Gazete Vatan Logo

Türkiye’nin şovu

Türk şirketler, IAA Hannover Ticari Araç Fuarı’na damga vurdu. Avrupa’nın ticari araç üretim üssü Türkiye, yeni modelleriyle Almanya’ya çıkarma yaptı. Ürünler büyük ilgi gördü. Ford Otosan yerli F-MAX ile ‘Yılın Kamyonu Ödülü’nü alırken, BMC TUĞRA’yı dünyaya tanıttı. Karsan elektrikli Jest’le voltajı yükseltti

Türkiye’nin şovu

Ford Otosan mühendislerinin Eskişehir fabrikasında geliştirdiği yüzde 100 yerli çekicinin dünya lansması Hannover Uluslararası Ticari Araç Fuarı’nda (IAA) yapıldı. 400 milyon dolardan fazla yatırımla ortaya çıkan Ford Trucks’ın ismi F-MAX olarak açıklandı.

Ford Otosan milli kamyonla ağır ticari araç pazarında 7 kız kardeş olarak bilinen Mercedes, MAN, Scania, Renault, Volvo, DAF ve Iveco’ya rakip olacak. Ekim’de piyasaya sunulacak F-MAX, ayağının tozuyla ‘Uluslararası Yılın Kamyonu Ödülü’ne layık görüldü.

Ford Otosan Yönetim Kurulu Başkanı ve Koç Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili Ali Koç, “Ford Trucks, Ford Otosan’ın geleceği için bizleri heyecanlandırıyor. 2010’da aldığımız stratejik kararla kamyon büyütmek için büyük bir atılım başlattık. 2015’ten bu yana Ford Trucks için 400 milyon doların üzerinde yatırım gerçekleştirdik. Yılın Kamyonu seçilen yeni çekicimizin uluslararası pazara yeni bir oyuncu olarak girmesi için hazırız. F-MAX ile ihracatta yeni yollar açıp ülkemize daha fazla katkı sağlayacağız” dedi.

Haberin Devamı

İlk Türk şirketi olduk

Ali Koç, Ford Otosan’ın kamyon işine 1959’da başladığını belirterek, şöyle devam etti: “1982’de kurulan İnönü fabrikası ile kamyon işindeki iddiamızı mühendislik gücümüzle birleştirerek yeni bir aşamaya taşımıştık. Bugün geldiğimiz noktada bir aracı, motoru dahil, geliştirip üretebilecek yeteneğe sahip ilk Türk şirketi olmanın gururunu yaşıyoruz. “

F-MAX’in dünya prömiyerine Koç Holding Onursal Başkanı Rahmi Koç, Ali Koç, Koç Holding Otomotiv Grubu Başkanı Cenk Çimen, Ford Otosan Yönetim Kurulu üyeleri Ali İhsan İlkbahar, Turgay Durak, Ford Otosan Genel Müdürü Haydar Yenigün, Ford Otosan Genel Müdür Başyardımıcısı Lisa King katıldı.

Karsan’dan elektrikli Jest

Karsan, Hannover Fuarı’na 4 modeliyle çıkarma yaptı. Atak Electric, okul otobüsü Star, Jest Electric ve Jest’in otomatik vitesli versiyonlu Jestronic ilk kez sergilendi. Jest Electric’te, BMW üretimi elektrikli motor 170 beygir güç üretiyor. Araç 165 km menzil sunarken, geleneksel alternatif akımlı şarj üniteleriyle 8 saatte, hızlı şarj istasyonlarındaysa 1.2 saatte şarj olabiliyor. Karsan CEO’su Okan Baş, “İnovatif ürün çözümlerimizle dünyanın 20 farklı ülkesinde hizmet vermekten gurur duyuyoruz” dedi.

Haberin Devamı

BMC’nin padişah mührü

54 yıllık geçmişe sahip Türkiye’nin en büyük ticari ve askeri araç üreticilerinden BMC, 2014’ten bu yana gerçekleştirdiği yoğun Ar-Ge sonucunda yeni kamyon ailesi TUĞRA’yı piyasaya sundu. Sektörün dünya çapında takip ettiği ve TUĞRA’nın tanıtıldığı IAA Hannover Ticari Araçlar Fuarı’nda açıklama yapan BMC Yönetim Kurulu Üyesi Taha Yasin Öztürk, şunları kaydetti: “Oğuz lisanında ‘Hakan’ın mührü’ Osmanlı’da ‘padişah mührü’ anlamına gelen TUĞRA, BMC’nin yollardaki yeni sembolü. Titiz Ar-Ge çalışmalarımızın sonucu olan BMC TUĞRA, modern, kentli ve şık bir kimliğin temsilcisi. Yarım asrı aşan tasarım deneyimimizle ve DNA’mızdaki ‘teknoloji’ ögesinin harmanlanması sonucu ticari araç dünyasına yeni bir boyut kattık. TUĞRA tüm dünyaya hayırlı olsun.”

BJK Başkanı TEMSA’DA

Haberin Devamı

TEMSA, fuarda Maraton, MD9 ve elektrikli otobüsü Avenue Electron’u sergiledi. BJK Başkanı Fikret Orman, standı ziyaret etti.

Yılın Hafif Ticari Aracı

PSA Grubu’nun 3 marka için üretilen yeni hafif ticari aracı, Hanover’de ‘2019 Uluslararası Yılın Vanı’ seçildi. Yeni Peugeot Partner, Citroen Berlingo ile yeni Opel Combo, jürinin oylarıyla bu önemli ödülü kazandı. Opel CEO’su Michael Lohscheller, “Önemli ödüle layık görülmekten gururluyuz” diye konuştu.