Gazete Vatan Logo

Türkiye Mozambik'e bile otomobil ihracatı yaptı

7 ayda 4 milyar dolarlık ihracata imza atan otomotiv sektörü 159 ülkeye ihracat gerçekleştirdi. Mozambik ve Botsvana'ya bile 'Made in Turkey' imzalı otomobil gitti

Türkiye ekonomisinin lokomotifi olarak nitelendirilen otomotiv sektörü, yılın Ocak-Temmuz döneminde 159 ülkeye yaptığı ihracatın yüzde 61.3'ünü, Avrupa Birliği (AB) üyesi 15 ülkeye gerçekleştirdi. Bu dönemde, 4 milyar dolarlık otomotiv ihracatının 2.4 milyar dolarlık kısmının, AB pazarından elde edildiği bildirildi.

Almanya ilk sırada
Uludağ İhracatçı Birlikleri (UİB) verilerine göre, Türk otomotiv sektörü, Ocak-Temmuz döneminde batı ülkeleri başta olmak üzere, 5 kıtada toplam 159 ülke ve özerk bölge ile 13 serbest bölgeye ihracat yaptı.

Ocak-Temmuz döneminde gerçekleştirilen toplam 4 milyar 7 milyon 621 bin dolarlık otomotiv ihracatının, 2 milyar 458 milyon 561 bin dolarlık kısmı AB ülkelerine yapıldı.

Almanya yüzde 43.3'lük artışla 663 milyon 732 bin dolar ile ilk sırada yer alırken, bu ülkeyi İtalya, Fransa, İspanya ve İngiltere izledi.

Sektör, bu dönemde Cebeli Tarık, İngiliz Virjin Adaları, Filistin, El Salvador, Burundi, Paraguay, Gambiya, Burma, Ceuta ve Melilla, Tacikistan, Merkezi Afrika Cumhuriyeti, Guyana, Swaziland, Mozambik ve Botsvana ile TÜBİTAK, Adana Yumurtalık ve Kocaeli serbest bölgelerine ilk kez ihracat yaptı.

Yeni AB üyeleri büyük potansiyel vaat ediyor
Bu yılın 7 ayında AB ile üyelik anlaşması imzalamış 9 yeni AB üyesi ülkeye ihracat da önemli bir artış gösterdi. Polonya, Çek Cumhuriyeti, Slovak Cumhuriyeti, Macaristan, Slovenya, Litvanya, Letonya, Estonya ve Malta ile aday ülkeler Romanya ve Bulgaristan'a gerçekleştirilen ihracat da eklendiğinde, Avrupa pazarının payı yüzde 69.8'i buldu.

Bu ülkelere, Ocak-Temmuz döneminde 340 milyon 220 bin dolar ihracat yapıldı. Bu rakam, toplam otomotiv ihracatının yüzde 8.5'ine karşılık geldi, ihracat, geçen yılın aynı dönemine göre, Malta'ya yüzde 135, Macaristan'a yüzde 108.5, Litvanya'ya yüzde 296 oranında arttı.

Haberin Devamı