Gazete Vatan Logo

Türkiye otoban hızına kavuşacak

İş dünyası seçim sonuçlarından memnun. İstikrarın Türkiye’yi ‘otoban hızı’na ulaştıracağını söyleyen iş dünyası temsilcileri, ekonominin öncelikli gündem olmasını istiyor. İş insanlarının beklentisi bir an önce reformlara odaklanılması

Türkiye otoban hızına kavuşacak

Daha güçlü ekonomi için çalışacağız

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Başkanı Nail Olpak, “Uzun bir süre erken seçim tartışmalarıyla iş ve ekonomi gündemimizde kalması yerine, seçimlerin 24 Haziran’da öne alınması ülkemiz açısından isabetli bir karar oldu” dedi. DEİK olarak, bu yeni dönemde de Türkiye’nin ekonomik gücünü tüm dünyada başarıyla temsil etmeye devam edeceklerini ifade eden Olpak, “Türk iş dünyasının tamamını buluşturan bir platform olarak gerek yabancı yatırımların gerekse ülkemiz dış ticaretinin artması için yürüttüğümüz ticari diplomasi faaliyetlerini yüksek bir motivasyonla sürdüreceğiz. Daha da güçlü bir ekonomi, daha da ileri bir demokrasi ve çok daha büyük bir Türkiye için çalışmaya devam edeceğiz” diye konuştu.

