Gazete Vatan Logo

Türkiye’nin kalbine hain saldırı

Ankara’da, G.Kurmay Başkanlığı’na 300 metre mesafede Türk Silahlı Kuvvetleri personelini taşıyan beş servis aracı kırmızı ışıkta durduğu sırada, yol kenarına park edilen bomba yüklü otomobil havaya uçuruldu... Ankara’nın her tarafından duyulan patlamada 12 servis aracı hasar gördü, 3’ü yandı. 24 TSK personelinin can verdiği 61 kişinin de yaralandığı patlama sonrası polis ve asker alarma geçti, tüm kameralar toplandı...

Türkiye’nin kalbine hain saldırı

Ankara Kızılay’da dün akşam saat 18.31’de Genelkurmay Başkanlığı’na 300, TBMM’ye 500 metre mesafede askeri servis araçlarının geçişi sırasında bomba yüklü bir araçla saldırı düzenlendi. Bombalı saldırıda 28 kişi hayatını kaybetti, 61 kişi de yaralandı. Devlet Su İşleri Binası’nın önündeki trafik ışıklarında sevris araçları kırmızı ışıkta durduğu sırada yol kenarına par eden bomba yüklü otomobil havaya uçuruldu. Ankara’nın her yerinren duyulan korkunç patlamada iki servis aracı ile bir otomobil yanarak kullanılmaz hale geldi. Büyük paniğe yol açan patlama sonrasında bölgede polis ve askerler güvenlik önlemleri aldı, bölgeye kimse sokulmadı.

Yedi savcı olay yerinde

Bölgedeki bütün güvenlik kameraları görüntülerini ve MOBESE görüntüleri toplanarak incelemeye alındı.

Patlama sonrası Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nda bağlı Anayasal Düzene ve Devletin Güvenliğine Karşı Suçlar Bürosu’nda görevli yedi savcı, olay yerinde inceleme başlattı. Bölgede geniş çaplı delil araması yapılırken bombanın bıraktığı iz, menşei gibi bilgilere ulaştırabilecek deliller de titizlikle tek tek değerlendiriliyor. Ankara Adli Tıp Kurumu’na kaldırılan cenazelerle ilgili de çok sayıda savcının görevlendirildiği öğrenildi. Burada yapılan incelemelerde kimliği belirlenemeyen cesetlerden DNA örnekleri alınacağı ve bu örneklerin özellikle canlı bomba olabileceği açıklanan kişilerin ailelerinden alınacak DNA örnekleriyle de karşılaştıralacağı öğrenildi.

Haberin Devamı

‘Saldırı tüm Türkiye’ye’

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, patlamaya ilişkin yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı: Olay anının üçüncü dakikasından itibaren ambulanslarla yaralıların taşınması işlemi yapıldı. Olaydan kısa süre sonra olay yeri 7 kişilik bir savcılar heyeti tarafından soruşturulmaya başlandı. Şu ana kadar saldırıyı kimin gerçekleştirdiğine dair bir bilgi elimizde yok. Bu saldırı otobüslerin içerisinde bulunan askeri personelimize karşı yapılmış bir saldırı değildir. Bu saldırı çok açık bir şekilde aziz milletimizin tamamına karşı yapılmış, alçakça, şerefsizce, haince, sinsice bir saldırıdır. Bu saldırılar ile Türkiye’ye gözdağı verilmeye çalışılıyor. Hangi siyasi görüşten olursak olalım, herkesin teröre karşı bir milli birlik oluşturma mecburiyeti vardır. Terörle mücadele konusundaki kararlılığımızdan asla vazgeçmeyeceğiz.

Haberin Devamı

NATO: Teröre karşı omuz omuzayız

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Ankara’daki terör saldırısını güçlü bir şekilde kınadığını bildirdi. Stoltenberg yazılı açıklamasında, “Ankara’nın kalbinde, askeri personel taşıyan otobüslere dönük terör saldırısını güçlü bir şekilde kınıyorum. Yakınlarını kaybedenlere ve Türk halkına baş sağlığı diliyorum. Düşüncelerimiz yaralılarla birilikte. Bu tür saldırılara hiçbir şekilde meşruiyet addedilemez. NATO müttefikleri, terörle mücadelede omuz omuzadır” dedi.

