Gazete Vatan Logo

Türkiye’nin Maldivleri

Mars’ın jeolojik yapısına benzerlik gösteren iki noktadan biri olarak kabul edilen Salda Gölü, Maldivler’i andıran beyaz kumulları ve turkuaz renkli suyuyla yeni cazibe merkezi oldu.

Türkiye’nin Maldivleri

Burdur’un Yeşilova ilçesinde, 44 kilometre yüz ölçümüne sahip Salda Gölü, ölçülebilen 185 metre derinlikle de Türkiye’nin en derin gölü konumunda yer alıyor. Yeşilova ilçe merkezi ile etrafında birçok köy yerleşiminin de olduğu Salda Gölü, özellikle adını da verdiği Salda köyünün bulunduğu mevkide, bembeyaz kumulları ve turkuaz görünümüyle ‘Türkiye’nin Maldivleri’ olarak adlandırılıyor. Gölün jeolojik yapısıyla ilgili bilimsel araştırmalarda, Salda Gölü’nün kayaç oluşumları ve kumulları, Mars’ın kayaç oluşumlarıyla aynı olarak değerlendiriliyor. Salda Gölü, bu özelliğiyle dünyada Mars’ın jeolojik yapısına benzerlik gösteren iki noktadan biri olarak kabul ediliyor. Ayrıca gölde suların çekilmesiyle görülmeye başlanan beyaz 7 ada da dikkati çekiyor. Yaklaşık 2 milyon yıllık geçmişe sahip gölün beyaz kumul alanları 1’inci derecede doğal SİT alanı olarak korunurken, araç trafiğine de kapatıldı. Yeşilova Belediye Başkanı Nuri Özbek, Salda Gölü’nün Uzungöl’e dönüşmeyeceği sözünü verirken “Göl etrafında yapılaşmaya asla izin vermeyeceğiz” dedi.

Haberin Devamı

‘Saldivler!’

Salda Gölü’nün turkuaz rengi ve beyaz kumullarıyla eşsiz güzelliğe sahip olduğunu belirten Yeşilova Belediye Başkanı Nuri Özbek, beyaz kumulların sadece Mars’ta olan kumlarla aynı olduğunu kaydetti. Salda’da yüzmenin, ruh ve cilt sağlığına çok iyi geldiğini belirten Özbek, “Çünkü suyun içinde altın, gümüş dahil bütün mineraller var. Sertlik derecesi 2800 dereceye yakın” dedi. Salda Gölü için “Türkiye’nin Maldivleri” denilmesine yöre halkı karşı çıkıyor ve “Saldivler” denilmesini istiyor.