Gazete Vatan Logo
Magazin Türkiye’nin tek yavaş şehri Seferihisar

Türkiye’nin tek yavaş şehri Seferihisar

Türkiye’nin ilk yavaş şehri seçilen Seferihisar Sığacık’ta geçtiğimiz Aralık ayında Maya Bistro Hotel Beach açıldı. Şehir hayatının tüm stresinden uzak, sakin ve huzurlu bir tatil yapmak isteyenlerin tercihi... Maya’nın yer aldığı yarımadada hayat nasıl yavaş akıyor, otelin müdürü Volkan Adlığ ile konuştuk.

Türkiye’nin tek yavaş şehri Seferihisar

- Seferihisar ve özellikle de Sığacık’ın son dönemlerde artan popüleritesini neye bağlıyorsunuz?

Seferihisar Türkiye’nin ilk ‘Yavaş Şehri’, tüm dünyada 182 ülkenin bulunduğu bir birlik olan Cittaslow’a ilk katılan şehir. Tüm dünyada küreselleşmenin getirdiği şehirlerin aynılaşmasına ve özelliklerini yitirmesine karşı çıkan bu birliğin belirlediği kriterleri yerine getirmeyi kabul ettiği için Seferihisar, Cittaslow üyesi oldu. Sığacık ise, hayatın her dakikasının hissederek yaşandığı, küçük dar sokakları, zengin hayvan ve bitki örtüsü ile gelenlerin ilk görüşte aşık olduğu minik bir sahil kasabası. Biz buraya mandalina kokulu balıkçı kasabası diyoruz.

- Sığacık’ta ‘Yavaş Hayat’ nasıl yaşanıyor?

Öncelikle Sığacık’ta yörenin yerel özelliklerine sahip çıkılıyor. Yöre halkının ürettiği yerel yemekler keşfediliyor, yerli tohumlar korunuyor, organik tarım destekleniyor, üreticinin ürünlerini aracısız satabileceği üretici pazarları kuruluyor. Sığacık Kaleiçi’nde kurulan Sığacık Pazarı her pazar tüm gün lezzet tutkunlarının ziyaretine uğruyor. Her şeyi sezonunda kendi üreticisinden temin ederek t üketebiliyorsunuz. Seferihisar aynı zamanda enerjisini de güneş panellerinden alıyor, sokak aydınlatmalarını bu şekilde sağlıyor. Peyzaj düzenlemesini yöresel bitkiler ile yapıyor. Hemen yanıbaşımızda yer alan Teos Antik kentinde devam eden kazı sayesinde buraya biraz daha dikkat çekildiğine inanıyoruz. Tüm bunların değerli bir farkındalık yarattığını ve kalıcı bir davranış haline geleceğini umuyoruz. Sığacık’a ziyarete gelenler burada her şeyin korunduğunu ve zarar görmeden, zarar verilmeden tadının çıkarılması gerektiğini bilmeliler.

Haberin Devamı

Tarihte yolculuk

- Teos Antik kentine birkaç km. yürüme mesafesi uzaklıktasınız. Maya ve Teos Antik Kenti arasında nasıl bir bağ kuruyorsunuz?

Maya Bistro Hotel Beach’i oluşturmaya başladığımızda, Teos Antik Kenti’ni ayrılmaz bir parça gibi düşünmüştük. Maya’ya birkaç kilometre mesafeda yer alan bu antik kente adeta bir saygı duruşu gibi, aynı toprakları farklı zaman dilimlerinde paylaşıyor olmanın bilincedeyiz. Her fırsatta Teos adını kullanarak burada yer alan antik kentin bilinirliğine katkıda bulunmaya çabalıyoruz. sıgacikteos.com adlı bir web sitesi açıp çevrede gerçekleşen etkinlikleri duyurmaya çalışıyoruz. Sığacık ve Teos’u bir bütün olarak hayal ediyoruz. Devam eden kazının sonucunda yeni yeni ortaya çıkan parçaları heyecan içinde gözlemliyoruz. Teos Antik Kenti’nde düzenlenen etkinliklerin buranın ruhunu yaşattığını düşünüyoruz. Misafirlerimize mutlaka bu kenti gezmelerini öneriyoruz. Maya’dan Teos’a çam ağaçları eşliğinde uzanan ve kıvrılarak antik kente varılan yolu yürüyerek tüm stresinizden uzaklaşıp bu zamansız topraklarda huzuru bulabilirsiniz. Kış aylarında dallarından taşan mandalina bahçeleri arasından yapacağınız bu yürüyüşün ömrünüzü uzatacağına inanıyoruz. Maya bu noktada konumu itibariyle Sığacık merkez ve Teos’un tam ortasında yer alıyor. Sığacık’ı ziyarete gelenler mutlaka bize uğrayıp Teos’u da görmeliler. Özellikle bahar aylarında açan erguvan ağaçları, gelincik çiçekleri arasında tarihte bir yolculuğa çıkacaklarının sözünü veriyoruz.

Haberin Devamı

Haberin Devamı

Odalar bungalov şeklinde

- Maya Bistro Hotel Beach’in konumu ve özelliklerinden bahseder misiniz?

Konum olarak yarımadanın ucunda yer alıyoruz. Üç tarafımız denizle çevrili. Otelin çeşitli noktalarından denize girilebiliyor. Sığacık bölgesine yakın yer alan diğer alternatiflere göre bizde ciddi bir huzur ve sakinlik hakim. Kitabınızı okuyup, sörf yapabileceğiniz, isterseniz dalış yapabileceğiniz bir alan burası. Maya Bistro tüm gün hem plaj müşterilerine hizmet veriyor, hem de sabah taş fırınımızda kendi yaptığımız ekşi maya ekmekli kahvaltı mönüsü sunuyor. Akşam ise Ege mutfağından günlük meze ve balıkları ile Ege denizine uzanan manzarası ile en romantik ve çekici köşelerimizden birisi oluyor.

Maya Hotel 25 odalı minik bungalovlardan oluşan bir konaklama sunuyor. En önemli ve övündüğümüz özelliğimiz hayvan dostu bir butik otel olarak evcil hayvanınız ile birlikte konaklama imkanı sunuyor olmamız. Maya’da etrafta dolaşan kedilerimiz ve köpeklerimizi görebilirsiniz. Maya’nın yer aldığı yarımadada yer alan zengin bitki ve hayvan örtüsüne hiç müdahale edilmiyor. Bu sebeple de misaifirlerimizin evcil hayvanları ile tatile gelebiliyor olması fikri bize en baştan beri çok uyumlu gelmiştir.

Haberin Devamı