AB: Türkiye ve halkıylayız

AB, Türkiye’nin ve Türk halkının yanında olduğunu bildirdi. AB Temsilcisi Federica Mogherini’nin açıklamasında, “AB, kurbanların ailelerine başsağlığı ve yaralılara acil şifalar diliyor. Türk halkı ve yetkililerinin acısını paylaşıyoruz. Bu zor zamanda Türkiye ve halkıylayız” ifadesine yer verildi.

Haberin Devamı

Merkel: Türkiye’nin yanındayız

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Ankara’da meydana gelen terör saldırısını şiddetle kınadığını belirterek, ‘’İnsanlık dışı saldırıları yapanlarla mücadelede Türkiye’nin yanındayız’’ ifadesini kullandı. Merkel, yaptığı yazılı açıklamada Ankara’daki terör saldırısını dehşet içinde öğrendiğini, hükümet olarak bunu şiddetle kınadıklarını vurguladı. Saldırı nedeniyle Türk halkına yönelik, ‘’Biz Almanlar acınızı paylaşıyoruz. Bu tür insanlık dışı saldırıları yapanlarla mücadelede Türkiye’nin yanındayız’’ ifadelerini kullanan Merkel, saldırıda hayatını kaybedenler için taziyelerini bildirirken, yaralılara da “acil şifa” diledi.

İngiltere: Korkunç bir haber

İngiltere Büyükelçisi Moore, resmi Twitter hesabından yaptığı açıklamada, “Birleşik Krallık bu zor zamanında Türkiye ile omuz omuzadır. Terörizmi kesin ve net olarak kınıyorum” mesajına yer verdi. Moore, terör saldırısını “korkunç bir haber” olarak niteledi.

Haberin Devamı

Rusya: Her tür teröre karşıyız

Rusya Parlamentosu Güvenlik Komisyonu Başkanı Birinci Yardımcısı Frants Klintseviç, Ankara’daki terör saldırısını kınadı: “Rusya, her tür terör eylemlerinin kullanılmasına karşı. Biz Ankara’nın merkezinde yapılan saldırıları sert şekilde kınıyoruz, hayatını kaybedenlerin aile ve yakınlarına başsağlığı diliyoruz.”

ABD Büyükelçisi: Derin üzüldüm

ABD’nin Ankara Büyükelçisi Bass ise Twitter mesajında, “Ankara’da gerçekleşen terör saldırısının derin üzüntüsü ve şoku içerisindeyim. Kalbimiz ve dualarımız saldırıdan etkilenenlerledir” ifadelerine yer verdi.

‘Misliyle karşılık verilecek’

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ankara’daki saldırıyla ilgili çok sert konuştu: Türkiye’nin meşru müdafaa hakkını her zaman ve her yerde kullanmaktan çekinmeyeceği bilinmelidir...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ankara’daki terör saldırısına ilişkin, “Ahlaki ve insani hiçbir sınırı olmayan bu saldırıları gerçekleştiren piyonlarla ve onların arkasındaki güçlerle mücadelemizi her gün daha kararlı bir şekilde sürdüreceğiz” açıklaması yaptı.

Bu bayrak inmeyecek...

Erdoğan, Ankara’daki terör saldırısına ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, şunları kaydetti: Ahlaki ve insani hiçbir sınırı olmayan bu saldırıları gerçekleştiren piyonlarla ve onların arkasındaki güçlerle mücadelemizi, her gün daha kararlı bir şekilde sürdüreceğiz. Birliğimize, beraberliğimize, geleceğimize yönelik olarak, sınırlarımız dışında ve içinde gerçekleşen saldırılara misliyle karşılık verme konusundaki kararlılığımız, bu tür eylemlerle daha da güçlenmektedir. Türkiye’nin, meşru müdafaa hakkını, her zaman, her yerde ve her durumda kullanmaktan çekinmeyeceği bilinmelidir. Terör örgütlerini kullanarak ülkemizi ve milletimizi hedeflerinden uzaklaştırabileceklerini sananlar, yanıldıklarını göreceklerdir. Her şehidimiz ve her gazimiz, bu toprakların ilelebet vatanımız olduğunun, bayrağımızın inmeyeceğinin, ezanlarımızın susmayacağının, ülkemizin bölünmeyeceğinin, devletimizin yıkılmayacağının birer ispatıdır.

