Gazete Vatan Logo

Türkiye'nin aylardır beklediği iyi haber!

Türkiye'nin aylardır beklediği iyi haber!
Amerikan yönetimi, İran'dan ham petrol alımlarını önemli ölçüde düşürdükleri gerekçesiyle yaptırımlardan muaf tutacağı yeni ülkeleri açıkladı. Yedi ülke arasında Türkiye de var.

Türkiye'nin Amerika'dan aylardır beklediği iyi haber sonunda geldi. Türkiye, artık İran'dan ham petrol alımlarını önemli ölçüde düşürdükleri için ekonomik yaptırımlardan muaf tutulacak ülkeler arasında. Açıklamayı Amerika Dışişleri Bakanı Hıllary Clınton yaptı. Listeye yeni ülkelerin eklendiğini açıkladı. Yeni listede bu kez Türkiye de var. Listede Türkiye'nin yanı sıra İran'ın petrol ihracatında büyük yer tutan Hindistan, Malezya, Güney Kore, Güney Afrika, Sri Lanka ve Tayvan bulunuyor.

Karara göre, bu 7 ülkedeki finansal kuruluşlara,süresi uzatılabilecek şekilde 180 günlük dönem için yaptırım uygulanmayacak.

ABD, Mart ayında da Belçika, Çek Cumhuriyeti, Fransa, Almanya, Yunanistan, İtalya, Japonya, Hollanda, Polonya, İspanya ve İngiltere'yi İran'dan aynı gerekçeyle yaptırımlardan muaf tutma kararı almıştı.

Yaptırımları İran'ın nükleer silah geliştirmesini önlemek ve uluslararası yükümlülüklerini yerine getirmesini sağlamak için uyguladıklarını hatırlatan Clinton Tahran'ı bir kez daha uyardı: ABD Dışişleri Bakanı Tahran yönetimine "Uluslararası topluluğun endişelerini gidermek için somut adımlar atana kadar giderek artan tecrit ve baskıya maruz kalacakları" mesajını veriyoruz dedi.

Clinton'a göre Tahran yönetimi, samimi olduğunu kanıtlamak istiyorsa ilerleyen günlerde moskova'da yapılacak "5+1" görüşmeleri sırasında somut adımlar atmalı. (CNN)

Bakan'dan da petrol müjdesi

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, İran'dan ham petrol alımını azaltan TÜPRAŞ'ın Libya ile 1 milyon tonluk anlaşma yaptığını, Suudi Arabistan ile de uzun dönemli kontrat görüşmelerine başladığını bildirdi.

Yıldız, İran’dan ham petrol alımını yüzde 20 oranında azaltacağını açıklayan TÜPRAŞ’ın Libya ile 1 milyon tonluk bir bağlantı yaptığını, Suudi Arabistan ile de uzun dönemli kontrat görüşmelerine başladığını bildirdi.

Türkiye Çimento Müstahsilleri Birliği tarafından düzenlenen Çimento Sektöründe Enerji Verimliliği paneline katılan Bakan Yıldız, basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Bir gazetecinin, ”İran’dan gelen petrol alımının azaltılmasına paralel olarak Türkiye’nin İran’a yönelik yeni yaptırımlardan muaf tutulduğu konusunda ABD yönetiminden açıklama geldi. Siz bu açıklamayı nasıl değerlendiriyorsunuz?” şeklindeki sorusu üzerine Yıldız, ham petrol ve doğalgaz pazarının genişletilmesi konusunda Türkiye’nin zaten bir takım çalışmaları bulunduğunu, bu çalışmaların da büyük ölçüde uluslararası arena ile örtüştüğünü söyledi.

ABD daha önce ön liste yayımladığında ”Türkiye’nin bu listede olmamasının olmayacağı anlamına gelmez” dediğini hatırlatan Yıldız, şöyle konuştu: ”Nitekim bununla alakalı listede Türkiye’nin ismi var. Ama bundan daha önemlisi Türkiye’nin kendine has milli politikaları çerçevesinde bizim temel hedeflerimiz var. Bu temel hedeflerimiz büyük ölçüde uluslararası arena ile örtüşür, zaman zaman da örtüşmeyebilir. O da şu; doğalgaz aldığımız ülkelerin ki sayısı 5’tir. Bu sayıyı 6’ya, 7’ye, mümkünse 8’e çıkartmayı, ham petrol aldığımız ülkelerin sayısı 11’dir, bunu da 12’ye, 13’e, mümkünse 14’e çıkartmayı hedeflediğimizi söylemiştim. Dolayısıyla bu hedeflerimiz uluslararası arenadaki bir kısım politikalarla örtüşebilir. Zaman zaman da örtüşmeyebilir. Ama en önemlisi bizim ülkemizin çıkarlarıyla alakalı hususlardır. Biz Libya’yı alternatif bir ülke olarak 12’inci sıraya almıştık ve TÜPRAŞ Libya ile 1 milyon ton civarında bir bağlantı yaptı. Aynı zamanda Suudi Arabistan’dan spot alımlar başladı. Uzun dönemli kontrat görüşmeleri de başladı.”

ABD’nin aldığı kararların hukuken bir bağlayıcılığı olmadığını, fakat ABD’nin stratejik ortak olduğunu kaydeden Yıldız, Türkiye’nin önceliğinin ihtiyacın zamanında ve olabildiğince ucuz kaynaklardan karşılanmasına dönük olacağını vurguladı.

İran Türkiye için sıradan bir ülke değil

”ABD’nin muafiyet listesinde yer alması Türkiye ile İran arasındaki ilişkileri etkiler mi?” şeklindeki bir soru üzerine Bakan Yıldız, komşu İran’ın Türkiye için sıradan bir ülke olmadığını, İran için de Türkiye’nin sıradan bir ülke olmadığını ifade eden Yıldız, ”İran’la ilişkilerimiz son derece köklü ve bundan sonraki ticaret hacmini artırmaya dönüktür. O yüzden İran’la herhangi bir sıkıntı yaşamamız şu anda söz konusu değildir” dedi.

Ham petrol fiyatlarının düşmesinin ardından doğalgaz fiyatlarının inip inmeyeceğinin sorulması üzerine de Taner Yıldız, doğalgaz fiyatlarının istedikleri düzeye inmediğini ve hala yüksek olduğunu söyledi. Yıldız, ”O açıdan kendi içerisinde maliyetlerimize bakıyoruz ve her ay sonu kamuoyu ile paylaşıyoruz” diye konuştu.

Haberin Devamı