Gazete Vatan Logo

Türkiye'nin Pulitzer'inden VATAN'a iki ödül

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti'nin bu yıl 28'incisini düzenlediği Sedat Simavi Ödülleri'ni kazananlar belli oldu. Henüz 2 yaşındaki genç gazete VATAN, 2 ödül birden aldı

Gazetecilik Ödülü, "Yazık bu milletin parasına" başlıklı Roche skandalı haberiyle VATAN gazetesinden Emine Algan'a verilirken, seçici kurul, VATAN muhabiri Tülay Acar'ın "Emine Hanım'a 10 ihale" başlıklı haberini de övgüye değer buldu. 31 Temmuz'da VATAN'ın sürmanşetinden verilen haberde, Roche ilaç firmasının aynı ilacı bir ecza deposuna 88, bir özel hastaneye 173 ve SSK hastanelerine 230 milyon liradan satarak devleti trilyonlarca lira zarara uğrattığı anlatılıyordu. VATAN'ın duyurduğu skandalın ardından diğer gazete ve televizyonlarda da yer alan haberler üzerine İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı "çete soruşturması" başlattı. VATAN İstihbarat Servisi muhabiri Tülay Acar'ın 5 Nisan'da
sürmanşetten yayımlanan ve gündem oluşturan "Emine Hanım'a 10 İhale" başlıklı haberi de övgüye değer bulundu. Acar'ın haberiyle, yeşilkart sahibi Emine Alioğlu'nun eşi Cavit Alioğlu ile birlikte kurduğu Ekrim İnşaat şirketiyle yılın ilk 4 ayında TCDD'de açılan 50 ihaleden 10'unu aldığı ortaya çıktı. Sedat Simavi Ödülleri, 11 Aralık 2004 tarihinde Kadir Has Üniversitesi'nde düzenlenecek törenle sahiplerini bulacak.

Kendisiyle yarıştı
TGC Sedat Simavi Ödülleri'nin gazetecilik dalında kime verileceği belirlenirken onlarca haber arasından elemeler yapıldı. Final aşamasında VATAN adeta kendi kendisiyle yarıştı. Finale kalan 5 haberden 4'ü VATAN'da yayımlanmıştı. Ödül alan iki haber dışında, Emre Kulcanay'ın hızlı trenle ilgili "Ben binmem, sevdiklerimi de bindirmem" başlıklı İTÜ ulaştırma mühendisi Prof. Aydın Erel ile yaptığı söyleşi ve Tayfun Bayındır'ın "Halterci kızlara taciz" haberleri de finaldeydi.

Kim ne kazandı?
* Radyo Ödülü: BBC ve NTV Radyo'da yayınlanan "İki Kere Yabancı" adlı radyo programıyla Ayça Abakan Duffrene. Bu dalda Ahmet Şefik Yeşiltepe ve Özgünay Ünal da NTV Radyo'da yayınlanan "Babil Kulesi" adlı radyo programıyla övgüye layık görüldü.

* Televizyon Ödülü: "Sesimi Duy" adlı programla Nuran Seyhan Bayer. Savaş Karakaş ve Mehmet Akif Aydın'ın "Dumlupınar Belgeseli" ve Adnan Gerger'in "Emniyeti bastılar, adam kaçırdılar" haberi ise övgüye değer bulundu.

* Edebiyat Ödülü: "Amerika 1954" romanıyla Demir Özlü.

* Sosyal Bilimler Ödülü: "Ankara'nın ilk Planı 1924-25 Lörcher Planı" başlıklı eseriyle Doç. Ali Cengizkan. Bu dalda "Tekelci Medyada Örgütsüz Gazeteci" adlı eseriyle Dr. Atilla Özsever, "Didar-ı Hürriyet" adlı eseriyle Dr. Sacit Kutlu da övgüye layık görüldü.

* Görsel Sanatlar Ödülü: Koşuyolu Sanat Galerisi'ndeki resim sergisiyle Alp Tamer Ulukılıç.

* Spor Ödülü: 3. kez olimpiyat şampiyonu olduğu için halterci Halil Mutlu. Olimpiyat şampiyonu halterci Tamer Sağır da övgüye layık bulundu. Seçici Kurul, Fen Bilimleri ve Sağlık Bilimleri dalında başvuran eserler arasında yarışma şartnamesine uygun bir araştırma olmadığına karar verdi.

Haberin Devamı