Gazete Vatan Logo

Türkiye kara teslim!

Yurdun birçok yerinde kar yağışı etkili oldu, yollar buz tuttu, araçlar yolda mahsur kaldı...

BURSA’da yoğun kar yağışı hayatı olumsuz yönde etkiledi. Kar ve tipi yüzünden 115 köy yolu kapandı. Orhangazi ve Gemlik ilçelerinde okullar 1 gün süreyle tatil edildi. Kar kalınlığının 185 santime ulaştığı Uludağ’da gece en düşük sıcaklık sıfırın altında 16 derece olarak ölçüldü.

Marmara Bölgesi’nde etkili olan kar yağışı ve tipi Bursa’da ulaşımı felç etti. Bursa’da kent içersinde kar kalınlığı 14 santim olarak ölçüldü. Kar ve tipi yüzünden Bursa’nın İstanbul ile ulaşımını sağlayan Gemlik İlçesi’ne bağlı Engürücük mevkii ile Yalova’nın Süpürgelik mevkiinde yol ulaşıma kapandı. Bu güzergahta oluşan uzun kuyruklar sürücülere ve yolculara zor anlar yaşattı. Karayolları ekipleri yolların açılması için çalışmalarını gece boyunca sürdürdü. Bursa Milli Eğitim Müdürlüğü yoğun kar yağışı yüzünden Gemlik ve Orhangazi ilçeleri ile köylerinde eğitime 1 gün süreyle ara verdi.




115 KÖY YOLU KAPALI

Bursa Özel İdare Müdürlüğü yetkilileri, 17 ilçede bulunan 560 köyden 115’inin yolunun kar yüzünden kapandığını söyledi. Yetkililer, 19 grayder olmak üzere toplam 23 iş makinesi ve 80 personel ile yolların açılması için başlattıkları çalışmaları sürdürdüklerini belirtti.
Bu arada kar kalınlığının 185 santimetreye ulaştığı Uludağ’da gecenin en düşük sıcaklığı sıfırın altında 16 derece olarak ölçüldü. Jandarma araçların Uludağ’a zincirsiz çıkmasına ve inmesine izin vermiyor.

KAR ALTINDA SPOR

Bursa’da kar ve tipi altında ilginç görüntüler de ortaya çıktı. Bir kişi karayolu kenarında şort ve tişörtle koşup sabah sporunu yaparken bazı kişiler ise yaptıkları kardan adamın yanında fotoğraf çektirdi.

KAR KALINLIĞININ 1,5 METREYE ULAŞTIĞI PÜLÜMÜR’DE BEYAZ ESARET

TUNCELİ’de 3 gündür etkili olan kar yağışı hayatı olumsuz yönde etkilirken, kar kalınlığının 1.5 metreyi bulduğu Pülümür İlçesi’nde kar esareti yaşanıyor. Tunceli’nin Pülümür bağlantılı Erzincan karayolunda ulaşım çığ düşmesi ve 2 metreye ulaşan kar kalınlığı nedeniyle aralıklarla sağlanıyor.

Tunceli’de yoğun kar yağışı hayatı ve ulaşımı olumsuz yönde etkilemeye devam ediyor. Pülümür-Erzincan karayolunun Cankurtaran Tepesi Mevkii’nde kar kalınlığı yer yer 2 metreyi buldu. Karayolunun 4 ayrı noktasına çığ düşmesi nedeniyle ulaşım belirli aralıklarla sağlanmaya çalışılıyor. Ağır tonajlı araçların geçişine izin verilmezken, sürücüler Pülümür’de beklemek zorunda kaldı. Karayolunun birçok noktasında da bazı araçların kara saplandıkları belirtilirken, yolu açma çalışmalarında da güçlük yaşanıyor.

KAR HAPSİ

Okulların tatil edildiği Pülümür ilçe merkezinde de kar kalınlığı 1.5 metreyi buldu. İnsanlar evlerinden dışarı çıkamazken, ekipler ana caddeleri araç trafiğine açmaya çalışıyor. Kar altında kalan araçlar oldukları yerden çıkarılamadı. Ara sokak ve birçok ana caddenin trafiğe açılmasının günler alabileceği belirtilirken, Pülümür’ün CHP’li Belediye Başkanı Mesut Çoşkun, belediye iş makinelerinin yetersiz olduğunu söyledi.

