer çalışmalarında geri adım atmayacağını vurgulayan Netanyahu’nun açıklamaları ABD ve diğer Batılı ülkelerin İran’ın olası nükleer silah üretimini durdurması için diplomatik yollardan çözüm aranması, İsrail’in tek başına bir harekata girişmemesi vurgularının ardından ülkenin artan sabırsızlığının bir göstergesi olarak yorumlandı.

Haberin Devamı