Gazete Vatan Logo

Türkiye'nin en ünlü yöresel pazarları!

Türkiye'nin en ünlü yöresel pazarları!

Alışveriş trendleri ne kadar değişirse değişsin pazarlar kendilerini yenileyerek hayatımızda kalmaya devam ediyor. Özellikle yerel ürünler sunan yöresel pazarlar popülerliğini koruyor.

Ünleri sınırları aşan pazarlara turistik turlar bile düzenleniyor. Baharla birlikte pazar tezgahları da şenlendi. Hafta sonu programınıza en ünlü yöresel pazarları eklemenin tam zamanı...

Kasımpaşa/Kastamonu

Pazar sabahları Kasımpaşa’da kurulan Kastamonu Pazarı’nın müdavimleri sağlıklı ve doğal beslenmeye özen gösterenler. Tarihi İnebolu pazarı olarak da bilinen Kastamonu Pazarı’nda ürünler her hafta dalından yeni kopmuş tazecik olarak İnebolu’dan geliyor. Köy tavuğu, yumurta en çok talep gören ürünlerden. Pazardan en taze, en ilginç ürünleri almak isteyenler hava aydınlanmadan geliyor 30-40 tezgahlık pazar en kalabalık saatlerini sabah 07.30 civarında yaşıyor, Anadolu yakasından bile alışveriş yapmak için gelenler var.

Tire

Tarihi 600 yıl öncesine dayanıyor Tire Pazarı’nın.Bugün ünü Türkiye sınırlarını aşmış durumda. Pazarın kurulduğu Salı günleri ilçeye 25-30 bin kişi geliyor. Yerli turistin yanı sıra Japon, Alman, İngiliz turistleri burada görmek sıradanlaşmış Tireliler için. Pazar yeri paket tur programlarına dahil edilecek kadar popüler. Pazar sabah 08.00’da belediye hoparlörlerinden okunan özel duayla açılıyor. Yaklaşık 1700 esnaf tezgah kuruyor her hafta. Çoğu çevredeki köylerden geliyor. Yetiştirdikleri sebze, meyve, topladıkları otları, çiçekleri, ürettikleri peynir, çökelek ve yağları satıyorlar. Tireli kadınların el emeği iğne oyalı örtüler, danteller, kanaviçe, yemeni ne ararsanız var.

Haberin Devamı

Safranbolu

Hafta sonu rotanızda Safranbolu varsa cumartesi günü kurulan pazarı da programınıza eklemeyi unutmayın. 100 yıldan uzun süredir kurulan pazarın tezgahlarını yerli halkın yetiştirdiği taze ürünler, taze otlar süslüyor. Taşköprü sarımsağını da her köşede bu güzel rastlayabilirsiniz. Alışveriş için Arasta Çarşı'ya da mutlaka uğrayın. Burası Osmanlı döneminde bir çarşı turuna çıktığınızı hissettirecek nostaljik hediyelik ve antika pazarı.

Haberin Devamı

Alaçatı

Son dönemin gözde tatil beldesi Alaçatı'nın girişinde, her Cumartesi günü kurulan pazar “yok yok” dedirten cinsten. Urla, Tire, İzmir, Milas’tan köylülerin getirdiği sebze ve meyvelerin yanı sıra giyim, kumaş, perdelikler, ayakkabı ne ararsanız var. Tezgahlarda deniz börülcesi, enginar, şevketi bostan, yöresel otlar ve yeşilliklerin en tazesini görebilirsiniz. Taze balık istiyorsanız sabahları 10:30 gibi balık mezatı yapılıyor. Pazar turistler için de bir çekim merkezi. Pazarın kurulduğu cumartesi günü yaklaşık 20 bin kişi buraya geliyor. Yazın 200, kışın ise 100’e yakın tezgah açılıyor.

Bolu

Pazartesi günleri açılan bu pazarda çoğu kadın, 600 köylü, bin metrekarelik alanda kuruyor tezgahlarını. Sebze, meyve ve süt ürünleri açısından Bolu'daki tüm pazarların hakimi olan kadınlar, yetiştirdikleri ürünleri, mantar ve yaban bitkilerini satıyor. Erişteden salçaya her çeşidi bulmak mümkün. Yeşilin her çeşidi adeta tezgahlardan fışkırıyor. Her şeyin doğalını bulabileceğiniz pazarda bir kuş sütü eksik. Doğal ve hesaplı alışveriş yapmak için ayda bir kez Bolu pazarına giden İstanbulular bile var.

Haberin Devamı

Yalıkavak

Yalıkavak pazarı Bodrum ya da Milas pazarı kadar büyük olmasada renkliliği ve canlılığıyla daha çok kişinin ilgisini çekiyor. Yalıkavak’ta 43 yıldır Perşembe günleri 12 dönümlük arazide kurulan pazarda yörenin bahçelerinde yetiştirilen sebze ve meyveler, şarküteri ürünleri, baharatlar, tatlılar çeşit çeşit zeytin ve zeytinyağı satılıyor. Turistlerin uğrak mekanı olan pazarda Bodrumlu ustaların ellerinde şekillenen Bodrum işi deri sandaletler, dünyaca ünlü. Yüzde yüz el dokuması Milas kumaşlarıyla yapılmış örtü ve perdeler, el boyaması batik işi giysi, el dokuması halı ve kilimlerin en güzellerini bulabilirsiniz. Bodrum süngeri de diğer bir özgün ürün. Yakın yörelerden gelen 1200 esnafın tezgah açtığı pazara Yunanlılar da büyük ilgi gösteriyor.