TIR’LAR KARAYOLLARINDA MAHSUR

Coşkun, "İlçemizde geçen Tunceli-Erzincan karayolunda mahsur kalan onlarca TIR var. Bu TIR şoförlerinin mağdur olmaması için büyük bir çaba içindeyiz. İlçede kar kalınlığı 1.5 metre civarında ve yağış aralıksız devam ediyor. Elimizdeki iş makineleri ve imkanlarımız ölçüsünde ancak ana yolları açmak için çalışıyoruz. Sokakları açmak imkansız çatılarda düşen karlar yaşamı olumsuz etkiliyor. İmkansızlıklar nedeniyle adeta herkes evlerine hapsolmuş durumda" dedi.

Evlerin çatılarındaki karların ara sokaklara düşmesi ile sokak araları tamamen kapanırken, tek katlı evlerin penceleri de kapandı. Birçok araç da kar altında kayboldu.

BOLU’DA YOLLAR BUZ TUTTU

BOLU’da, hava sıcaklığının sıfırın altında 8 dereceye düşmesi nedeniyle yollar buz tuttu. Otomobiller kayarken, bir minibüs evin camına çarptı.

Bu sabah başlayan kar yağışı ve soğuk hava kent merkezinde etkili oldu. Kar kalınlığı 7 santime ulaşırken, hava sıcaklığının sıfırın altında 8 dereceye düşmesi nedeniyle otomobiller buz tutan yollarda kaydı. Tabaklar Mahallesi Güneş Sokak’ta ki rampayı çıkan İbrahim Özdoğan idaresindeki 14 M 0508 plakalı minibüs, buz tutan yolda kayarak Candaş Apartmanı’nın 1’inci katında oturan Hasan Yılmaz’a ait evin penceresine çarptı. Demir parmaklıklar yerinden çıkarken, Hasan Yılmaz korkuyla dışarıya fırladı. Olay yerine gelen polis, buz tutan rampanın tuzlanması için Bolu Belediyesi ekiplerinden yardım istedi. Bu sırada rampayı çıkmaya çalışan çok sayıda araç kaydı. Belediye ekiplerinin gelmemesi üzerine polis, yol kenarındaki kaldırım taşlarını kucaklayarak minibüsün lastiklerinin arkasına koydu. Polisler vatandaşların yardımıyla minibüsü iterek yoldan uzaklaştırdı.

Minibüsün eve girmesiyle çok korktuğunu söyleyen Hasan Yılmaz, "Büyük bir gürültü oldu. çok korktum. Araçlar buz tutan rampayı çıkamıyor. Rampaların tuzlanması lazım" dedi.

BARTIN BEYAZA BÜRÜNDÜ

BARTIN kent merkezinde kar yağışı etkili olurken, kar kalınlığı 35 santime ulaştı.

2 gündür aralıklarla yağan kar yağışı, bu sabah kent merkezinde etkili oldu. Kar kalınlığı yer yer 35 santime ulaşırken, işyerlerine gitmek için evlerinden çıkan vatandaşlar kara gömülen araçlarını temizledi. Bazı vatandaşlar da yürüyerek işyerlerine gitti. Belediye ekipleri karla kaplı yollarda tuzlama ve kar temizleme çalışması yaparken, vatandaşların otomobilleriyle trafiğe çıkmamaları konusunda hoparlörden anons yapıldı.
Kent merkezine 6 kilometre uzaklıkta bulunan Bartın Üniversitesine giden yolun kapanması üzerine, toplu taşıma araçlarından inen öğrenciler yürüyerek kampüse gitti.

