Gazete Vatan Logo

Türkiye’nin dediği oldu!

Türk savaş gemileri, Kıbrıs’ta Rum kesimi için doğalgaz arama faaliyeti yürüten İtalyan Saipem 12000 adlı platform gemisinin üzerine gitti. Dev platform bölgeden uzaklaşmak zorunda kaldı

Türkiye’nin dediği oldu!

KIRBIS’ta Rumlar adına Türkiye’nin Akdeniz’de Münhasır Ekonomik Bölge (MEB) olarak kabul ettiği alanda arama yapmak için bölgeye gönderilen İtalyan ENİ şirketine ait ‘Saipem 12000’ adlı yüzen dev petrol platformuna Türk savaş gemilerinin önleme yaptığı ortaya çıktı. ENİ’ye ait ‘Saipem 12000’ adlı gemi, araştırma yapmak için Akdeniz’deki 3’üncü bölge olarak bilinen alana hareket etti. Ankara’nın bölgede Rumların doğalgaz aramasına ‘kesinlikle müsaade edilmeyeceği’ kararının ardından Türk savaş gemileri yola çıktı. Doğalgaz araştırma gemisi ‘Saipem 12000’ bölgeye yaklaştığında, karşısında Türk savaş gemilerini buldu. Gemi yoluna devam etmek isteyince Türk savaş gemileri de rotasını ‘Saipem 12000’e doğru çevirdi. Bunun üzerine paniğe kapılan İtalyan şirketine ait geminin kaptanı, Türk savaş gemisi ile telsiz bağlantısı aracılığıyla acil iletişime geçti. ‘Saipem’in kaptanı, Türk savaş gemisinin kaptanına, “Önümüzden çekilin” diye çağrı yaptı. Türk savaş gemisinin komutanı da kaptanı kararlı bir şekilde rotasını değiştirmesi için uyarmaya devam etti. Önleme yapan Türk savaş gemisi rotasını değiştirmedi. Bu hamle karşısında ‘Saipem 12000’in kaptanı, “Tamam, rotamı değiştiriyorum” diyerek gemiyi bölgeden uzaklaştırdı.

Haberin Devamı

Kararlılık gösterisi

İtalya da NATO görevinde Akdeniz’de bulunan bir firkateynini, ‘Saipem 12000’yi koruması amacıyla bölgeye gönderdi. Ancak İtalyan firkateyni, Türkiye’nin bölgedeki kararlı duruşu karşısında rotasını değiştirdi.

ENİ vazgeçti

ENİ, bölgede doğalgaz aramaktan vazgeçti. ‘Saipem 12000’ Doğu Akdenizden ayrılırken, Rum Hükümet Sözcü Vekili Viktoras Papadopulos, sondaj gemisinin engellenmesiyle ilgili süreci uluslararası arenaya taşıyacaklarını açıkladı, “Bunları kullanacağız” dedi. Rum Hükümet Sözcüsü Hristodulidis enerji planlarının iptal edilmediğini söyledi.

Rumlar bu kez çaresiz kaldı

Üst düzey bir yetkili, Ankara’nın Akdeniz’deki siyasi kararlılığının büyük bir kazanım olduğunu söyledi. Rumların ilk kez çaresiz şekilde kaldığını kaydeden yetkili, “Rumlar ABD’den de istedikleri desteği alamayınca, Akdeniz’de yalnız kaldılar. Türkiyesiz, Kıbrıslı Türksüz bu işin olamayacağını anladılar” dedi. Rum Dışişleri Bakanı YoannisKasulides, “ABD, bize ‘Türkiye’ye karşı birşey yapamayız’ demişti” itirafında bulunmuştu.

Haberin Devamı