Gazete Vatan Logo

Türkiye'nin AB üyeliği Kanada'da düzenlenen panelde tartışıldı

İstek Vakfı Başkanı Bedrettin Dalan: AB İslam'dan korkmamalı

Kanada'da, Montreal Üniversitesi'nde düzenlenen bir panelde Türkiye'nin AB'ye tam üyeliği tartışıldı.

'La Chaire Jean Monnet en Integretaion Europeenne' (Jean Monnet Avrupa Entegrasyon Kurumu) tarafından düzenlenen panele, İstek Vakfı Başkanı ve eski İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Bedrettin Dalan, Yeditepe Üniversitesi Dekanı Dr. Haluk Kabaalioğlu, eski Fransa Dışişleri Bakanı Alain Juppe, AB Genişleme Komisyonu üyesi ve eski Bordeaux Belediye Başkanı Maurice Guyader ile eski AB Daimi Temsilci Yardımcısı ve Kanada Göç Araştırma Organizasyonu Direktörü İdil Atak katıldı. Paneli, Montreal Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğretim üyelerinden Prof. Nanette Neuwahl yönetti.

DALAN'DAN AB'YE 'İMPARATORLUK' BENZETMESİ
Panelde yaptığı konuşmada Bedrettin Dalan, AB ile Roma ve Osmanlı imparatorluklarını karşılaştırıp, AB'yi de kurulacak yeni bir İmparatorluğa benzeterek, "Türkiye bu yeni kurulacak imparatorluğun önemli bir parçası haline gelebilir" dedi. Dalan, Türkiye'nin AB'den gelen tüm talepleri karşıladığını, Atatürk'ün yaptığı devrimlerin ülkeyi yönetme konusunda büyük değişiklikler sağladığını belirterek, "Türkiye, çoğunluğu Müslüman olmasına rağmen, din ve devlet işlerini birbirinden ayıran ilk ve tek ülkedir. İslam, 'düşman' olarak görülmemeli, AB İslam dininden korkmamalıdır" dedi.

ALEIN JUPPE: İSLAM AVRUPA'DA EN BÜYÜK İKİNCİ DİN
Panelde konuşan Alain Juppe da, AB'nin, 'Müslüman bir ülkenin alınamayacağı bir Hıristiyan kulübü olmadığını' söyledi. Juppe, "Unutmayalım ki İslam Avrupa'da en büyük ikinci din. Fransa'da 5 milyondan fazla Müslüman yaşıyor. Avrupa'daki nüfusun bir bölümü, anlamadığı bir şeyden korkarak Türkiye'nin AB üyeliğine karşı çıkıyor. Türkiye'nin AB'ye tam üyeliği, Avrupa ile İslam dünyası arasındaki arasındaki açığı kapatmaya köprü olabilecek en önemli fırsattır" diye konuştu.

Haberin Devamı