Gazete Vatan Logo

Türkiye’nin 2 F-35’i üste eğitime hazır!

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Sözcüsü Albay Rob Manning, ABD hükümetinin, Türkiye’nin F-35 programına katılımı konusunda henüz karar vermediğini söyledi.

Türkiye’nin 2 F-35’i üste eğitime hazır!

Haftalık basın toplantısında konuşan Albay Manning, “Türkiye’nin iki F-35 uçağı Arizona’daki Luke Hava Kuvvetleri Üssü’ne vardı. Türk pilotları ve bakım personeli de Luke Üssü’ne vardı ve kısa bir süre içinde uçuş akademisinde eğitime başlayacak” dedi.

‘Türkiye F-35 ortağı’

Mevcut anlaşmalar kapsamında uçağın bir süre ABD’de gözetimde kalacağını belirten Manning, bu sürenin uçağı alacak ülkenin pilotlarının eğitimlerinin tamamlanmasına bağlı olduğunu ve ortalama bir iki yıl sürebileceği kaydetti. ABD Kongresi’nde F-35 uçaklarının Türkiye’ye verilmemesi girişimlerine de değinen Manning, “ABD hükümeti, henüz Türkiye’nin F-35 Taaruz Uçağı Programı’na katılımı konusunda karar vermedi. Türkiye yakın ve kilit bir NATO müttefiği ve 2002’den beri F-35 programının uluslararası katılımcısı” dedi.

Bakanlık yorum yapmaz

Pentagon’daki Müşterek Programlar Masası Sözcüsü Yarbay Mike Andrews de Arizona’da eğitim gören Türk pilotların bir iki ayda uçuşlara başlayacağını söyledi. Politika değişikliği olması halinde Türkiye’nin iki F-35 uçağını alıp alamayacağına ilişkin bir soruya Yarbay Andrews, “Bakanlık teklif edilen yasalara ilişkin yorum yapmaz. Birşeyler değişmediği sürece pilotlar akademi eğitimlerine devam edecek” yanıtını verdi.

Haberin Devamı