Gazete Vatan Logo

Türkiye’nin ilk mega tema parkı

Bayraktar ve Gürsoy Grup, Eyüp'te 1 milyar TL yatırımla ‘Vialand’ projesine imza atıyor

Bayraktar ve Gürsoy Grup, Eyüp’te 600 dönümlük arazide 1 milyar TL yatırımla ‘Vialand’ projesine imza atıyor. 23 Nisan 2013’te açılacak 100 futbol sahası büyüklüğündeki Vialand, 140 bin m2 kiralanabilir AVM, Türkiye’nin ilk mega tema parkı ve gösteri merkezinden oluşacak. 3 saniyede 67 metre yüksekliğe çıkan Roller Coaster gibi 50’den fazla eğlence ünitesinin yer alacağı merkezi yılda 30 milyon kişinin ziyaret etmesi hedefleniyor.

Gaziosmanpaşa’da Viaport Venezia projesine imza atan Bayraktar ve Gürsoy Group, 1 milyar TL yatırımla Eyüp’te 600 dönüm arazide alışveriş merkezi, tema park ve gösteri merkezinden oluşan Vialand projesini başlatıyor.

Cumhuriyet tarihinin en büyük perakende yatırımlarından biri olacak projenin en önemli özelliği, Türkiye’nin ‘ilk mega tema parkını’ İstanbul ile buluşturacak olması. Bulunduğu alan itibarıyla Türkiye’nin en büyük alışveriş ve eğlence merkezi olması tasarlanan projedeki cadde ve sokaklardan oluşan 140 bin metrekarelik alışveriş merkezi ise Türkiye’deki en büyük 5 alışveriş merkezinden biri olacak. Eylül 2011’de inşaatına başladıkları Vialand’in kapılarını 23 Nisan 2013 tarihinde açacağını söyleyen Gürsoy Grup CEO’su Abdurrahman Gürsoy, projeyi İstanbul, New York, Londra ve Paris gibi diğer dünya kentleriyle yarışacak şekilde tasarladıklarını, İstanbul’un Ortadoğu ve Kafkaslar’ın çekim merkezi olacağını belirtti.

Türkiye’de birçok yatırımcının hayali olan bir projeye imza attıklarını ifade eden ViaDMC Yönetim Kurulu Başkanı Coşkun Bayraktar ise “Türkiye’ye yeni ne katabiliriz diye düşündük ve dünyadaki eğlence ve gösteri merkezlerini araştırdık. Şehrin içinde hem alışveriş merkezi hem de gösteri merkezinin birarada bulunduğu bu büyüklükte bir projeye rastlamadık. Proje ile alışveriş merkezlerine de yeni bir boyut getiriyoruz. AVM bölümü Beverly Hills, Şanzelize, Milano ve Nişantaşı’ndaki gibi alışveriş sokaklarından oluşacak” diye konuştu.

100’e yakın futbol sahası büyüklüğündeki projede alışveriş caddeleri bünyesinde 250 mağaza olacağını söyleyen Bayraktar, şöyle devam etti: “Projede 5 bini kapalı, 3 bini açık olmak üzere toplamda 8 bin araçlık otopark kapasitesi ile bir projedeki en büyük araç otoparkına da sahip olacak. Vialand mega eğlence parkının girişindeki 2 bin m2’lik alanda tüm görkemiyle yükselen Şato, ziyaretçilerine masal dünyasının kapılarını aralayacak. 50’den fazla eğlence ünitesi olacak proje, 3 saniyede 110 kilometre hızı aşarak 67 metre yüksekliğe çıkan son teknoloji ürünü Roller Coaster, hızlı akarsuda rafting tecrübesinin ailece yaşanabileceği Rapid Ride, doğal şelalelerin Roller Coaster coşkusuyla ile bütünleştiği Splash Coaster, Family Coaster gibi ana üniteleri bünyesinde barındıracak.”

Vialand’a yılda 30 milyon ziyaretçi beklediklerini, projenin İstanbul’a gelecek yerli ve yabancı turist sayısını da yüzde 15 artırmasını hedeflediklerini söyleyen Bayraktar, “Ortadoğulu müşteriler garanti ama Avrupalıları da projeye çekmek istiyoruz” dedi.

Discovery Channel’da belgeseli çekilecek

Projedeki Roller Coaster’lar Discovery Channel’da “Mega Yapılar” belgeseline konu olacak. Belgesel için özel çekimler yapılacak. 1 tane Roller Coster’ın maliyeti bir Kayseri Park alışveriş merkezi kadar. Her bir oyuncak bir AVM bütçesine sahip. Proje bünyesinde Fatih’in fethinin canlandırılması için 500’e yakın robot getirilmiş.

- Dome Mimarlık’n tasarladığı projede eğlence parkı, Florida’daki Disneyland’dan daha büyük olacak, Almanya Europark’a benzeyecek. Ancak konseptin alışveriş bölümüyle birlikte dünyada da ilk olduğu belirtiliyor.

- Büyükşehir Belediyesi’ne ait arazi, 30 yıllık yap-işlet-devret yöntemiyle verildi. Proje hayata geçirildiğinde yiyecek içecek+bilet veya sadece bilet şeklinde özel ücretli paketler olacak.

- Projenin inşa aşamasında bin kişi, tamamlandığında çalışacak 4 bin kişi ve destek sektörlerde çalışacaklarla 20 bin kişiye istihdam yaratması bekleniyor.

Walt Disney World’de yatırımları yöneten Emeç, projenin başında

Vialand’in tanıtım toplantısı (Soldan sağa) Vialand Genel Müdürü Mehmet Emeç, ViaDMC Başkanı Coşkun Bayraktar, Jones Lang LaSalle Ülke Başkanı Avi Alkaş ve Gürsoy Grup CEO’su Abdurrahman Gürsoy ev sahipliğinde gerçekleşti. Vialand Genel Müdürü Mehmet Emeç, Walt Disney World’de 20 yıla yakın tecrübesi bulunduğunu ve markanın dış yatırımlarını yönettiğini belirterek tecrübesini bu projeye aktaracağını söyledi.

Projenin ikinci etabına 4 ve 5 yıldızlı oteller entegre olacak

Projenin ikinci etabında projeye entegre olacak 4 ve 5 yıldızlı 2 otel inşa etmeyi planladıklarını belirten Coşkun Bayraktar, projenin benzer projelerden farkını şöyle aktardı: “Proje, Bayrampaşa’da inşa edilen temalı parkın yer aldığı Ora İstanbul’dan büyüklük; mağazaların ve gösteri merkezinin konsepti açılarından ayrılıyor. TOKİ-Mesa-Artaş ortaklığıyla Halkalı’da da dev bir Temapark projesi var. Türkiye’de çok fazla Disneyland’ı getirme hayali var. Ancak biz gösteri merkezindeki araçların imalatlarına başladık. Reel olmaya çok yakın ve açılış tarihi de verebiliyoruz.”Jones Lang LaSalle Türkiye Başkanı Avi Alkaş ise, projeye kiralama ve danışmanlık hizmeti vereceklerini kaydetti.

Haberin Devamı