Gazete Vatan Logo

Türkiye'nin tohumları Ankara’da toplanıyor!

Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü, yurdun çeşitli bölgelerindeki bitki tohumlarını Ankara'daki Tohum Gen Bankası'nda topluyor.

Türkiye'nin tohumları Ankara’da toplanıyor!

Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü, yurdun çeşitli bölgelerindeki bitki tohumlarını Ankara'daki Tohum Gen Bankası'nda toplamak amacıyla çalışmalar yürütüyor.

Türkiye'deki bitki genetik kaynaklarını korumak amacıyla kurulan Gen Bankası'nda 3 bin 650 bitki türüne ait tam 107 bin çeşit tohum muhafaza ediliyor. Tohumlar, her yıl 2 bin araştırmacı tarafından Türkiye’nin dört bir yanından bitkileriyle beraber toplanıp merkeze gönderiliyor. Otları ayıklanıp temizlendikten sonra detaylı canlılık testi yapılıyor. Ardından belli bir derecede kurutulduktan sonra özel vakumlu torbalar halinde 5, -5 veya -20 derecelik odalarda saklanıyor.

Merkezin Genel Müdürü Doç. Dr. Masum Burak, “Geçmişte çok değerli olduğu için ekilen ancak günümüzde veriminin az olması sebebiyle terk edilen özellikli tohumlar olabilir. Çiftçilerden ve konuya duyarlı vatandaşlardan bu tohumları istiyoruz. Bize gönderilen tohumları, gönderen kişilerin ismiyle koruma altına alıyoruz. Bu, ülkemizin geleceği, gelecekte daha verimli ve yüksek kaliteli çeşitleri geliştirme adına çok önemli" diye konuştu.

Haberin Devamı

107 bin çeşit tohum

Tohum Gen Bankası'nın 250 bin tohum saklama kapasitesiyle alanında dünyada üçüncü olduğunu vurgulayan Burak “Türkiye’nin dört bir yanından gelen 107 bin çeşit saklanıyor. Merkezde binin üzerinde tohum çeşidi tescil ettirildi. Yabancı tohum bağımlılığını azaltmak için ıslah çalışmaları yapıyoruz. Yani doğal şartlara ve hastalıklara dayanıklı, verim ve kalitesi yüksek çeşitler geliştiriyoruz” dedi.