Gazete Vatan Logo

Türkiye’nin ilk F-35’i pistten teker kesti!

Geleceğin savaş uçağı olarak adlandırılan F-35’lerin teslimatıyla ilgili takvim belli oldu. Türkiye’nin 18-0001 kuyruk numaralı ilk F-35’i de test uçuşunu gerçekleştirdi

Türkiye’nin ilk F-35’i pistten teker kesti!

Amerika’daki Lockheed Martın firması tarafından üretimi yapılan ve 21 Haziran’da Türkiye’ye teslim edilecek Müşterek Taarruz Uçağı F-35’in lik test uçuşu yapıldı. 10 Mayıs’ta Fort Worth Teksas’taki Lockheed Martin tesislerinden havalanan 18-001 kuyruk numaralı uçak, gökyüzüyle ilk kez tanışırken test pilotu Petter Wizzer Wilson’un havalandırdığı F-35’e, güvenlik amacıyla F-16 eşlik etti.

İlk teslimat haziranda

F-35’lerin teslimatlarıyla ilgili takvim de belli oldu. İlk uçağın Türkiye’ye teslimatının 21 Haziran’da ABD’de törenle yapılması planlanıyor. Hava Kuvvetleri Komutanlığı’nda görevli iki savaş pilotu da bu ülkede eğitime başladı. Pilotlara uçakla ilgili özel eğitim veriliyor. Eğitimlerin tamamlanması ve diğer uçağın da tesliminin ardından F-35’lerin bu eylülde Türkiye’ye getirilmesi planlanıyor. Eğitimlerini tamamlayan pilotlar iki uçakla ABD’den gelecek, uçaklara seyahatleri sırasında tanker uçaktan yakıt ikmali de yapılacak.

Malatya’da konuşlanacak

F-35 savaş uçaklarının Malatya’da konuşlu 7. Ana Jet Üs Komutanlığına getirilmesi planlanıyor. F-4’lerin yerini alacak uçaklar için 7. Ana Jet Üs Komutanlığında hazırlıklara başlandı. Bu kapsamda üs komutanlığındaki F-4 uçaklarına göre inşa edilen bazı uçak bakım hangarlarının yerine yenileri yapılacak. Bazı uçak sığınakları ise F-35’ler için modernize edilecek. Geçen yılın sonunda başlayan inşaat çalışmalarının gelecek yılın ilk aylarında tamamlanması planlanıyor.

Haberin Devamı

Havada 4 kat daha güçlü
F-35 2040’lı yıllarda dünyanın en önde gelen savaş uçağı olması için tasarlandı. Şu anki savaş uçaklarına göre havadan havaya mücadelede 4 kat daha etkili, karaya saldırı gücü 8 kat daha fazla ve stratejik keşif ile hava savunması konusunda 3 kat daha etkili bir sisteme sahip.
Özellikleri:
Mürettebat: 1
Uzunluk: 15.67 m
Yükseklik: 4.33 m
Kanat açıklığı: 10,65 m
Kanat Alanı: 42.7 m2
Top: 1 x General Dynamics
GAU-22/A Equalizer, 25 mm (0.984 in), 4-namlulu mitralyöz top, dahili 180 mermi ile beraber
Silah istasyonları: 6 x harici silah kulesi ( 6,800 kg kapasiteli) kanatlarda ve çift silah kuleli iki adet dahili iç bölüm. 8.100 kg
(18,000 lb) silah yükü
100 uçak alacağız
Türkiye 100 adet F-35 siparişi verdi. F-35’lerin 2030 sonuna kadar tamamının TSK envanterine girmesi planlanıyor. Uçaklar 2020’den itibaren hizmet ömürlerini tamamlayan F-4E 2020’lerin yerini alacak.
Üretiminde10 Türk şirketi var
F-35’in geliştirilmesinde ve üretilmesinde Amerikan Lockheed Martin firmasına destek veren Aselsan, Havelsan, Roketsan, TAİ, Kale ve Ayesaş gibi 10 Türk şirketi bulunuyor.
Tüm engellere rağmen...
ABD’li senatörler, Erdoğan’ın yönetim şekli ve ABD’li papaz Brunson’ın tutuklu olmasını gerekçe göstererek savaş uçaklarının Türkiye’ye sevkiyatını engellemek için bir tasarı hazırlamıştı. Ayrıca Rusya’dan sipariş ettiğimiz S-400 hava savunma sisteminin de F-35’lerin teslimini tehlikeye soktuğu iddia edilmişti. Tüm bu engellemelere rağmen uçakların sevkiyatı, takvime uygun olarak gerçekleştirilecek.

Haberin Devamı