FACEBOOK’TA KAR TOPU SAVAŞI İÇİN ANLAŞTILAR, KATILIM AZ OLUNCA ATEŞ YAKIP HALAY ÇEKTİLER

YOZGAT’ta sosyal paylaşım sitesi Facebook’ta kar topu savaşı için buluşmayı kararlaştıran gençler, etkinliğe katılım az olunca, sıfırın altında 10 dereceye kadar düşen havada ateş yakıp halay çekerek eğlendi.

Önceki gün Eskişehir’de yaklaşık bin öğrencinin katıldığı kar topu savaşının benzerini Yozgat’ta yapmak isteyen bir grup genç, sosyal paylaşım sitesi Facebook’ta yapacakları etkinliği duyurdu. Cumhuriyet Alanı’nda akşam saat 22.30’da yapılması planlanan etkinliğe yaklaşık 20 kişi katıldı. Bunun üzerine gençler, sıfırın altında 10 dereceye kadar düşen havada ateş yakıp, halay çekerek eğlendi.

200 KÖY YOLU AÇILDI

Öte yandan, Yozgat il genelinde son bir haftadır aralıklarla devam eden kar yağışı, yerini özellikle geceleri buz kesen bir havaya bıraktı. Hafta sonu etkili olan kar yağışıyla birlikte kapanan 200 köy yolu, İl Özel İdaresi ekiplerinin yoğun çalışması sonucu ulaşıma açıldı.

KARDA MAHSUR KALAN YOLCULARA KAYMAKAM SAHİP ÇIKTI

BİNGÖl’ün Karlıova İlçesi’nde yoğun kar yağışı nedeniyle kapanan yolda mahsur kalan 9 otobüsün 450 yolcusu, ilçedeki Yatılı İlköğretim Bölge Okulu ile diğer kamu kuruluşmlarına ait misafirhanelerde ağırlandı. Yiyecek ihtiyaçları karşılanan yolcuları ziyaret eden Kaymakam Selim Çomak, "Yol açılıncaya kadar misafirlerimizin tüm ihtiyaçlarını karşılayacağız" dedi.

Erzurum’dan Bingöl’e ve Bingöl’den Erzurum yönüne giden 9 yolcu otobüsü, yoğun kar yağışı nedeniyle yolların kapanması üzerine Bingöl’ün Karlıova İlçesi’nde mahsur kaldı. Aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu yaklaşık 450 yolcuya Karlıova Kaymakamı Selim Çomak sahip çıktı. Yolculardan 300’ü Karlıova Yatılı İlköğretim Bölge Okulu yatakhanesine, diğerleri de İlçe Jandarma Komutanlığı ile diğer kamu kurumlarına ait misafirhanelere yerleştirilerek geceyi buralarda geçirmeleri sağlandı. Yiyecek ihtiyaçları karşılanan yolcuları ziyaret eden Kaymakam Selim Çomak, "Yol açılıncaya kadar misafirlerimizin tüm ihtiyaçlarını karşılayacağız" dedi.

Geceyi misafirhanelerde geçiren yolcular, yolların açılmasıyla birlikte yollarına devam edecekleri belirtildi.
Yoğun kar yağışı ve tipinin devam ettiği Karlıova ve çevresinde, Karlıova- Bingöl, Karlıova- Erzurum karayolu ile Karlıova İlçesi’ne bağlı 18 köy yolu ulaşıma kapalı bulunuyor. Yol açma çalışmaları sürerken, sık sık elektrik kesintisinin meydana geldiği ilçede arızanın gedirilmesi çalışmaları da güçlükle yapılıyor.

DOĞU’DA TİPİ ULAŞIMI DURDURDU; YOLU KAPALI KÖYLERDEN HASTA KURTARMA SEFERBERLİĞİ

HIZI saatte yaklaşık 70 kilometreyi bulan fırtına nedeniyle Erzurum’un Muş, Ağrı, Bingöl ile ulaşımı dururken, Muş - Diyarbakır karayolunda da iki gündür ulaşım sağlanamıyor. Yoğun fırtına ve tipinin etkili olduğu Erzurum’da, yaklaşık 381 köy yolu ulaşıma kapandı. Muş’ta İl Özel İdaresi 130 araç 300’e yakın personelle kapanan 230 köy yolunu ulaşıma açmak için çalışma başlattı. Aradahan’ın Posof İlçesi’nde ise bahar havası yaşanıyor.