Fırtınalı yollar yerine güvenli rota seçildi
İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, Türkiye’nin çok önemli bir eşiği geride bıraktığını söyledi. Avdagiç, “Türk halkı büyük sağduyusu ile bir kez daha fırtınalı ve belirsiz yollar yerine, istikrarlı ve güvenli rotayı tercih etmiştir” dedi. Türkiye’nin son derece önemli ve stratejik bir seçim dönemini başarıyla ve güvenle tamamladığını vurgulayan İTO Başkanı, “16 yılın tecrübesi ve ortaya konulan büyük başarılarla oluşan ekonomik birikim, artık Türkiye’yi yeni bir kulvara ve eşiğe taşımıştır. Tabiri caizse, 24 Haziran seçimleriyle Türkiye ekonomisi otoban hızına kavuşacaktır” diye konuştu. Avdagiç, siyasal istikrarın olmadığı yerde ekonomik istikrarın ve güvenin olmasının mümkün olamayacağını hatırlattı.
Bir an önce düzenlemeler yapılmalı
Tüm Sanayici ve İşadamları Derneği (TÜMSİAD) Genel Başkanı Yaşar Doğan, halkın ekonomik istikrar ve büyümenin bundan sonra da aynı şekilde devamı yönünde iktidara sahip çıktığını söyledi. Doğan, beklentilerini şöyle sıraladı: “Bu sonuç ile üretmekle ilgili engellerin çoğu kalkmış olacak. Bundan sonra adımlarımızı daha rahat atacağımıza inanıyor ve bir an önce ekonomik düzenlemelerin hayata geçirilmesini temenni ediyoruz.”
Güçlü ve sağlam
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, twitter hesabı üzerinden seçim mesajı yayınladı. Hisarcıklıoğlu, “Seçimden zaferle çıkan Cumhur İttifakı’nı ve Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ı kutluyorum. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin ülkemiz için hayırlara vesile olmasını diliyorum. Türkiye, güçlü ve sağlam bir demokrasi geleneğine sahip olduğunu bir defa daha ortaya koydu” dedi.
Yeniliklerin takipçisi olacağız
TÜRKİYE İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, “Milletimiz tercihini istikrardan yana yapmıştır’ dedi. Büyükekşi, şöyle devam etti: “Erken seçim kararının, mevcut belirsizliğin ve yeni yönetim sistemimizin tam anlamıyla uygulanması için gerekliliğine dikkat çektiğimiz gibi bürokrasinin azaltılması başta olmak üzere yeni sistemin vadettiği yeniliklerin de takipçisi olmayı sürdüreceğiz. İhracat ailesi olarak beklentimiz her zamanki gibi istikrarlı bir 5 yıllık dönem ve hızlı karar alınmasını sağlayacak yeni sistemin bileşenlerin tam anlamıyla uygulanması olacaktır. Bizler de yeni yönetimle yapıcı ve uyumlu çalışmalarımıza devam edeceğiz.”
İstikrar her açıdan korunmalı
İstanbul Sanayi Odası (İSO) Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan, yeni dönemde ekonominin ana gündem maddesi olması gerektiğine ve istikrarın her açıdan korunmasının önemine dikkat çekti. Bahçıvan, şu değerlendirmede bulundu: “Halkımız sorunlarına ve beklentilerine yönelik çözümü her zaman olduğu gibi seçimlerde ve sandıkta görüyor. Demokrasi adına bu önemli ve kıymetli bir toplumsal özelliğimizdir. Oluşan neticelerin hayırlı olmasını diliyoruz. Yeni dönemde istikrarın her açıdan korunmasına önem verilerek ekonominin ana gündem maddesi olmasını bekliyoruz.”
2023 hedeflerine ilerleyeceğiz
Ankara Ticaret Odası (ATO) Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran, son dönemin en yüksek katılımlı seçiminin gerçekleştiğine dikkati çekti. Baran, sandıktan demokrasi zaferinin çıktığını vurguladı. Milletinin oylarıyla siyasi ekonomik tetikçilere en güzel cevabı verdiğine işaret eden Baran, “Milletimiz, sandıkta tüm dünyaya demokrasi dersi verdi. Türkiye Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemiyle, Recep Tayyip Erdoğan’ın Cumhurbaşkanlığında 2023 hedeflerine daha güçlü ve güvenli bir şekilde ilerleyecektir” diye konuştu.
Şahlanış için kapılar aralandı
İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (İTHİB) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Öksüz, seçimin kazananının Türkiye ve ülke demokrasisi olduğunu belirtti. Öksüz, şu ifadeleri kullandı: “Bu seçim sonuçlarıyla yalın, sonuç odaklı ve sıkı koordinasyon ile hareket edilerek ekonomik, sosyal ve siyasal atılım dönemi yaşayacağımız şahlanış döneminin kapılarını aralıyoruz. Kararların daha hızlı alınacağı, bakanlık sayılarının 16’ya düşürülerek bürokratik işlemlerin hızla azalacağı ve kamunun optimum verimliliğe ulaşacağına inandığımız bu yeni dönem hayırlı olsun. Ana gündem maddemizin ekonomik istikrar olduğu, yapısal reformların hızla gerçekleştirildiği bir dönem olmasını diliyorum.”
Belirsizlikler ortadan kalkıyor
Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, siyasi istikrarın güçlenmesinin, güçlü bir ekonominin önünü açacağını belirtti. Burkay, şunları kaydetti: “Yeni hükümet sistemiyle ülkemiz yeni bir atılım döneminin kapılarını aralamış oldu. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde 2023, 2053 ve 2071 hedeflerine doğru ilerlemeyi sürdürecek Türkiye, daha hızlı ve kararlı adımlar atacak. Siyasi istikrarın güçlenmesi daha da güçlü bir ekonominin önünü açacak. Artık önümüzde ülkemiz ve milletimiz için belirsizliklerin ortadan kalktığı bir dönem var.”
Artık canla başla çalışma vakti
Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Abdurrahman Kaan, “Şimdi vakit, meselemiz Türkiye’dir diyerek ülkemiz için canla başla çalışma vaktidir” dedi. Kaan, şöyle devam etti: “Tahriklere rağmen halkımız, vakur duruşu ve olgunluğu ile unutulmaz bir demokrasi dersi vermiş; Türkiye’nin bekası söz konusu olduğunda, nasıl tek yürek birleştiğini kanıtlamıştır.”
Piyasa rahatlayacak ekonomi canlanacak
Anadolu Aslanları İşadamları Derneği (ASKON) Genel Başkanı Hasan Ali Cesur, Türkiye’nin yeni bir sürece girdiğini söyledi. Cesur, “Yeni hükümet sistemi ile karar mekanizmaları daha çabuk işleyecek. Bu süreçte Türkiye’nin istikrarlı bir şekilde büyümeye devam edeceğine ve milli gelirini de sürekli arttıracağına şüphemiz yoktur. Belirsizlik ortamı kalktı, piyasalar rahatlayacak, ülke ekonomisi de canlanacaktır” dedi.
Sıra yapısal tedbirlerde
Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği (KONUTDER) Başkanı Altan Elmas, şu değerlendirmeyi yaptı: “Bu sonuçlar, hem Türkiye’nin yeniden yapılandırılması için hem de ekonomik olarak büyümesi için verilmiş önemli bir destektir. Bugünden itibaren ekonomiye çok hızlı bir şekilde odaklanılmasını bekliyoruz. Seçimin sonuçlanmasıyla beraber piyasalar sakinleşecektir ancak yapısal tedbirlerin hızlıca alınıp 2023 vizyonuna ulaşmamız gerekiyor. Türk ekonomisinin yapısal dönüşümlere ihtiyacı var. Cari açık konusunu çözmemiz gerekiyor. Sanayi üretimi, kentsel dönüşüm, tarım-hayvancılıkla alakalı yapılması gerekenler var.”

Haberin Devamı