Gazete Vatan Logo

Türkiye’nin en ağır kadını!

Yaklaşık 10 yıl önce hızla şişmanlamaya başlayarak bugün 320 kiloya ulaşan ve bu nedenle hayatı kâbusa dönen 38 yaşındaki İpek Balaban, kendisini yatağa mahkum ederek hapis hayatı yaşatan obeziteden cerrahiyle kurtulacak.

Türkiye’nin en ağır kadını!

Sakarya’nın Hendek ilçesinde yaşayan evli ve 3 çocuk annesi 38 yaşındaki İpek Balaban’ın hayatı, kontrolsüz ve hızla aldığı kilolar nedeniyle değişti. Balaban’ın aşırı kiloları, başta sağlık sorunları olmak üzere, bakıma ihtiyaç duyması nedeniyle eşinin çalışamaması gibi birçok olumsuzluğu da beraberinde getirdi.Türkiye’nin bilinen “en ağır” kadın obezite hastası olan Balaban, yaklaşık 16 yıl içerisinde 250 kilo alarak hayata küserken, yaşamının son 5 yılını da yatağa bağımlı olarak geçirdi.

Bu süreçte öz bakım ihtiyaçlarını dahi ancak eşinin desteğiyle karşılayabilen Balaban, aynı zamanda vücudunun çeşitli bölgelerinde oluşan yatak yaraları ve enfeksiyonel sorunlarla da mücadele etti. Yaşadığı tüm sorunlardan kurtulmak için diyet gibi seçenekleri de deneyen ancak başarılı olamayan Balaban’ın hayallerine giden kapı, Biruni Üniversitesi Hastanesi tarafından aralandı. İpek Balaban, bunun üzerine, aralarında sağlık personelinin de bulunduğu 8 kişi tarafından yaşadığı 15 metrekarelik odadan çıkarılarak, obeziteden kurtulmak için yola çıktı. Obezite cerrahisiyle sağlığına kavuşması beklenen Balaban’ın ilk yıl 150, toplamda ise yaklaşık 250 kilo vermesi planlanıyor.

Haberin Devamı

Önce 150 kilo verecek
Balaban’ın ameliyatını gerçekleştirecek Biruni Üniversite Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Alper Öztürk de, “Kendisine obezite cerrahisi yapacağız ve onu yürüyebilir pozisyona getireceğiz. Şu anda ayaklarını bile hareket ettiremiyor. Ciddi yeme bozukluğu var. Bunların hepsini düzelteceğiz. En sağlıklı şartları hazırladıktan sonra İpek Hanım’ı ameliyat edeceğiz. Yaklaşık 2 yıllık bir sürecin sonunda da normal kilolarına indireceğiz. Normal kilosu da boyuna göre 60-70’li kilolar” dedi.
Her şeyimle eşim ilgileniyor
Aşırı kiloları nedeniyle yaşadığı sorunları AA muhabirine anlatan Balaban, sağlıklı zamanlarında 80 kilo olduğunu dile getirerek, 10 yıl içerisinde 300 kilonun üzerine çıktığını söyledi.
Daha önce doktora başvurduğunu ancak tedaviyi yürütmekte başarılı olmadığını dile getiren Balaban, “Makarna, pilav gibi hep kuru gıdalar yedim. Hamur işleri, börekler hep böyle şeylerle beslendim. Günde 4-5 öğün yiyorum. Bir oturuşta 1 ekmeği yiyebiliyorum. Beynim sürekli bir şeyler istiyordu. Kızım da vardı, o bile bıraktı beni. Her şeyime eşim yetişti. Ben 5 yıldır banyo bile yapamıyorum. O, şampuanlı su yapar, beni siler, temizler. Kafamı yıkar, giydirir. Onun için çalışmaya bile gidemiyor, devamlı evde, gece, gündüz yanımda. Çarşıya bile çıkamıyor, nasıl işine gücüne baksın? Artık doktorlarım dedi ki ‘Düzelmek, zayıflamak istiyorsan bizim dediklerimizi yiyeceksin.’ Ben onları dinliyorum artık, açlığı bile unuttum. Bana geliyor hocam ‘Aç mısın?’ diye soruyor, ‘Hayır tokum’ diyorum.

Haberin Devamı