Erzurum- Artvin karayolunun 43’üncü kilometresinde bulunan 2 bin 120 rakımlı Güzelyayla Geçidi’nde, tipi yüzünden ulaşım aksıyor. Rüzgarın dağlardan taşıdığı kar sebebiyle bölgede ulaşım sık sık kesilirken karayolları çalışmalarını aralıksız sürdürüyor. Görüş uzaklığının 5 metrenin altına düştüğü geçitte onlarca kaza yapan araç iş makineleri tarafından açılan yolda çekiciler tarafından taşındı. Rüzgarın taşıdığı karın kapattığı yolda aralarında ambulans, cezaevi aracı, yolcu minibüslerinin bulunduğu onlarca araç mahsur kaldı. Tipinin kapattığı yolu açmak için çalışan karayollarına ait araç, yolda kalan bir kamyona arkadan çarptıktan sonra güçlükle durabildi. Bölge Trafik, Jandarma ve karayolları ekibinin yoğun çalışmaları sonucu zaman zaman yol açılırken, bekleyen araçlar kontrollü bir şekilde gönderildi.

KÖYDEKİ HASTA KADIN ARAZİ ARACIYLA ALINDI

Iğdır’ın Tuzluca İlçesi’ne bağlı Osman Köy’de ateşli hastalığa yakalanan 32 yaşındaki evli ve 3 çocuk annesi Songül Beyter için ekipler alarma geçdi. Özel İdareye ait kepçe, dozer ve greyder hasta kadının yaşadığı köy yolunu ulaşıma açmak için yoğun çaba sarfetti. Uzun süren çabalar sonunda ekipler Osman Köy’e ulaştı. Ambulansın çıkamadığı köydeki kadın, özel idareye ait arazi aracıyla Gaziler Köyü Sağlık Ocağı’na götürüldü. Songül Beyter, buradan ambulansla alınarak Tuzluca Sağlık Merkezinde tedavi altına alındı.

Özel İdare ekipleri, Osman Köyü’ne komşu Sarıbulak Köyü’nün yolunu da ulaşıma açtı. Minibüslerde yolun açılmasını bekleyen vatandaşlar ekiplere teşekkür etti.

KALP HASTASINI ÖZEL İDARE EKİPLERİ HASTANEYE YETİŞTİRDİ

Ağrı’nın Patnos İlçesi’nin Süphan Dağı eteklerindeki Kucak Köyü’nde, kalp ve solunum yetmezliği bulunan 47 yaşındaki Naime Gülalmaz’ı Özel İdare ekipleri kurtardı. Patnos’a 30 kilometre uzaklıktaki Kucak Köyü’nün yolu grayder ile açıldı ve arkadan gelen tam donanımlı ambulansa hasta bindirildi.

Yaklaşık 2 saatlik bir çalışma sonucu Patnos Devlet Hastanesi’ne getirien Gülalmaz, "112 Acil’den yardım istedik. İki saat sonra evimizin önünde ambulansı ve yolu açmak için gelen ekibi görünce sevindik. Demek ki Devletimiz bizlere bakıyor ve bizleri yarı yolda bırakmıyor. Tüm görevlilere teşekkür ederim." dedi.

POSOF’TA BAHAR

Ardahan’ın Posof ilçesinde zemheri ayı olarak bilinen Ocak’ta bahar havasını aratmayan günler yaşanıyor. Çobanlar, ahırlardan çıkardıkları koyun sürülerini meralarda otlatıyor. 10 gün kadar önce yağan karın erimesi üzerine Posof’a 3 kilometre uzaklıkta Doğrular köyünde koyunlarını merada otlatan Vahdettin Doğru, "Eskiden Ocak ayında adam boyu kar olurdu. Şimdi iklim ve mevsimler değişti. Bizde hayvanlarımızı dışarıda otlatarak bu durumdan faydalanıyoruz."diye konuştu.

Haberin Devamı