Gazete Vatan Logo

Türkiye’nin çılgınlık yapma lüksü yok!

Piyasada son yaşanan çalkantıların geçici olduğunu söyleyen Borsa İstanbul Başkanı İbrahim Turhan, “Türkiye, bölgenin en büyük ekonomilerinden. Genç nüfusuyla büyüme potansiyeli yüksek. Böyle bir Türkiye’nin çılgınlık yapma lüksü yok” dedi.

Türkiye’de son dönemde yaşanan siyasi çalkantının geçici olduğunu ifade eden Borsa İstanbul (BIST) Başkanı İbrahim Turhan, “Türkiye bölgenin sanayileşmiş en büyük ekonomisi. Avrupa’nın da yine en büyük 6’ncı ekonomisiyiz. Nüfusumuz genç. Büyüme potansiyeli en yüksek ülkelerden biriyiz. Dolayısıyla böyle bir Türkiye çılgınlık yapma lüksüne sahip değil” dedi.

Turhan, Türkiye’nin Avrupa Birliği üyeliği yolunda kısa dönemli sapmalar yaşayabileceğini ancak coğrafyanın dinamiklerinin Avrupa’ya yakınsamaya mecbur bıraktığını vurguladı.

“Avrupa Birliği üyeliği sürecinde 3 ay, 6 ay ya da 1 yıl gibi sapmalar yaşanabilir” diyen BİST Başkanı Turhan şöyle devam etti:

“Sadece Avrupa’ya odaklanmak ya da Avrupa’dan vazgeçip yüzünü başka yöne çevirmesi de hata olur. Türkiye olarak çok boyutlu bir çalışma içinde olmalıyız. Ortadoğu’da etkinliğimizi artırmak için AB’ye yakınlaşmak gerekiyor.”

Tek kanatla uçamayız

Ülke ekonomisinde yakalanan ivmenin kaybedilmemesi gerektiğinin altını çizen Turhan, sermaye piyasalarına da bu konuda önemli görevler düştüğünü belirtti.

Turhan, şunları kaydetti:

“Ekonominin gelişmesinde sağlam bankacılık sektörünün payı gözardı edilemez. Ancak tek kanatla uçmak pek mümkün değil. Bankacılığın dışında diğer kanat olan sermaye piyasalarının gelişmesi lazım. Biz de piyasaların gelişmesi için önemli adımlar attık. Yeni Sermaye Piyasası Kanunu’nu yaptık. İMKB, Vadeli İşlem ve Opsiyon Borsası (VOB) ve İstanbul Altın Borsası’nı (İAB) tek çatı altında birleştirip Borsa İstanbul’u kurduk. Nasdaq OMX ile stratejik ortaklığa gittik. Tüm teknolojik altyapımız yenilenecek. Nasdaq’la yüzde 5 ortaklık yapınca borsayı gavurlara sattı dediler. Oysa İstanbul’u küresel finans merkezi yapmak için dünyanın en ileri borsa yazılımını kaynak kodlarıyla aldık. 5 yıl sonra da tamamen yerli yazılımımız olacak. Bu yazılımın bölgedeki 25 ülkede münhasır tek satıcısı olacağız.”

Halka arz 2015’in ilk yarısında

2015’in ilk yarısında Borsa İstanbul’un halka arzını yapmak istediklerini söyleyen İbrahim Turhan, 28 Mart’ta teknoloji veri merkezini açacaklarını da kaydetti. Turhan, kurumsal yönetim konusunda toplamı 14 trilyon doları yöneten fonlarla ortaklık görüşmesi yaptıklarını belirtti.

200 bin

Borsa’da 2012’de saniyede 5 bin olan işlem sayısı, değişek teknolojiyle 200 bin adede çıkacak.

Türkiye şu an çok ucuz

Borsa İstanbul Başkanı İbrahim Turhan, son dönemde yaşananlara kısa vadeli dalgalanmalar olarak bakmak gerektiğini vurgulayarak, “Ülke ekonomisinin uzun vadeli yükseliş trendi devam ediyor. Piyasalardan önemli bir yabancı çıkışı yok. Konuştuğum insanlarda Türkiye’ye güven devam ediyor. Türkiye şu anda çok ucuz” açıklamasını yaptı.

Hayalim aracı kurumların birer yatırım bankası olması

Yeni ürünlerin sermaye piyasalarına getirmeye önem verdiklerinin altını çizen İbrahim Turhan, döviz opsiyonlarını devreye alacaklarını belirtti. Turhan, “Döviz opsiyonları, yabancı yatırımcıların aracı kullanmadan işlem yapacağı bir ürün. Böylelikle Londra’daki tezgahüstü piyasadaki işlemlerin bir kısmını organize piyasalara yönlendireceğiz” dedi. Yabancıların doğrudan işlem yapabildiği sistemin diğer ürünlere de uygulanıp uygulanmayacağı sorusuna ise Turhan şu yanıtı verdi: “Böyle bir plan ve düşünce yok. Çünkü aracı kurumlarımız bizim için önemli. Onları olumsuz etkileyecek bir adım atmayız. Son alınan kararlarla aracı kurumlarımız da bir daha güçlü bir yapıya kavuşacak. Benim hayalim tüm aracı kurumlarımızın birer yatırım bankasına dönüşmeleri.”

Takasbank’ın Bank Asya’da parası kalmadı

17 Aralık operasyonu sonrasında Bank Asya’dan parasını çeken kurumlar arasında bulunan Takasbank’ın da Yönetim Kurulu Başkanı olan İbrahim Turhan konuyla ilgili olarak, “Takasbank’ın günlük operasyonlarıyla ilgili bir kararlara etkim yok. Ben de basında haberler çıkınca arkadaşları aradım. Takasbank, anapara riskini ortadan kaldırmak için mevduatının tamamını çekmiş” dedi.

Haberin Devamı