Gazete Vatan Logo

Türkiye’nin istediği rakam da tam bu

Uluslararası araştırma ve danışmanlık şirketleri, OPEC’in günlük petrol üretimini 1 milyon varil artırması ve küresel talebin zayıflamasıyla fiyatların 65 dolarda kalabileceğini bildirdi. Türkiye’nin enerji faturası 2017’de yüzde 37 yükselmişti.

Türkiye’nin istediği rakam da tam bu

Uluslararası bağımsız araştırma ve danışmanlık şirketi Energy Aspects’in Makro Araştırmalar Direktörü Yasser Elguindi ve Capital Economics’in uzmanı Thomas Pugh, Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü’nün (OPEC) üretimi artırma kararı sonrası piyasanın falına baktı.

Suudi Arabistan, Rusya ve Körfez ülkelerinin petrol piyasasında oluşan talebi daha fazla bastırmak istemediklerini belirten Elguindi, “Bu ülkeler, 2017 başından bu yana yapmaları gerekenden daha fazla petrol kesintisi gerçekleştirdi ve şimdi bunu düzeltmek için güçlü çaba sarf ediyorlar” dedi.

OPEC dışı ülkelerin üretimi artırma kararını desteklediğini söyleyen Elguindi, üretim artışının miktarı kadar süresinin de önemli olduğunun altını çizdi. Elguindi, Rusya’nın günlük üretimini 150 bin varil, Suudi Arabistan’ın da günlük ortalama 500 bin varil artırmasının beklendiğini kaydetti.

Thomas Pugh da İran ve Venezuela’nın petrol üretimini düşürme olasılığının piyasalar açısından risk oluşturacağını belirtti. Bu iki ülkede petrol üretiminin önemli oranda düşmesi durumunda OPEC ve Rusya’nın üretim artışının piyasada yeterli olamayabileceğini aktaran Pugh, “Bu durumda Suudi Arabistan ile Körfez ülkelerinin atıl kapasiteleri sayesinde üretimleri hızla artırarak piyasayı yeniden dengeye kavuşturabilirler” dedi. Pugh, OPEC ve OPEC dışı ülkelerin üretim miktarlarını günlük ortalama 1 milyon varil yükseltmesi ve küresel petrol talebinin yavaşlaması durumunda petrol fiyatlarının bu yıl sonunda varil başına 65 dolar olmasının öngörüldüğünü kaydetti.

Haberin Devamı