Gazete Vatan Logo

Türkiye şanslıydı!

Türkiye şanslıydı ama global krizden çıkış yavaş olacak

Dünyaca ünlü Nobel ödüllü ekonomist Prof. Dr. Peter Diamond, Türkiye’nin geçmiş yıllarda yaşadığı krizlerden tecrübe edindiğini belirterek, “Türkiye’de bir önceki kriz sancılı olmuş ama bu sefer krize adapte olabildiği için Türkiye şanslıydı. Ancak dünyanın büyük bölümünü kapsayan resesyondan çıkış zaman alacak” dedi.

Nobel Ekonomi Ödülü sahibi Prof. Peter Diamond, ülkelerin geçmişlerinde ekonomik krizlerden gelen tecrübelerinin önemini vurgulayarak, ”Türkiye’de bir önceki kriz sancılı olmuş ama bu sefer krize adapte olabildiği için Türkiye şanslıydı” dedi.

Bu yıl 3.’sü düzenlenen Yapı Kredi Bankacılık Akademisi’nde konuşan Diamond, dünyanın büyük bölümünü kapsayan resesyondan çıkışın çok yavaş olacağını belirterek, Euro Bölgesi’nin yavaş bir karar verme süreci izlediğini anlattı. Diamond, belirli ülkelerde çok ciddi politik sorunlar gördüklerine işaret etti.

Finansal krizden çıkışla ilgili tahminlere de değinen Diamond, ”Er ya da geç dünya ekonomisi bunun içerisinden çıkacak ve bence ABD’de bu daha da yakın dönemde olacak. Avrupa’ya göre ABD daha hızlı çıkacak. Bu Türkiye’nin üzerinde de etkili olacak, çünkü burada son derece açık bir ekonomi var. Bence düzenlemelerde devam eden bir reform süreci göreceğiz. Bu krizin etkileri bir süre devam edecek. Mesela Türkiye’de bir önceki kriz sancılı olmuş ama bu sefer krize adapte olabildiği için şanslıydı Türkiye. Aynı şeyi İsveç için de söyleyebiliriz” ifadelerini kullandı.

Borçlu ülkeler artacak

Diamond, Avrupa’daki problemlerden birinin de birçok bağımsız ülkenin çok fazla iç kurallarının olması ve tek bir ülkenin yanıt verebileceği hızla yanıt verememelerinden kaynaklandığının altını çizerek, ”Avrupa’da özellikle İspanya, Yunanistan gibi ülkelerde borç çok yüksek. Başka ülkeler de yavaş yavaş bu gruba dahil olmaya başladı” dedi.

Avrupa’da artan işsizliğin krizin etkisini artırdığını belirten Diamond, şöyle devam etti:

”Gençlerin işsizliği Avrupa’da en acı verici konulardan. Özellikle yetişkinlerle kıyaslandığında gençlerin işsizliği Avrupa’da, ABD’den çok daha kötü. Borç her ülkede dengeli değil. Genel olarak bakınca, Yunanistan ve İspanya’da şu anda bir kriz var. ABD daha yavaş bir emeklilik reformu yapabilirdi, aşama aşama da olsa bunu yapmadı. İtalya bu reformu hızlı bir şekilde yapmalı. Bu borcun yayılması problemi ile yüz yüzeler. Avrupa problemi bir işsizlik krizi problemi. Avrupa hükümetleri maalesef koordineli, kesin eylemler gerçekleştiremedi. Bu da Avrupa ekonomilerini riskte bırakmaya devam ediyor. Bir şekilde euroyu korumak için çok büyük bir taahhüt var ama ekonomilerin iyi işlemesi ile aynı şey değil bu.”

Emlak balonuna dikkat

ABD’de emlak sektöründeki balon etkisinin yarattığı finansal sorunların halen devam ettiğini belirten Peter Diamond, ”Türkiye’de de benzer bir konut balonu var mı şeklide spekülasyonlar var. Benim bununla ilgili böyle bir risk var mı şeklinde şahsi bir görüşüm yok. Ama bu tabii ki herkesin gözünün üzerinde olması gereken bir konu” dedi. Diamond, ”Mortgage probleminin herkes farkında. Mortgage ödeyememe pozisyonlarında hafif bir düşüş gördük. Tabii ki, bu mortgage’ın paraya dönüştürülememesi, bana göre resesyonun bu kadar uzun sürmesinin ve bu kadar derin olmasının sebeplerinden. İnsanlar bir bedel ödüyorlar. Bir çözüm bulamamanın bedelini ödüyorlar. Bu problem devam ediyor” ifadelerini kullandı.

MIT’nin en yüksek unvanına sahip

Prof. Dr. Peter Diamond, lisans eğitimini matematik dalında Yale Üniversitesi’nde aldıktan sonra doktorasını Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’nde (MIT) tamamladı. Diamond, 1997 yılında MIT tarafından verilen en yüksek akademik unvan olan Institute Professor’a layık görüldü. 2010 yılında “Arama Friksiyonları içeren Piyasa Analizleri Teorisi” ile Nobel Ekonomi Ödülü’nü kazanan Diamond, finans ve vergilendirme, sosyal güvenlik ve davranış ekonomisi gibi konularda yaptığı çalışmalarla tanınıyor.

Haberin Devamı