Gazete Vatan Logo

Türkiye'nin pazarı Çinlilerin eline geçti

Türkiye'nin pazarı Çinlilerin eline geçti

Türkiye'nin rakipsiz olduğu yıllık 20 milyon Euroluk mantar pazarı Çinliler'in ele geçti. İlkbaharda kırsaldaki yurttaşların önemli bir gelir kaynağı olan doğal kuzugöbeği mantarını kültür ortamında yetiştiren Çin, Avrupa pazarında 90 ila 280 Euro arasında alıcı bulan Türk köylüsünün topladığı kuzugöbeği piyasasına büyük darbe vurdu.

KUZUGÖBEĞİ MANTARI ÜRETEN ÇİN, KÖYLÜNÜN KABUSU OLDU

Oraktan kilime, sarımsaktan kestaneye kadar pek çok mal ve üründe yerli ürünlerin rekabet gücünü ortadan kaldıran Çin mallarının arasına mantar da girdi. Nisan ayıyla birlikte orman köylülerince toplanmaya başlanan ve kırsalda yaşayan halk için önemli bir gelir kaynağı olan, Toroslar'dan Batı Karadeniz'e ülkenin pek çok bölgesinde yetişen kuzugöbeğinin tazesi 90, kurutulmuşu ise 280 Euro'ya kadar alıcı buluyor. Ancak İsviçre, Fransa, Belçika ve Almanya gibi Avrupa ülkelerine satılan kuzugöbeğini kültür ortamında yetiştiren Çinliler, Türk orman köylülerinin kabusu oldu.

ÇARPICI GERÇEK TARIMIN BAŞKENTİNDE ORTAYA ÇIKTI

Haberin Devamı

Antalya'da bölgesel bir TV'de Gazeteci Pelin Gel Ağan'ın hazırlayıp sunduğu "Tarımın Başkenti" isimli programda konuşan Gıda Mühendisi ve doğal mantar ihracatçısı Zafer Duru, Türkiye'de yılda yaklaşık 600 ton kuzugöbeği mantarı toplandığını belirterek, bunun 300 tonunun dondurularak, 100 tonunun taze, geri kalanının ise kurutularak satıldığı bilgisini verdi.

ÇİN PİYASAYA GİRDİ, TÜRKİYE KUZUGÖBEĞİ AVANTAJINI YİTİRDİ

Kuzugöbeği mantarının Türkiye'de yetiştiği dönemin, Avrupa'da Paskalya dönemine denk geldiğini ve bu dönemde en yüksek fiyattan alıcı bulduğunu dile getiren Duru, ancak Çin'in kültür ortamında kuzugöbeği mantarı yetiştirip piyasaya sürmesiyle Türkiye'nin geçmişe göre bu avantajını yitirdiğine dikkat çekti.

'DOĞAL' İBARESİ KOYUP TÜRK MANTARIYLA AYNI FİYATTAN SATIYORLAR

Türkiye'de doğadan toplanan kuzugöbeğinin kilosunun tazesinin 90 Euro , kurutulmuşunun ise 180 ila 280 Euro arasında ihraç edildiğini anlatan Duru, Çinlilerin ürettikleri kuzugöbeğini de doğal Türk mantarıyla aynı fiyattan ve 'doğal' ibaresiyle sattıklarını belirterek, "Çinliler, kuzugöbeğinin en pahalı olduğu dönemi yakaladılar ve bizden önce piyasaya sürdüler. Ve bizim hazırladığımız 90 Euroluk tabağı şu an afiyetle yiyorlar. Kültüre almalarına rağmen 'doğal' diye satıyorlar. Herhangi bir sertifikaları yok. Son dönemlerde 'organik' ibaresini kullanıyorlar. Kuzugöbeği mantarı tablada iki gün içinde bozulur ama Çin'den gelenler bir hafta dayanıyor. Nasıl dayanıyor? Muhakkak kimyasal koruyucular kullanılıyor" diye konuştu.

Haberin Devamı