Gazete Vatan Logo

Türkiye’nin ilk sanal sergisini kaçırmayın

1800’lerin İngiltere’sindeki ilk fotoğraf baskı sergisini, sanal gerçeklik gözlükleriyle Birmingham’daki gerçek ortamında üç boyutlu olarak ziyaret etmemizi sağlayan “Eşikler” sergisi Beyoğlu’ndaki Yapı Kredi Kültür Sanat’ta.

Türkiye’nin ilk sanal sergisini kaçırmayın

İngiliz bilim adamı William Henry Fox Talbot’ın 1839 yılında Birmingham’daki King Edward’s School’da açtığı dünyanın ilk fotoğraf baskı sergisi dijital dünya’ya taşındı. İzleyiciyi adeta zamanda yolculuğa çıkararan sergide, fotoğrafın ilk örnekleri sanal gerçeklik teknolojisiyle tasarlanmış gözlük, kulaklık ve bunlara güç veren bir sırt çantası sayesinde üç boyutlu olarak görülebiliyor. Aslında sergi alanı sadece içi bembeyaz bir baraka. Bir penceresi ve kapısı bulunan bu barakada bembeyaz vitrinler ve dolaplar bulunuyor. Bu beyaz baraka, sanal gerçeklik gözlükleri takıldıktan sonra 1839 yılında Birmingham’daki King Edward’s School’a dönüşüyor. 1839’daki serginin açıldığı sırada protesto gösterileri yapmakta olan işçi örgütü Çartistler’in seslerini ve görüntülerini de camlardan izleyebiliyorsunuz. Dijital ortamda inşa edilmiş vitrinlere, eşyalara, yüzeylere dokunabiliyor, yanmakta olan şöminenin yaydığı kokuyu ve ısıyı da hissedebiliyorsunuz. Kızılötesi sensörler, ziyaretçilerin hareketlerini takip ederek, konumlarını belirten ve zamanla seyahat etme hissini arttıran hayalet avatarlar yaratıyor. Eşikler, sadece önemli bir tarihi sergiyi reddetmekle kalmıyor, aynı zamanda o zamandan beri halkın kaybolduğu görüntüleri görmenin bir yolunu sunuyor.

Haberin Devamı

Yeni bir dünyaya dalış

Serginin yaratıcısı Mat Collishaw, “Birkaç yıl boyunca sanal gerçeklikle çalışmayı düşünüyordum ve artık bir sanat eserinde kullanmam için uygun bir araç haline gelmesinden memnunum. Oldukça sıradan bir şey istedim, gerçekten bir deneyim olarak. Küçük bir şaşkınlık ifadesinin daha ötesini görmek istedim insanlardan. Fox Talbot’un bu sergisini yeniden canlandırırken, aslında fotoğrafçılığın doğuşunu görmek için bu dünya’ya dalış yaptık” diyor. 29 Temmuz’a kadar Yapı Kredi Kültür Sanat’ta görülebilecek sergi ücretsiz. Kaçırmayın!