Gazete Vatan Logo

Türkiye önemli pazar

Lenovo: Hedefimiz Türkiye’de pazar liderliği...

Dünya'nın sayılı bilgisayar firmalarından Lenovo’nun CEO’su Yuanging Yang, “Türkiye bizim için çok önemli bir pazar. Pazar payımızı ilk etapta çift haneli rakamlara çıkarmayı, sonra pazar lideri olmayı hedefliyoruz” dedi

LENOVO CEO’su Yuanging Yang, Lenovo’nın Türkiye’deki pazar payını ilk etapta çift haneli rakamlara ulaştırmayı, daha sonra pazarda lider olmayı hedeflediklerini bildirdi. Yang, “Türkiye dünyanın 16. büyük ekonomisi ve 70 milyon nüfusa sahip çok ciddi bir potansiyeli var. Bu yönden Türkiye bizim için çok önemli. Türkiye’de çok ciddi bir kanal ağımız var. Tüketicilerle ilişkilerimiz çok iyi. Türkiye pazarından beklentilerimiz çok yüksek. Türkiye’deki şu ana kadar gidişattan son derece memnunuz. Türkiye’deki pazar payımızı ilk etapta çift haneli rakamlara ulaştırmayı ve daha sonra pazarda lider olmayı hedefliyoruz. Türkiye piyasasına yeni ürünler getireceğiz” diye konuştu.

Yerel ortaklıklar olacak

Dağıtım ağını daha da geliştirmek için yerel markalarla ortaklık kurma projeleri olduğunu belirten Yang, bu yerel markalar sayesinde daha da geniş bir ağa sahip olacaklarını anlattı. Yang “Maliyetleri ve masrafları yönetme becerisiyle sağlanan yüksek verimlilik Lenovo’nun Çin’deki başarısında en önemli etkenlerden birisi oldu. Lenovo, düşük masraflı yapısını, Türkiye dahil diğer gelişen pazarlarda birebir uygulayacak” dedi.

Lenovo Türkiye Genel Müdürü Faik Burhanoğlu ise Lenovo’nun Türkiye’de 2008’in ikinci çeyreği ile 2009’un ikinci çeyreği arasındaki dönemde yüzde 100’ün üzerinde büyüme kaydettiğini ve bunun pazarın üzerinde bir büyüme olduğunu söyledi. Burhanoğlu, “2009’un ikinci çeyreğinde yüzde 122 büyüdük. Notebook’ta yüzde 180 büyüme oranlarımız var. Son 5-6 çeyrektir Türkiye’de 3 haneli büyümeye devam ediyoruz” diye konuştu.

Yudum’u alan Suudi Savola 6 şeker fabrikasına talip

ORTADOĞU’NUN en büyük şeker rafinerisi olan Suudi Arabistan merkezli Savola Group ile Türk ve diğer Suudi Arabistanlı şirketlerin oluşturduğu konsorsiyum, Türkiye’de 6 şeker fabrikasının satış ihalesine katılacak. Savola’nın borsa internet sitesindeki açıklamasına göre, Savola’nın gıda birimi olan ve 2007 yılında yemeklik yağ üreticisi Yudum’u 200 milyon riyale satın alan Savola Foods, Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri ve Suudi Arabistan şirketi Nesma Holding ile ortak girişim oluşturdu. Savola Foods ve Tarım Kredi Kooperatifleri ortaklıkta yüzde 40’ar pay alacak. Nesma’nın payı yüzde 20 olacak. Özelleştirme İdaresi Başkanlığı, Türk Şeker’e ait 6 şeker fabrikasını 11 Eylül tarihinde satışa çıkarmıştı. Fabrikalara son teklif verme tarihi 19 Kasım olarak belirlenmişti. Savola’nın üst düzey yöneticilerinden biri, konsorsiyumun ihale teklifini 19 Kasım tarihinde vereceğini söyledi. Yönetici, “Savola’nın büyüme girişimin merkezinde Türkiye var. Almayı hedeflediğimiz fabrikalar şeker pancarı işliyor ve yılda 500 bin ton üretim yapabilecekken, halen sadece 300 bin ton üretebiliyor” dedi. Konsorsiyumun ihalelerde başarılı olması, şeker üretiminde Savola’ya Mısır’dan sonra ikinci büyük pazarı açmış olacak. Şirket, Mısır’da yılda 750 bin ton üretim yapan bir şeker rafinerisine ve ayrıca Cidde’de yıllık 1.2 milyon ton kapasiteli bir başka şeker fabrikasına sahip.

Hangi fabrikalar satılacak?

* Kastamonu

* Kırşehir

* Yozgat

* Turhal

* Çorum

* Çankırı

Haberin Devamı