Gazete Vatan Logo

Türkiye’nin petrolü panzehiri turizmdir

Denizbank Genel Müdürü Ateş, Türkiye’nin cari açık problemi olduğunu belirterek, “Bunun panzehiri Türkiye’nin petrolü olan turizmdir. İspanya’ya kaçırdığımız turist aynı harcamalarla geri gelse cari açığımız olmayacaktı. İşsizliği de turizm istihdamını artırıp düşürebiliriz” dedi

Türkiye’nin petrolü panzehiri turizmdir

Antalya’da turizm paydaşlarını bir araya getiren Uluslararası 7. Resort Turizm Kongresi’nde konuşan Denizbank Genel Müdürü Hakan Ateş, turizm harcamalarının gelecek 10 yılda iki kat yanı 1.4 trilyon dolar artacağını söyledi. Artık turizmde yüzümüzü Doğu’ya çevirme zamanının geldiğini ifade eden Ateş, “Turizmde toparlanma var ama biz 2014’teki 34 milyar dolarlık gelire ancak 2020’de geleceğimizi de göz ardı edemeyiz” dedi.

Türkiye’nin doğal kaynak fakiri olduğu için cari açık problemi bulunduğunu dile getiren Ateş, şöyle konuştu: “Bunun panzehiri, Türkiye’nin petrolü olan turizmdir. Bugün İspanya’ya kaçırdığımız

79 milyon turist yine aynı harcamalarla bugün gelse bizim cari açığımız olmayacaktı. İşsizliği tek haneye indirmemiz lazım. 1.2 milyon olan turizm elemanımızı İspanya’daki gibi 3 milyona çıkarabilsek işsizliğimiz yüzde 6.3’e düşecek.

1.2 milyon turizm elemanımızı kaybedersek de yüzde 13-14’lere çıkar o da ayrı mesele. Son 10 yılda ilk defa 2018 yılında hem gelişmiş hem de gelişmekte olan ülkeler eş zamanlı olarak büyüyecek. Türkiye’nin bundan en iyi payı alma gayretinde olması gerekir.”

Haberin Devamı

Kredi Garanti Fonu’nun (KGF) turizmde de muazzam bir inisiyatif olduğunu ifade eden Ateş, böylelikle KOBİ’lerin kavuşamadığı kredi imkanına kavuştuğunu, turizmcinin de rahatlatıldığını dile getirildi.

26 milyar dolar gelir

Turizmin yaklaşık 7.6 trilyon dolarlık büyük bir pasta ve 292 milyonluk istihdamı ile devasa büyüklükte bir sektör olduğunu ifade eden Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, sektörün ekonomik gelişime katkısının dünya ekonomisi ölçeğinde yaklaşık yüzde 4 civarında olduğunu söyledi. Kurtulmuş sözlerine şöyle devam etti: “Tahminimiz 31.4 milyon turist sayısına ulaşacağız ve 26 milyar dolarlık turizm gelirlerine ulaşmış olacağız. 664 dolar olan kişi başına turizm harcamasının bin dolar seviyesine çıkartmak hedefimizdir.”

Türkiye’nin alternatifi yine Türkiye
Almanya’nın dördüncü büyük seyahat acentası FTI Group’un CEO’su Dietmar Gunz, Türkiye’deki operasyonlarına ve yatırımlarına güçlü bir şekilde devam ettiklerini söyledi. Gunz, Türkiye’nin tur operatörleri açısından tercih edilmesini istediklerini açıkladı. Türkiye’ye alternatif bir ülke olmadığını belirten Gunz, “Son zamanlarda bazı can sıkıcı olaylar yaşansa da Türkiye’nin alternatifi sadece kendisi. Zaman Türkiye’ye yatırım yapma zamanı” dedi.
2018 için satışların başladığını ve rakamların oldukça tatmin edici olduğunu kaydeden Gunz, “Henüz beklenen seviyeye ulaşmasa da biz Türkiye’deki turizm çerçevemizi genişlettik ve büyük bir adanmışlık hissediyoruz. Bodrum’a 16 direkt uçuş koyduk ve Mart ayından itibaren yeni uçuşlar ekleyeceğiz” şeklinde konuştu. Gunz, Türkiye’de bin kişilik bir çalışan kadrolarının olduğunu ve yatırım yapmaya devam edeceklerini belirtti.

Haberin Devamı