Gazete Vatan Logo

Türkiye’nin ilk ‘doktor muayenehane merkezi’ olacak

700 m2 arazide 10 katlı bir ‘Muayenehane Merkezi’ kurulacak

Sağlık Bakanlığı’nın muayenehanelerin 2015 yılına kadar yeni yönetmeliğin şartlarına uygun hale getirilmesini öngören kararı, çalıştıkları apartman dairelerine kilit vurmakla yüz yüze gelen doktorları yer arayışına iterken, çözümü Topoğlu İnşaat buldu. Şirket Fulya’da son kalan 700 m2 arazide 10 katlı bir ‘Muayenehane Merkezi’ kuracak. Projede birimler sadece doktorlara satılacak ve yönetmeliğin engelli hastalar için bina girişlerinden kapılara, asansörlerden merdivenlere şart koştuğu her detayı içinde barındıracak.

Sağlık Bakanlığı’nın geçen yıl Temmuz ayında ‘Ayakta Teşhis ve Tedavi Yapılan Özel Sağlık Kuruluşları Hakkında Yönetmeliği’ ile doktorların muayenehane açma şartlarını yeniden belirlemesi, Ağustos 2015’e kadar şartlara uymayanların ya da uygun bir yere geçmeyenlerin ise muayenehanelerini kapatmasını öngören uygulaması, doktorlar arasında kaos yaratırken, çözüm bir inşaat şirketinden geldi.

Nişantaşı ve Teşvikiye bölgesinde 25 yıldır inşaat yapan ve ‘Nişantaşı Topoğlu Palas’ başta olmak üzere bölgedeki lüks binaları yapan firmalardan biri olan Topoğlu İnşaat, Türkiye’de ilk kez ‘yönetmeliğe uygun muayenehanelerin inşa edileceği ve sadece doktorlara satılacağı bir proje inşa etmeye hazırlanıyor. Fulya’nın boş kalan son araziyi 2 ay önce satın alan şirket, Polat Towers ve Aşçıoğlu projesiyle aynı caddede yer alacak 700 metrekarelik arsada 10 katlı bir ‘Doktor Muayenehane Tıp Merkezi’ inşa edecek.

Projedeki bina girişleri ve kapılar, rampa, asansörler, merdivenler, iç kapılar ve tuvaletlerdeki bütün ölçüler ile ek bölümlerin yönetmeliğin şart koştuğu gibi engelli ve tekerlekli sandalye kullanan hastaların kullanımına uygun şekilde tasarlanacağını açıklayan Topoğlu İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Davut Topoğlu, “Şu anda apartman dairesini alıp muayenehaneye çeviren doktorlar, sıkıntılı. Yönetmelik, doktorlara mevcut muayenehanelerini yeni şartlara göre uyarlamasını, uyarlayamayacaksa kapatmasını öngörüyor. Ancak şartlar, doktorların bunu sonradan yapabilmesine olanak vermiyor. Sadece daireyi değil, apartmanı yenilemeniz gerek. Hasta asansörü, engelli merdiveni, pansuman odası, bebek bakım odası gibi alanları sonradan ekleyemeyecekleri için biz bütün şartları yerine getiren bir proje geliştirme kararı aldık” diye konuştu.

İstanbul’da zincir olabilir

Bu ay içinde mimari çalışmaları tamamlanarak satışa çıkarılacak 10 katlı projede 1 katta asgari 4 doktor, muayenehane açacak. Toplamda 40-50 doktorun yer almasının planlandığı projeye 3 ay içinde başlayarak inşaatı 1.5 yılda tamamlamayı hedeflediklerini söyleyen Topoğlu, “Her kat 350 ile 500 metrekare büyüklüğünde olacak. Katların yüksekliği maksimum 3.5 metre yüksekliğinde olacak ve istenirse her katta birden fazla doktor muayenehanesi olacak. Yoğun bir talep bekliyoruz. İlerleyen dönemde merkezi yerlerde, hastanelerin yoğun olduğu bölgelerde uygun arsa ve fırsat bulabilirsek bunu bir zincir hale getirmeyi de planlıyoruz” diye konuştu.

Yönetmelik muayenelerde neleri gerektiriyor?

