Gazete Vatan Logo

Türkiye rock müzikte kimi hatırlayacak?

“Rock müzik öldü, bundan 100 yıl sonra hangi rockçıyı hatırlayacağız?” Otoritelere göre 100 yıl sonra dünyada Beatles, Bob Dylan, Rolling Stones ve Elvis’ten yalnızca biri hatırlanacak. Peki ya Türkiye’de?

Türkiye rock müzikte kimi hatırlayacak?

New York Times gazetesi “Rock müzik öldü, biz bundan 100 yıl sonra hangi sanatçıyı hatırlayacağız?” tartışmasını başlattı. Buna göre 100 yıl sonra hatırlanacak rock starları Beatles, Bob Dylan, Rolling Stones ve Elvis.

1968’de dünyaca ünlü müzik eleştirmeni Richard Meltzer “Rock ölüyor” demişti, bu çok tartışıldı taa ki 1984’te Prince Purple Rain’i söyleyene kadar. Sonra birçok müzik otoritesi Meltzer’in dediğine geldi, evet “Rock ölüyordu”. Melzer bir yandan da haklıydı çünkü rock’ı rock yapan felsefe 1968’de bitmişti. 2’nci Dünya Savaşı sonrası jenerasyonlar ası bir boşluk oluşmuş ve iki farklı jenerasyonun arası açılmıştı. New York Times’ın tartışmasına döneceksek, Elvis ilk dönem rock n’ roll, Bob Dylan 68 ruhu ile yükselen rockın en önemli iki sembolü olarak öne çıkan iki isim. Elvis sonrası Beatles, tabii Pink Floyd, Rolling Stones... Iggy Pop.. David Bowie.. Sizce bu isimlerden hangisi 100 yıl sonra hatırlanacak?

"Rock müziği kuralsızdır, düzene karşıdır. Tekil değil, çoğul bir müziktir..."

Haberin Devamı

Baba rockçı artık çıkmıyor

Rock müziğin kültürel özümsemesiyle kültürel küçülmesi iç içe geçti artık. Bunun sonucu olarak rock gençlerle bir özel bir bağ taşımıyor rock müziği. Rock müzik kahramanlık hikayeleri, sıfırdan yükselişler dinleyiciler tarafından kulaktan kulağa anlatır ve starlar böyle doğardı. Rock işte bu yüzden dünyayı yerinden oynattı. Ama günümüzde sosyal medya ve hızlı teknoloji buna engel. Rock starlarını ilahlaştıran öyküler artık yok, altyapısı kuvvetli yeni rock starları da...

Bob Dylan rock’a ruhunu veren 68 kuşağının en önemli temsilcisi.

Elvis mi Dylan mı?

Eğer 100 yıl sonra Elvis Presley hatırlanırsa rockun tanımı değişir, yalnızca sahne şovu ile hatırlanır. Ama Dylan çıkarsa daha entelektüel kişi değil şarkıların sözleri, protest duruş önem taşır ve daha politik bir ruh olur rock. Belki de Dylan’ın olduğundan daha politize olur.

Sezen Cumhur Önal, ‘’Rock için de umut var asla Bob Dylan, Elvis ruhu bitmez..’’

100 yıl sonra kim rock’ı temsil edecek?

Beatles buna uymuyor, sonu hüzünle biten bir hikaye onlarınki, Elvis ve Bob Dylan aslında öne çıkıyor bu yarışta. Elvis 2’nci Dünya Savaşı sonrası caz ve blues döneminin ağır bastığı bir zamanda sıfırdan çıktı. Rock’n Roll’un babası. Bob Dylan ise bir ozan, aslında rock müziği rock yapan da bir sözlerin önemi işte Dylan modern zamanların ozanı olarak Elvis’te şovu ön planda tutan bir yorumcu olarak öne çıktı, tıpkı Sinatra gibi. Elvis zamanında (1950’ler) icracı müzisyenler önem kazanmıştı, 300 yıl sonra eğer Elvis ikon olarak gösterilecekse rock içi boş bir kavram olarak, saç, kılık kıyafet, şov yani starlar ile anlatılacak. Dylan ise rock’a ruhunu veren kuşağın en önemli temsilcisi. 68 ruhuhu oluşturuyor. Peki Elvis olmasa Beatles ve Bob Dylan olur muydu? Muhtemelen olurdu...

Haberin Devamı

Cem Karaca Türkiye’nin tartışmasız en iyi rock vokali.

Cem Karaca mı Barış Manço mu?

Elvis’in Türkiye’deki ekolü olan Erol Büyükburç ile başlayan rock’n roll, 68 kuşağı ile Cem Karaca, Barış Manço, Erkin Koray, Moğollar, Ersen ve Dadaşlar ile Anadolu rock’ın temelleri atıldı. Türküler rock’a derlendi, geniş kesimleri kucaklayan ve toplumsal sorunları işleyen şarkı sözleri ve kuvvetli şarkılar bir dönemin ruhu oldu. Ardından Bulutsuzluk Özlemi, Pentagram, Mavi Sakal, Mor ve Ötesi ve Duman ile Türk rockı biraz tarz değiştirse de yoluna devam ediyor.

Haberin Devamı

Cahit Berkay

Elvis bence birkaç kuşak sonra kalmaz ama Dylan daha kalıcıdır ansiklopedilerde ıskalanmaz. Türkiye’nin ne olacağı belli değil 100 yıl sonra, türkülerimiz mutlaka kalıcı olacak Ama Cem Karaca ve Barış Manço mutlaka hatırlanacaktır.

Taner Öngür

İnsanlık hatırlanacak mı? Kapitalist ilişkiler sürdükçe rock devam edecek. Türkiye’de bence Cem Karaca kalıcıdır. Çünkü her zaman geçerli şarkılar yaptı, Türkiye böyle devam ettikçe her şarkısı Cem Karaca’nın eleştirel tarafı 100 yıl sonra da hatırlanır.

Ahmet Güvenç

Rock devamlı güncellenen bir şey. 100 sene sonra o günün problemlerini de yine rock ile anlatılacaktır. Türkiye’de tabii ki Barış Manço hatırlanacak. Dünyada da Pink Floyd asla unutulmayacaktır.

Haberin Devamı