Gazete Vatan Logo

Türkiye'nin yasaklıları!

3. Yargı Paketi o yasakları açığa vurdu...

Emniyet, 164 yıl önce yazılan Komünist Manifesto’ya yine yasak istedi. Polis, İsmail Beşikçi, Mahir Çayan, Hüseyin Üzmez, Ali Şeriati’nin yazarı olduğu kitapların yasaklı kalmaya devam etmesini istiyor. Polis yasaklı 453 kitaptan 67’sinin ve 645 yayından 16’sının yasağının devam etmesini istiyor.

Ankara Emniyet Müdürlüğü, 3. Yargı Paketi ile 5 Ocak 2013’e kadar yeniden yasak kararı verilmediği takdirde haklarındaki yasak kararı kalkacak olan 453 kitaptan 67’sinin ve 645 yayından 16’sının yeniden yasaklanmasını istedi. Yasak kararının devam etmesi istenen kitaplar arasında Karl Marks ve Friedrich Engels’in yazdığı “Komünist Manifesto” kitabı ile Abdullah Öcalan, Mahir Çayan, İsmail Beşikçi, Hüseyin Üzmez’in kitapları da yer alıyor. Polis ayrıca Sivas katliamına ilişkin bir afişin de yasaklı kalmaya devam etmesini istedi. Polisin İslami birçok kitap ile solcu, Alevileri konu edinen, cezaevleri katliamlarına ilişkin yayınların yasaklı kalmaya devam etmesini istemesi dikkat çekti. 3. Yargı Paketi ile Basın Kanunu’na eklenen geçici madde doğrultusunda, Ankara Emniyet Müdürlüğü, “31 Aralık 2011’e kadar mahkemeler, yetkili mülki idari amirlikleri ve diğer makamlarca basılı yayınlarla ilgili verilen toplatma, yasaklama, dağıtım ve satışın engellenmesi kararlarını” içeren listeyi Ankara Başsavcılığı Basın Suçları Soruşturma Bürosu’na gönderdi. Listede, hakkında toplatma kararı verilen 453 kitap ile 645 gazete, dergi, broşür ve pankart yer aldı.

Listenin üst yazısında, Güvenlik Şube Müdürlüğü’nün koordinesinde İstihbarat ve Terörle Mücadele Şube Müdürlükleri’nin katılımıyla komisyon kurulduğu belirtildi. Komisyon, 67 kitap ile 16 gazete ve dergi üzerindeki yasak kararının devam etmesi gerektiği yönündeki görüşünü de başsavcılığa iletti.

Manifesto korkusu

Polisin, hala sakıncalı bularak yasaklı kalmaya devam etmesini istediği “Komünist Parti Manifestosu” Karl Marx ve Friedrich Engels tarafından 1848’de yazıldı. Engels ve Marx, bu kitapta ilk defa komünizmin ana ilkelerini açıkladı. Komünist Manifesto’da, proletaryanın burjuva düzenini ve özel mülkiyeti bir devrimle ortadan kaldırarak sınıfsız bir toplum düzenini gerçekleştirmesi gerektiği savunuldu.

Yayın listesi, Basın Suçları Soruşturma Bürosu Cumhuriyet Savcısı Kürşat Kayral tarafından incelenmeye başlandı. Kayral; listedeki Sıkıyönetim Mahkemeleri, DGM ve CMK’nın 250. maddesiyle görevli mahkemelerce yasaklanan yayınlarla ilgili listeyi ise gereğinin takdiri için Terörle Mücadele Kanunu’nun (TMK) 10. maddesiyle görevli Ankara Başsavcıvekilliği’ne iletti.

Emniyetin gönderdiği listede bulunan 453 kitap ile 645 gazete, dergi, broşür ve pankarttan, 5 Ocak 2013’e kadar yeniden yasaklama kararı alınmayan yayınların tamamı üzerindeki yasak kararları kalkacak.

Aziz Nesin, Türkeş Lenin, aynı listede

Emniyetin listesi, piyasada satılan birçok kitap üzerinde yıllardır yasak kararını bulunduğunu ortaya çıkardı. Listede yer alan ve 5 Ocak 2013’de tamamen özgür kalacak olan kitaplardan bazıları şöyle:

CHP ve Ecevit’i Tanıyalım, Devlet ve İhtilal (Lenin), Demokrasi Risalesi (Yaşar Kaplan), Kürt Aydını Üzerine Düşünceler (İsmail Beşikçi), Kurtuluş Savaşı Destanı (Nazım Hikmet), Makaleler (Rusça, Sultan Galiev), Vur Emri (Abdurrahim Karakoç), Yeni Şiirler (Nazım Hikmet), Nazım Hikmet’in Bütün Eserleri, Türkiye’de İnsan Hakları Panoraması (İHD yayını), MHP Genel Başkanı Alparslan Türkeş’in MGK’ya Cevabı, National Geographic Atlas of the World, Bolşevik Partisi Tarihi (J.Stalin), Çetenin Kimliği (Salman Yüksel), Azizname (Aziz Nesin).

Haberin Devamı