Üstesinden geliriz...

“Toprağın eğer uğrunda ölen varsa vatan olduğu” inancının, 79 milyon vatandaşın kalbine, sarsılmaz bir inanç olarak adeta kazındığına dikkati çeken Erdoğan, terörle mücadele konusunda uzun ve acı tecrübelerle dolu bir geçmişi bulunan Türkiye’nin, Allah’ın izniyle, bu saldırıların da üstesinden geleceğini vurguladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Gerek son saldırıda, gerekse daha önceki saldırılar ve çatışmalarda verdiğimiz kayıplar içimizi yaksa da mücadele azmimizi biliyor, bizi daha fazla gayret göstermeye yöneltiyor” ifadelerini kullandı.

Davutoğlu Brüksel ziyaretini iptal etti

BAŞBAKAN Ahmet Davutoğlu, Ankara’daki patlama nedeniyle Brüksel ziyaretini iptal etti. Davutoğlu, Vilayetler Evi’ndeki Bilim ve Teknoloji Yüksek Kurulu Toplantısı çıkışında gazetecilerin, “Patlama hakkında bilginiz var mı?” sorusuna “Bilgi geldi, bakacağız” yanıtını verdi.

Güvenlik Zirvesi’ne gitti

AK Parti Genel Merkezi’ne giderek patlamayla ilgili bilgi alan Başbakan Davutoğlu, ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında gerçekleştirilecek güvenlik zirvesine katılmak üzere Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’ne gitti. Bu arada Davutoğlu’nun, akşam başlayacak Brüksel ziyaretinin iptal edildiği bildirildi.

Neden Merasim Sokak seçildi?

Patlamanın meydana geldiği Merasim Sokak, İnönü Bulvarı ile Dikmen Caddesi’ne bağlayan kıvrımlı bir sokak. Sokağın iki yanında da askeri birlikler ve lojmanlar bulunuyor. Genelkurmay Başkanlığı’na da yaklaşık 300 metre mesafede. Yakınında Hava Kuvvetleri Komutanlığı yer alıyor. Kirazlıdere olarak adlandırılan ve askeri birimlerin yoğunlukta olduğu bölge, İnönü Bulvarı bölümünün bir parçasını oluşturuyor ve askeri servis araçlarının da toplandığı bir bölge. Terör saldırısı için bu bölgenin seçilmesi, hem askeri ağırlığı olmasından hem de sivil trafiğe açık olması nedeniyle kontrolün zor olmasından kaynaklanıyor.

10 Ekim’de 107 kişi ölmüştü...
Ankara 10 Ekim 2015’te Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en ölümcül bombalı intihar saldırısına sahne olmuştu. Barış Mitingi’nde IŞİD militanı iki canlı bombanın kendilerini Gar Meydanı’nda patlatması sonucu 107 kişi ölmüş, 500’ün üzerinde kişi de yaralanmıştı.


