Gazete Vatan Logo

Türkiye ile güçlü bir dayanışma içindeyiz!

NATO’ya üye 28 ülkenin temsilcileri Brüksel’de Türkiye gündemiyle bir araya geldi. Genel Sekreter Stoltenberg, Türkiye’ye destek açıklaması yaptı. Ancak Almanya çözüm süreci endişesini açıkça dile getirdi.

Türkiye ile güçlü bir dayanışma içindeyiz!

Türkiye’nin talebiyle Brüksel’de düzenlenen özel bir oturumda bir araya gelen NATO’ya üye ülkelerin büyükelçileri Türkiye’deki son gelişmeleri masaya yatırdı. Toplantının açılışında bir konuşma yapan NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Türkiye ile güçlü bir dayanışma içinde olduklarını belirterek, “Türkiye’nin kapısının önündeki, dolayısıyla NATO sınırındaki istikrarsızlığı ele almak üzere buluşmanın şu an yapılması doğrudur” dedi. Stoltenberg, NATO’nun gelişmeleri dikkatle izlediğini de ifade ederek “Müttefikimiz Türkiye ile güçlü bir dayanışma içindeyiz” diye sözlerini sürdürdü. Stoltenberg, terörizmin hiçbir şekline göz yumulamayacağını ve haklı çıkarılamayacağını söyledi.

Çözüm süreci endişesi

“Güvenli bölge” tartışmalarına değinen NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, “NATO bu çabaların bir parçası değil. İkili olarak Türkiye ve ABD arasındaki görüşmelerin konusu” dedi. Alman Deutsche Welle haber ajansı Türkiye’nin PKK operasyonlarına yönelik NATO ülkeleri içinden eleştiriler olduğunu iddia etti. Almanya Savunma Bakanı Ursula von der Leyen de barış sürecinin tehlikeyi atılmaması uyarısında bulundu. Bakan von der Leyen, “28 NATO ortağının ortak siyasi bir hedefi çok açık bir şekilde formüle etmesinin önem taşıdığını” söyledi.

Haberin Devamı

‘Hava’da denetim!

Hava Kuvvetleri Komutanı bHava Orgeneral Akın Öztürk, Suriye sınırında yer alan bTürk Hava Kuvvetleri’ne bait radar ve HAWK Hava bSavunma Silah Sistem mevzilerini nbve alarm reaksiyon bnöbeti tutan hava savunma filosunu denetledi. Öztürk’ün b23 Temmuz 2015 btarihinde Şanlıurfa Kaşmertepe’de bkonuşlu 226 bNumaralı Taşınabilir Hava bRadar Kıta Komutanlığı, Şanlıurfa bArat Dağı’nda konuşlu 21’inci bHAWK Batarya Kıta Komutanlığı, bGaziantep Almalıtepe’de bkonuşlu 13’üncü HAWK Batarya bKıta Komutanlığı ve Adana İncirlik konuşlu 10’uncu Tanker Üs Komutanlığı ziyaretlerinden fotoğraflar basınla paylaşıldı. Orgeneral Öztürk, ziyaretleri esnasında muhtemel sınır ihlallerine karşı hazır durumda bekleyen radarların ve Hava Savunma Silah Sistemleri’nin faaliyetlerini yerinde müşahede etti.

Haberin Devamı

‘İyi IŞİD, kötü IŞİD’

FINANCIAL Times, Türkiye’nin savaş ndoğru gittiğini yazdı: Türkiye’nin hava noperasyonu düzenlediği yerler Suriye’nin nkuzey batısında, Ahrar el Şam (Türkiye’nin ndestek verdiği ılımlı muhalifler) nörgütüne yardım gönderilen rota üstünde. nAncak Türkiye daha doğuyu, yani IŞİD’in nPYD ile savaştığı yerleri vurmuyor. Bu da nhükümetin gözünde bir ‘kötü IŞİD’, bir de PYD’nin ilerleyip Fırat’ı geçmesini engelleyen n‘iyi, daha doğrusu yararlı’ IŞİD olduğunu ngösteriyor. Bu bariz çelişkiler çok nfazla dayanamaz. Öncelikle PYD sahada nIŞİD’e karşı en etkili mücadeleyi veren nörgüt. IŞİD ise ufak ayrıntıları önemsemeden, ngeri saldırıda bulunacaktır. Türkiye nbeğense de beğenmese de gerçek bir savaşa doğru gidiyor.

ABD DIŞİŞLERİ SÖZCÜSÜ:

‘Minnettarız’

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü John Kirby “IŞİD’e karşı ortak mücadelede, Türkiye’nin bazı hava üslerini koalisyon güçlerine açmasına ve desteğine minnettarız. Türkiye’nin PKK ile IŞİD’e karşı hava saldırılarının aynı zamana rastlaması rastlantıdan öte bir şey değil. Türkiye, PKK tarafından saldırılara maruz kaldığı için misillemede bulunmuştur. Türkiye’nin bu örgüte karşı kendini savunma hakkının farkındayız” diye konuştu.

Dünyadan destek

Pek çok ülkeden Türkiye’nin terörle mücadelesine destek mesajları verildi:

İngiltere Başbakanı Cameron: Türkiye’nin DAEŞ’e yönelik eylemlerini artırmasının iyi olduğunu düşünüyorum. Fransa Dışişleri Bakanlığı: Terörle mücadelede Türkiye’nin yanındayız. İsveç Dışişleri Bakanı Wallström: Türkiye, terörizmle ve DAEŞ ile mücadelede AB’nin önemli bir partneri. Ürdün Enformasyon Bakanı el-Momeni: Türkiye’nin DAEŞ’i bombalamasını memnuniyetle karşılıyoruz. Suudi Arabistan Kralı El-Suud: Türkiye’nin IŞİD ve PKK’ya yönelik hava harekatlarını destekliyoruz.

4’üncü madde kapsamında
Ankara, Kuzey Atlantik Antlaşması’nın 4’üncü maddesi uyarınca toplantı talep etmişti. Bu madde antlaşmaya taraf devletlere toprak bütünlüğü, siyasi bağımsızlık ya da güvenlik konusunda bir tehdit hissetmeleri halinde toplantı talebinde bulunma hakkı tanıyor.
Düşük seviyeli temsil
Türkiye’yi NATO Daimi Temsilcisi Büyükelçi Fatih Ceylan yerine Daimi Temsilci Yardımcısı mGülin Dinç temsil etti.

Haberin Devamı