Gazete Vatan Logo

Türkiye kilo ile 'kuantum noktası' satacak!

Dünyanın en pahalı yüksek teknoloji ürünlerinden olan "kuantum noktası"nın Türkiye'de kiloyla üretimi için harekete geçildi. Kuantum noktası "kilosu 10 milyon dolar"dan satılıyor.

Cep telefonundan kanser tanı sistemlerine kadar çok geniş bir alanda kullanımı bulunan "kuantum noktaların" kilogram ölçeğinde üretimi için İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü'nde (İYTE) çalışma başlatıldı. Bir günde gram ölçeğinde üretimi başaran laboratuvar, yıl sonunda bir günde kilogram ölçeğinde kuantum nokta üretmeyi planlıyor. Çalışmanın ana amacı, “özel sektörün dikkatini çekmek” ve bu alanda üretimi teşvik etmek.

NE İŞE YARIYOR?

LED televizyonlar ve cep telefonlardaki canlı renkleri, saç kılının 20 binde biri boyutundaki yarı iletken nano kristallere borçluyuz. "Kuantum nokta" adı verilen ve farklı işlevler yüklenebilen parçalar, sıvı ya da toz halde üretilebiliyor. Halen tamamı ithal edilen kuantum noktaların üretimi için Kalkınma Bakanlığı desteğiyle kurulan İYTE’de bir TÜBİTAK projesi başlatıldı. Dekan Prof. Dr. Serdar Özçelik'in liderliğindeki araştırma ekibinin yürüttüğü çalışma kapsamında sıvı ve toz formlarda kuantum noktalar elde edilerek farklı uygulamalarda denenmeye başlandı. Ekip dünyada çok ender olarak üretilen 4 farklı atom bileşeninden oluşan kuantum noktalarını üretmeyi başardı. Bu malzemeyi yeni nesil ekran teknolojileri ve kanser tanı kitlerinin geliştirilmesi için kullanmaya başladı. Ekip ayrıca özel bir firma ile kuantum noktaların endüstriyel kullanımına dair bir projeye de adım attı.

Haberin Devamı

KİLOSU 10 MİLYON DOLAR

Halen sadece ABD 'deki iki yüksek teknoloji şirketinin bir günde kilogram ölçeğinde kuantum nokta üretebildiğini anlatan Özçelik, uluslararası piyasada bu ürünün miligram fiyatının 10 dolar ile 150 dolar arasında değiştiğine dikkati çekti. Özçelik, "Kilogramı en az 10 milyon dolar olan bir maddeden bahsediyoruz. Bu ürünler gündelik yaşamın merkezinde yer alıyor ve dünyanın önde gelen üniversitelerinde geliştirme ve endüstriyel üretim konusunda projeler yürütülüyor. Hedefimiz yeni aldığımız reaktörlerle yıl sonunda günde 1 kilogram kuantum noktası üretebilecek seviyeye gelmektir" dedi.

Haberin Devamı