Gazete Vatan Logo

Türkiye’li E7, G7’yi geçecek

Davos Zirvesi’de Küresel CEO Araştırması’nı açıklayan PwC’a göre Türkiye’nin de dahil olduğu 7 gelişmekte olan ülke, 2050 yılında G7 ülkelerini geride bırakacak

Uluslararası denetim, vergi ve danışmanlık şirketi PricewaterhouseCoopers (PwC) 10. Yıllık Küresel CEO Araştırması’nı Davos’ta açıkladı. Araştırmaya göre, Türkiye’nin de dahil olduğu E7 ülkeleri 2050 yılında G7’leri geride bırakacak. Brezilya, Rusya, Hindistan ve Çin’deki hızlı büyüme sürerken bu ülkelere Endonezya, Meksika ve Türkiye’de eklenecek. Böylece ABD, Japonya, Almanya, İngiltere, Fransa, İtalya ve Kanada’dan oluşan G7 ülkelerinin yanı sıra, E7 (Gelişmekte olan 7 ülke) oluşuyor. PwC’nin araştırmasına göre işte bu 7 gelişmekte olan ülke ekonomisi 2050 yılına kadar G7’leri geride bırakacak.

Doğrudan yatırım akacak
Gelişmekte olan ülkelere 2001 ve 2005 yılları arasında doğrudan yabancı yatırım akışında yüzde 10’luk artış olduğu belirtilen araştırmaya göre yatırımdaki bu trendin de önümüzdeki süreçte devam etmesi bekleniyor. 10. Yıllık Küresel CEO Araştırması’na göre, önümüzdeki 12 ay boyunca cirolarının büyüme göstereceğine güvenen CEO’ların sayısı ise 5 yıl öncesine göre 2 katına çıkarak rekor düzeye ulaştı.

12 CEO’dan biri Özaydınlı
Dünya genelinde binden fazla CEO’nun katıldığı 10. Yıllık Küresel CEO Araştırması’nda Türkiye’den 20 CEO ile görüşme gerçekleştirildi. 6 Bölümden oluşan Araştırma’nın bir bölümü de “CEO Görüşleri: CEO Röportajları” başlığı ile küresel 12 CEO’nun görüşlerine ayrıldı. Türkiye’den ise Koç Holding’in CEO’su Bülend Özaydınlı; küreselleşme, uluslararası rekabet konularındaki görüşlerini aktardı.

900 CEO’nun katıldığı Davos’ta bu yıl ‘yıldız’ yok
* Davos Zirvesi’ne bu yıl, 2 bin 500 kişiye yakın kişi katılıyor. Zirve’de, Angela Marker ve Tony Blair’in de aralarında bulunduğu 24 devlet veya hükümet başkanı, 85 bakan, 58 uluslararası kuruluş başkanı, 482 sivil toplum temsilcisi, 13 sendika lideri, 161 akademisyen ve 270 medya temsilcisi ile 22 dini lider yer alıyor.

* 900’e yakın üst yöneticinin (CEO) yer aldığı zirveye, dünyanın önde gelen 100 şirketinin 73 CEO’su katılıyor.

* Ancak bu yıl Sharon Stone ve Angelina Jolie gibi yıldızlar zirvede yer almıyor. U2 solisti Bono’nun ise Cuma günü Davos’a gelmesi bekleniyor.

Coca-Cola’dan çevreci dolap
Coca-Cola CEO’su Neville Isdell, Zirve’de Greenpeace ile buzdalaplarının daha az enerji kullanması için proje geliştirdiklerini açıkladı. Coca-Cola Başkan Yardımcısı Muhtar Kent de Davos’ta bir konuşma yaptı.

Doğuş resepsiyon düzenleyecek
* Davos Zirvesi’nin bu yılki ana teması “Küresel Gündemi Biçimlendirmek- Değişen Güç Dengesi” olarak belirlendi.
* Türkiye’den, Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Erdem Başçı ve Yaşar Holding Başkan Yardımcısı Ahmet Olcay Sunucu, Genç Küresel Lider adayları olarak açıklandılar.
* Zirve’de “Türkiye’nin Politik Geleceği” başlıklı bir oturum gerçekleştirilecek. Oturuma Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, Doğan Yayın CEO’su Mehmet Ali Yalçındağ ve Doğuş Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ferit Şahenk de katılacak.
* Doğuş Grubu, 26 Ocak Cuma günü iş ve siyaset dünyasından isimlerin katılacağı bir resepsiyon düzenleyecek.

Az kalsın en yeşil Davos olacaktı
Bu yıl küresel ısınmanın önemli gündem maddelerinden biri olduğu Davos Zirvesi, şimdiye kadar hiç olmadığı kadar yeşil olacakken, dün yağan kar şehri alışılageldik beyaz çehresine kavuşturdu. Zirve 28 Ocak’a kadar sürecek.

Haberin Devamı