G.Kurmay: Alçakça saldırıyı kınıyoruz!
GENELKURMAY Başkanlığı Ankara’daki terör saldırısını kınadı. Açıklamada, “17 Şubat 2016 Çarşamba günü saat 18.31’de Türk Silahlı Kuvvetleri personelini taşıyan servis araçlarına, İnönü Bulvarı üzerinde bulunan kavşaktaki trafik ışıklarında bekledikleri esnada bir terör saldırısı düzenlenmiştir” denildi. G.Kurmay’ın internet sitesinden yapılan açıklamada, “Alçakça ve kalleşçe düzenlenen bu saldırıyı şiddetle kınıyor, hayatını kaybeden kahraman silah ve çalışma arkadaşlarımıza, vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, ailelerine ve Yüce Türk milletine başsağlığı diliyoruz” denildi.
Patlamayla ilgili yayın yasağı getirildi
Ankara 5. Sulh Ceza Hakimliği, başkentteki terör saldırısıyla ilgili yayın yasağı getirilmesine karar verdi. Karar, RTÜK tarafından basın-yayın kuruluşlarına duyuruldu. Ankara 5. Sulh Ceza Hakimi Ali Ramazan Bilgisiçok aldığı kararda, şöyle denildi: “17 Şubat 2016 günü Ankara’da meydana gelen patlama nedeniyle yürütülmekte olan soruşturmaya esas olmak üzere, olaya ilişkin yazılı ve görsel medyada yapılan yayınlarda, olaya iştirak etme şüphesi bulunan kişilerin bulundukları şehirlerin ve kullandıkları araçların bilgilerinin yayınlanmasının yasaklanmasına karar verildi.”
‘Bu ülke acıları hak etmiyor...’
CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, Ankara’daki terör saldırısını Twitter hesabından kınadı. Kılıçdaroğlu, “Bu ülke bu acıları hak etmiyor. Ankara’daki hain saldırıda yaşamını yitiren vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, yaralılara şifalar diliyorum” diye yazdı.

Alçakların oyunu bozulacak

MHP Genel Başkanı Devler Bahçeli, Ankara’daki patlamayı yazılı bir açıklamayla lanetledi: “Bu olağanüstü durum açıkça düşmanlık ve barbarlıktır. Kim ne yaparsa yapsın, aziz milletimiz teröre boyun eğmeyecek, teslim olmayacaktır. Türkiye Cumhuriyeti zalimlerin, insan canına kast eden alçakların oyununu bozacak güç ve kudrettedir.”
‘Otomobil 5 servisin ortasında patlatıldı’
ADALET Bakanı Bekir Bozdağ, Ankara’daki terör saldırısının ayrıntılarını verdi: Olayın olduğu yer, Eskişehir yolundan Ankara’ya gelirken, tam DSİ’nin karşısında bulunan Merasim Sokak’ta. Eskişehir istikametinden gelen bir araç, Merasim Sokak’a 100-150 metre girdikten sonra askeri servis araçlarının bulunduğu bir yerde, sağlı sollu 5 tane servis aracının tam ortasına geldiği sırada patlama oldu. Saldırı, bomba yüklü otomobilin patlatılması sonucu olay meydana gelmiştir. Şu anda olayın kim veya kimler tarafından yaptırıldığı konusu tüm boyutlarıyla incelenmektedir.

Hain saldırının kurbanları

Ankara’daki hain saldırıda yaşamını yitiren 28 kişiden kimliği belirlenenler şöyle:

- Serdar Asuk

- İlhan Feyyaz

- 22 yaşında kimliği belirlenemeyen bir kadın

- Orçun Manyas

Yaralıların isimleri:

- Arif Durmaz

- Serkan Altınel

- Samet İkiz

- Mustafa Aktaş

- Önder Kaya

- Ömer Akbaş

- Ercan Şener

- Arif Emre Boyracı

- Mustafa Çetin Kocaman

- Yaşar Ceren

- Nurten Karabulut

- Pınar Budak

- Deniz Aysen

- Gülhan Düzgün Deliktaş

- Mustafa Ardunç

- Emine Özkan

- Nazmiye Polat

- Dilek Yılmaz

- Aydın Dedehayır

- Nihal Babadağ

- Kadir Korhan Babadağ

- Rezzan Kavuklu

- Harun Torlak

- Çetin Aksu

- Adem Ünlü

- Beyza Kesen

- Hasan Esat Trabzon

- Eray Başar

- İbrahim Eren Yurtsen

- Mustafa Günay

- Murat Yener Yazgı

- Şenay Şenses

- Serdal Göral

- Arif Şahin

- İlhan Aktürk

- Kimliği belirsiz bir erkek

- Alperen Sercan

- Mahmut Berat Uyanık

- Nihal Kaynak

- Gülcan Mutla

- Elife Şahin

- Reha Ufuk Er

- İsmail Uçar

-->
-->
-->
-->
-->
-->
-->
-->