Gazete Vatan Logo

Türkiye’nin ilk temaparkı açılıyor

Türkiye’nin ilk temaparkı 2 ay içinde kapılarını açıyor


Ora Gayrimenkul, Bayrampaşa’da Ferhatpaşa Çiftliği arazisinde krizde inşaatını yavaşlattığı ‘Ora İstanbul’ projesini 2 ay içinde tamamlıyor. 360 bin m2 inşaat alanlı projenin 21 bin m2’si, Türkiye’de faaliyete geçen ilk temalı park olacak. Outlet, 6 bin kişi oturumlu gösteri merkezi, 2 otel ve eğlence alanlarından oluşan projenin yanındaki 45 bin m2’lik arsada konut ve ofis de planlayan şirket, projeye ortak bulup uzun vadede Anadolu’ya taşımayı da hedefliyor



Bayrampaşa’da 6 milyon metrekarelik Ferhatpaşa Çiftliği arazisinin 4. kuşak sahibi olan ve bugün meyve sebze hali, otogar, Carrefour ve Bauhaus’un yer aldığı bu arazinin 1985 yılından itibaren parsel parsel dönüşümünde bizzat rol alan Ora Gayrimenkul, burada başladığı “Ora İstanbul Temapark ve Eğlence Merkezi” projesini 2 ay sonra tamamlamaya hazırlanıyor.

Bayrampaşa Ferhatpaşa Çiftliği arazisinde 70 bin metrekarelik bir alanda konumlanan 360 bin metrekare inşaat alanlı Ora İstanbul, 21 bin metrekarelik çocuk eğlence parkı ile Türkiye’nin hayata geçirilen ilk temalı park projesini içermesi, kongre, toplantı, gösteri, eğlence, alışveriş, konaklama gibi fonksiyonlarla birlikte konut içermeyen, eğlenceye odaklı en büyük merkez olması açısından önem taşıyor.

Paris’teki Disneyland’ı inşa eden Valerio Mazzoli Studio’nun tasarım ve danışmanlığını yaptığı projenin 2008 yılında başlayan inşaatında sona gelindiğini ve arsa dahil 400 milyon euro yatırım yaptıklarını söyleyen Ora İstanbul Gayrimenkul Yatırım ve Geliştirme A.Ş. Murahhas Üyesi Ahmet Uluğ, “Mayıs 2008’de temelini attık ancak ardından gelen kriz döneminde inşaatı yavaşlattık. Taşlar yerine oturduğunda yeniden hız verdik ve projeyi 10-11 ay gecikmeli olarak 2 ay içinde tamamlıyoruz” dedi.

Proje ortaklığına açık

İçinde rezidans olmayan en büyük eğlence merkezini inşa ettiklerinin altını çizen Uluğ, Ora İstanbul’da 25 bin m2 kiralanabilir alanlı, 240 mağazalı bir outlet, iki otel, 10 salonluk sinema kompleksi, toplam 21 bin m2’lik bir temalı çocuk eğlence parkı ve 6 bin kişiyi oturarak ya da 8 bin kişiyi ayakta ağırlayabilecek bir de gösteri merkezinin olduğunu hatırlattı.

Gösteri merkezinin konser ve şovlara da ev sahipliği yapacağını ve alanında Türkiye’deki en büyük gösteri merkezi olacağını belirten Uluğ, “Otellerden biri 3 yıldızlı 128 odalı Holiday Inn Express, diğeri 4 yıldızlı 320 odalı Crown Plaza olacak. Ora’da ayrıca restoran ve kafeler, 500 kişilik açık hava tiyatrosu, 4 bin m2’lik büyük bir meydan ile kapalı otoparklar da yer alacak” diye konuştu.

Uluğ, projenin hemen yanındaki 40-45 bin imarlı arsada orta ve üstü gelir grubuna hitap eden konut ve ofis de yapmayı planladıklarını açıkladı. Yılda 15 milyon ziyaretçi bekledikleri projeye önümüzdeki 2 yılın ardından bir ortak alınarak birlikte gayrimenkul yatırım ortaklığına dönüşmeyi ve ardından bu projeyi İstanbul dışına taşımayı hedeflediklerini kaydeden Uluğ, bunun için Adana, Elazığ, Antalya ve Karadeniz’i araştırdıklarını söyledi.

Projede Convention ve Arena’nın işletmecisi SGM Europe, Temalı Park’ın işletmecisi International Theme Park Services (ITPS), Outlet ve projenin genel işletmecisi Jones Lang LaSalle (JLL) ve otellerin işletmecisi InterContinental Hotels olacak.

Ferhatpaşa Çiftliği arazisinde araziye adını veren 60 bin metrekarelik çiftlik ise küçük bir sergi alanı olarak korunacak.

Yeşil bina ile yurtdışında ödüle aday olacak

Yeşil bina kriterlerine uygun olarak tasarlanan Ora İstanbul, doğalgaz türbinleri ile doğalgazdan aldığı enerjiyi kendi içinde yeniden ısıtma ve soğutmaya çevirerek kendi enerjisi üretecek. Projenin hayata geçirilip belli bir başarıya ulaşmasının ardından yurtdışındaki gayrimenkul fuarlarına katılması ve bu alanda verilen ödüllere aday olması planlanıyor. Bayrampaşa’da Otogar, Carrefour ve Bauhaus’un yanında, E-5 ve TEM bağlantı yollarının hafif tramvay hattı ile kesiştiği yerde konumlanan Ora, Atatürk Havalimanı’na 15, şehir merkezine ise 20 dakikalık bir mesafede bulunuyor.

Temalı Park kurmak Türkiye’de çok zordu, başardık

3-16 yaş çocuklara ve ailelerine hitap edecek Temalı Park’ta 42 binmeli oyuncak, 2 hızlı tren, suya düşen tekneler, çarpışan arabalar, eğlendirerek eğitecek bir çocuk tiyatrosu olacak. Türkiye’de Temapark yapmanın oldukça meşakkatli bir iş olduğunu ifade eden Ahmet Uluğ, “Türkiye’deki eğlence altyapısı henüz lunapark seviyesinde. Temalı Park’a özgü oyuncaklar, yapma dağlar, havuzlar, güvenlik gibi sistemleri kurmakta zorlandık ancak Fransız Harmaten Grevin’in sağladığı konsept ile başardık” dedi.

Haberin Devamı