Gazete Vatan Logo

Türkiye’nin Eyfel’i EXPO ile açılıyor

EXPO 2016 Antalya alanındaki kongre merkezi, kule ve bahçeler 250 milyon lira yatırımla tamamlandı. 120 metrelik kule, Eyfel Kulesi gibi ilgi görüyor

Türkiye’nin Eyfel’i EXPO ile açılıyor

EXPO 2016 Antalya, 22 Nisan’da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılacağı resmi açılış töreninin ardından 23 Nisan’da ‘Çiçek ve Çocuk’ temasıyla ziyaretçilerini ağırlamaya başlıyor. EXPO Antalya 2016 sergi alanında inşa edilen 5 bin 3 kişi kapasiteli kongre merkezi, yalnızca Türkiye’nin değil Ortadoğu ve Avrupa’nın da en büyüğü oldu. Alandaki toplam 250 milyon liraya mal olan kongre merkezi, kule ve Osmanlı Bahçeleri’nin inşaatını 9 ayda tamamlayan Taca İnşaat’ın Yönetim Kurulu Başkanı Tayyar Akkurt, “Daha önce 3 bin 500 kişilik kapasitesiyle İstanbul Kongre Merkezi’ni tamamlamıştık. EXPO 2016 Antalya’daki 5 bin 3 kişilik kongre kapasitesiyle kendi rekorumuzu kırdık” dedi. Akkurt, 120 metrelik EXPO Kulesi’nin de sembol bir proje olduğunu belirterek, kuleyi Türkiye’nin Eyfel Kulesi olarak nitelendirdi. EXPO Kulesi’nde Antalya’nın önemli simgelerinden olan tarihi Hadrianus Kapısı sembolize edildi.

2 bin ton ağırlığında

2 bin ton ağırlığındaki EXPO Kulesi’nin Türkiye’de ilk defa uygulanan bir sistemle hayata geçirildiğini söyleyen Tayyar Akkurt, “Bu sistemle dünyada 4 kule yapıldı. EXPO Kulesi, seyir terası, kapalı salon ve kafenin yer aldığı dört katlı 2 bin ton bina zemin kotunda inşa edilerek, güçlü kaldırma ve vinçlerin yardımıyla bayrak gibi zirveye çekildi. Klasik yöntemlerle inşa edilse en az 2 yıl sürmesi tahmin edilen kulenin inşaatı 9 ayda tamamlanmış oldu. Antalya’nın coğrafi özellikleri ve hava şartlarını göz önüne alarak en doğru zaman ve sistemi hayata geçirmiş olduk” diye konuştu. Son zamanlarda Antalya’da yaşanan turizm yavaşlamasına EXPO’nun ilaç olmasını beklediklerini söyleyen Akkurt, kısa zamanda alanın turistler için cazibe merkezi olacağını ifade etti.

Haberin Devamı

Dubai EXPO için hazırlandı

TACA İnşaat, Dubai EXPO 2020 için de hazırlık yapıyor. Dubai Şeyhi Al Maktum’un şirketi MBM Holding ile ortak şirket kurduklarını söyleyen Tayyar Akkurt, “Şirketimizin ismi MATA. Bu şirket üzerinden Dubai pazarını takip edeceğiz. EXPO da tam bize göre kaliteli bir iş. 2-3 ay sonra ihaleye çıkılacağı tahmin ediliyor, biz de çalışmalara başlayacağız” dedi.

Haberin Devamı

Kasım’a kadar açık

EXPO 2016 Antalya, 22 Nisan Cuma günü gerçekleşecek görkemli bir törenle resmen açılacak. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Ahmet Davutoğlu, yabancı devlet başkanları, bakanlar ve binlerce davetlinin katılımıyla gerçekleşecek törende görsel şov yaşanacak. ‘Çiçek ve Çocuk’ temalı EXPO 2016 Antalya’da 51 ülkenin kuracağı ülke bahçelerinin yanı sıra Türkiye’den çok sayıda belediyenin kuracağı tema bahçeleri de olacak. 1 milyonu aşkın biletin satıldığı Expo 2016, Kasım ayına kadar açık.