Gazete Vatan Logo

Türkiye’nin en büyük feribotu

Türkiye’nin en büyük feribotu Türkiye’nin en büyük gölü olan Van Gölü'ndeki ilk deneme seferine çıktı

Türkiye’nin en büyük feribotu

Vangölü Feribot Müdürlüğü tarafından Bitlis’in Tatvan ilçesinde yapımı tamamlanan iki feribottan ilki olan Türkiye’nin en büyük feribotu Türkiye’nin en büyük gölü olan Van Gölü'ndeki ilk deneme seferine çıktı.

İlk deneme seferi için sabahın erken saatlerinde Van Gölü Feribot Müdürlüğü İskelesinde hummalı bir çalışma başlatılırken, yapılan kontrollerin ardından 136,5 metre uzunluğa, 24 metre genişliğe ve 50 vagon taşıma kapasitesine sahip 7 katlı feribotun motoru çalıştırılarak ilk deneme seferi için Van Gölü’ne açıldı.

Van Gölü üzerinde yaklaşık 2 saatlik bir deneme sürüşü gerçekleştirilen 350 yolcu kapasiteli feribot, Tatvan sahil bölgesi ve Sorgun Kışlası sahili civarında tur attıktan sonra geri iskeleye çekildi.

Yapılan ilk deneme seferi sırasında feribotun 4 bin ton yük taşıma kapasitesine sahip olan feribotun eksikleri ve sorunları tek tek not alındı. Öte yandan şu anda Van Gölü üzerinden Tatvan - Van arasında yolcu ve yük taşımacılığı yapan bin ton kapasiteli 4 feribotun hız olarak 4,5 saatte Tatvan'dan Van'a ulaşırken, yapımı kısa sürede tamamlanarak hizmete girecek olan Türkiye’nin en büyük yeni feribotunun ise 4 bin ton yük taşıma kapasitesi ile bu yolu 3 saat 15 dakikada kat edeceği belirtildi. Test seferinin güzel geçtiğini belirten Tatvan Kaymakamı Murat Erkan ise, 2011 yılından bu yana yapımı devam eden Türkiye’nin en büyük feribotunu, Türkiye’nin en büyük gölü üzerinde görmenin mutluluğu içinde olduklarını söyledi.

Haberin Devamı

İKİNCİSİ DE GELİYOR

Yapımı devam eden ikinci feribotun da kısa sürede suya indirileceğinin belirtildiğini ifade eden Kaymakam Erkan, “Van - Tatvan arasında denizyolu taşımacılığında kullanılacak olan bu iki feribotun yapım çalışması 2011 yılında başladı ve feribotlardan biri 7 ay önce Van Gölü’ne indirildi. Diğer feribotun yapım çalışmaları ise havuzda devam ediyor. İlk test seferine çıkan feribot 50 vagon ve 350 yolcu taşıma kapasitesine sahiptir. 7 katlı olan bu feribotun en büyük özelliği çift yön yükleme yapabilmesidir. Bu feribot 4 bin ton yük taşıma kapasitesine sahip olduğu için şuan mevcut olan 4 eski feribotun taşıdığı yükü bir seferde taşıyabiliyor. Hız olarak da eski feribotlarla 4 veya 4,5 saatte tamamlanan Tatvan - Van arasındaki ulaşım yeni feribotlarla 3 buçuk saate düşecek. Dolayısıyla yeni feribotlar hem yük hem de zaman açısından kazanç sağlayacak” dedi.

Haberin Devamı