- Yönetmelikte bina girişleri ve kapılar, rampa ve sahanlıklar, asansörler, merdivenler, basamaklar, tırabzanlar, iç kapılar ve tuvaletlerdeki bütün ölçüler, eğimler, ek bölümler hastaların, engelli ve elektrikli sandalye kullananlara göre özel olarak tasarlanıyor.

- Binaların ana girişlerinin yaya kaldırımından itibaren ‘engelsiz’ olması gerektiği vurgulanan yönetmelikte, “Girişte eşik olmamalı. Tüm ticari ve kamu binasında en az bir ana giriş engelliler için kullanılmalı. Mesken binalarına giriş kapısı dairelerdeki 80 cm yerine en az 91.5 cm olmalı” deniliyor.

- Yönetmeliğe göre binada tekerlekli sandalyeli ve bastonlu kişilerin de kullanacağı rampalar konulmalı. Tuvaletler tekerlekli sandalye ile girebilebilecek özellikte olmalı, kapının net genişliği minimum 81.5 cm olmalı. Tuvaletler ile koridor arasında kot farkı bile bulunmamalı.

- Asansör kapısı otomatik olmalı, kapının net açıklığı minimum 91.5 cm olmalı, tutunma bantları olmalı, kabin içinde tehlike alarmı, telefon bulunmalı. Asansör veya rampanın yanında ilave olarak merdiven mutlaka olmalı. Görme bozukluğu olanlar için bu basamaklarda farklı renkler de kullanılmalı.

- Muayenehanelerde pansuman odası, bebek emzirme ve bakım odası, engelliler, elektrikli sandalye kullananlara özel tuvalet alanı bulunmalı.

İstanbul’da 3.500 muayenehane var, yüzde 25’i Fulya’da

İstanbul’da yaklaşık 3 bin 500 muayenehane olduğunun tahmin edildiğini söyleyen Topoğlu İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Davut Topoğlu, bunun yüzde 25’inin Fulya’da olduğunu, Teşvikiye- Valikonağı Caddesi bölgesinde neredeyse her apartmanda bir doktor muayenehanesinin bulunduğunu kaydetti. Bölge, Amerikan Hastanesi, Acıbadem, Mikro Cerrahi Kliniği, Nişantaşı Hospital, Dentistanbul, Boğaziçi Tıp Merkezi ve İstanbul Cerrahi Merkezi gibi pek çok sağlık kurumunun yanı sıra birçok laboratuvara da ev sahipliği yapıyor.

Bakkal çıraklığından müteahhitliğe

Çocuk yaşta iş hayatına atılan ve Erzincanlı bir ailenin çocuğu olan Davut Topoğlu’nun inşaat sektörüne girişi, bakkal çıraklığı, kapıcılık gibi işlerin ardından olmuş... 1984 yılında inşaat sektörüne girip Teşvikiye’de kat karşılığı inşaata başlayan Topoğlu, “Bölge esnafı tarafından iyi tanınmam en büyük avantajım oldu” diyor.

5 yıldızlı otel konseptiyle tasarlanacak

İnşaat alanı 7 bin metrekare olacak ‘Doktor Muayenehane Tıp Merkezi’nin 5 yıldızlı otel kalitesinde ve konseptinde inşa edilmesi planlanıyor. Şu anda proje tasarım çalışmaları yapılmakta olan merkezin, özellikle cephe tasarımlarında Ankara’da faaliyet gösteren Aktif Metropolitan Oteli’ne benzer bir konsepti taşıması planlanıyor. Projede ayrıca her bir muayenehanenin tefrişi, şirketin iç mimarları tarafından muayenehane sahibinin istekleri doğrultusunda ultra lüks malzemelerle gerçekleşecek. Plaza girişinden başlayarak 2 normal, 1 de hasta asansörü yönetmelikte belirtilen ölçülerde olacak. Plazanın altında iki kat, yaklaşık 2 bin metrekare otopark yapılacak. Plazanın birbirine bağlantılı olan giriş ve onun alt katı, yaklaşık 1000 metrekarelik bir alan poliklinik veya laboratuvar olarak inşa edilecek. Merdiven basamakları ve ölçüleri yönetmeliğin istediği gibi yapılacak, hasta asansörleri konulacak.

Haberin Devamı