Gazete Vatan Logo

Türkiye'nin altın çağı üç yıl sonra başlıyor (1)

Hakan Kırkoğlu, danışman, eğitmen ve yazar olarak uluslararası çalışmaları olan bir astrolog. Halen Moda'daki mekânında ve çeşitli üniversitelerde ders ve seminerler veriyor

Hakan Kırkoğlu, astroloji aleminin saygın isimlerinden: 11 Eylül, Irak Savaşı konusundaki isabetli tahminlerini hatırlayacaksınız... Ya şimdi? Merkür geri giderken yapılacak AB görüşmesinin iyi bir zamanlama olmadığını, ancak Oğlak'tan kurtulup Kova'ya giren Türkiye'nin önünde çok daha parlak günlerin olduğunu söylüyor.

* Çok kimse tarafından ciddiye alınan bir astrologsunuz. Siyasi tahminlerde bulunuyorsunuz, öngörüleriniz doğru çıkıyor. Bu konudan hiç anlamayan benim için bu biraz ürkütücü. Nedir astroloji?
İnsanın evreni kendi merkezinden yorumlama çabasının sonucudur astroloji... Olaylara sadece nesnel bir şekilde bakmak değil, insan merkezli bakmaktır. Astroloji tarih boyunca bilim adamları ve astronomlar tarafından kabul gördü, felsefi akımlar içinde belli bir yeri oldu. Astroloji kaderirade tartışmasında var; doğanın açıklanmasında var; insan ruhunun açıklanmasında var; okült bilgilerde de var...

* Şunu biraz açalım, çok bilimsel konuşuyorsunuz..
Ama ben başka türlü konuşamıyorum...

* Merak etmeyin ben konuşturacağım. Önce kendim anlayayım da...
Astrolojide zamanın kendisine ait bir doğası vardır. Mesela sabah saatiyle akşam saati arasında çok önemli nitelik farkları vardır.

Evet burçlar kayıyor
* Nedir o farklar?
Güneş, gündüzün, aydınlığın ve bilincin sembolüdür. Ay da gecenin ve bilinç altının. Astroloji sembolik bir dildir. Mesela beş sayısı, Pisagor'a göre yaratıcı olanı anlatır. Yaratıcılık, insanın en önemli özelliklerinden biri. Bunu neyle sağlıyoruz, elimizle, duygularımızla. Elimizin 5 parmağı var, 5 duyumuz var. Sembolik açıdan zekanın göstergesi bu. Doğada kendini yaratan, yaratıcı bir akıl var.

* Doğadaki bu yaratıcı akıl tanrı mı?
İsmini siz koyabilirsiniz. Evrende bir akıl, bir sistem var. Hiçbir şey rastgele değil.

* Astrolojinin önemli noktalarından biri de bu mu?
Hayatımızda da var bu. Gençlik, ortayaş, ölüm...

* Sadece bunu bilmek için mi uğraşmışlar bunca çağlar boyu bu insanlar?
Astrolojiyi basit olarak anlatmaya çalışırsanız arkasındaki çok şeyi görmezden gelmek zorunda kalırsınız.

* Bir de basit olanını dinleyelim...
Astroloji, insanın evreni yorumlama uğraşıdır. En basiti bu.

* Peki yıldızlarla mevsimlerin bağlantıları nedir?
Diyelim ki 360 derece bir daire çizdik ve bu bir yılı temsil ediyor. Dairenin tepesinde ilkbahar var. 45'er derecelik açılarla Yaz, Sonbahar ve Kış daireyi tamamlıyor. Bu mevsimlerin aralarını da aylar olarak bölüyoruz. Dairenin başında, yani ilk baharın başlangıcında koç var. Yazın başlangıcı yengeç, sonbaharınla terazi ve kışın başlangıcı oğlak

* Bu isimler nasıl belirleniyor? İlkbaharın başlangıcına neden koç demişler de aslan dememişler?
Koçun doğadaki özelliklerine benzediği için. Bu özellikler başlangıçlar yapmak, öne çıkmak, lider olmak diye düşünülebilir. Onu bir hayvanla temsil etmiş sembolik olarak. Bazı sembollere bakarsanız mesela İkizler, Terazi ve Kova... Bunlarda insan sembolleri hakim. Çünkü bu burçlar aklı temsil ediyor.

* Burası benim hoşuma gitti. Aklı temsil ediyor dediniz. Ben İkizler'im...
İkizler sorgulayıcıdır, her iki taraftan bakmaya çalışır. Kova aslında su döken anlamına geliyor, insanlara bilgi getiren, bilgiyi saçan anlamına... Aslan mesela, kral bir burçtur, otorite sahibi.

* Balık da kaygan bir adam o zaman, kaypak..
Balığı elle tutamazsınız. Kaygan bir şeyle sembolize etmişler. Mesela jöle burcu da olabilirdi. Bir şey daha: Burçların kaydığı söyleniyor. Doğru. Ama burçların kayması astrologlar için önemli değildir. Astrologlar için önemli olan mevsimlerdir. Her yıl 21 Mart'ta güneş Balık'tan Koç'a geçer. Kayma dedikleri şu: Bu süreç 72 yılda bir, bir derece geriye gider.

Şifre çözücü ve danışman
* Öyle boş boş baktığıma bakmayın anlamaya çalışıyorum. Doğada yıldızların yeri 72 senede bir değişiyor mu?..
Evet, astronomik olarak bir derece kayıyorlar. Astronomlar bunu öne sürerek derler ki "Siz burada Koç takım yıldızı var diyorsunuz ama o tarihte orada Koç yoktu, Balık vardı\'85" Oysa mevsimler kaymıyor, mevsime referans veren yıldızlar kayıyor. Bizim için de önemli olan yıldızlar değil mevsimlerdir. Astrolojiyi sabote etmek için çıkarılan bir tartışma.

* Neyse... Bir de yükselen burçlar var... O nedir? Burçlar tam tutmayınca "bak bir de yükseleni var" gibi bir mantık mı?
Söz meclisten dışarı ama bu, "Astrolojiyi nasıl kötülerim" gibi bir cahillikten kaynaklanıyor.

Devamı

Haberin Devamı