Gazete Vatan Logo

Türkiye enerjide rüzgarı yakaladı

Danışmanlık şirketi KPMG, Türkiye’nin enerjide rüzgar ve güneşle trendleri yakaladığını bildirerek, “Enerji Bakanı Albayrak’ın zamanlaması çok doğru” değerlendirmesini yaptı.

Türkiye enerjide rüzgarı yakaladı

Uluslararası vergi, danışmanlık ve denetim şirketi KPMG’nin, dünya çapında 200’den fazla üst yöneticiyle görüşerek hazırladığı ‘2018 Yenilenebilir Enerji İşlemleri Araştırması’ verilerine göre, yenilenebilir enerji alanındaki birleşme ve satın almalar artarak devam edecek.

406 anlaşma

Bu konuda imzalanan anlaşmaların tutarı 2010’dan beri düzenli olarak artarken, 2017’de dünyada toplam 40.1 milyar euro tutarında 406 anlaşma imzalandı. Yenilenebilir enerji sektöründeki gelişmelerin ve trendlerin sorulduğu araştırmaya katılan yöneticilerin yüzde 82’sine göre, gelecek 24 ay içinde offshore (denizin üstünde) kaynaklarda artış beklenirken, bunu güneş ve hidroelektrik kaynaklar takip ediyor. Söz konusu artışta, yenilenebilir enerji teknolojilerinin olgunlaşıp ticarileşmeye başlamasıyla birlikte bu kaynakların “temkinli” yatırımcılar için daha cazip hale gelmesinin etkili olacağı öngörülüyor. Offshore rüzgar santrallerine yönelen yatırımcıların ilgisini en fazla Türkiye’nin de içinde bulunduğu Avrupa, Ortadoğu ve Afrika bölgesi çekiyor. Katılımcıların yüzde 53’ü İngiltere’nin, yüzde 28’i Almanya’nın bu alanda en fazla yatırımı çekeceğini düşünürken, ABD yüzde 2 ile son sırada geliyor.

Haberin Devamı

Hareketlenme artıyor

KPMG Türkiye Enerji Sektör Lideri Ümit Bilirgen, Türkiye enerji sektörünün şirket satın alma ve birleşmeleri açısından son derece hareketli olduğunu, özellikle elektrik üretimi ve yenilenebilir enerji üretimi varlıklarının şirket satın alma ve birleşmeleri alanında sayıca önde geldiğini belirtti.

Türkiye’de geçen yıl yenilenebilir enerji üretimi alanında gerçekleşen 20’ye yakın satın alma işlemi incelendiğinde, bunların sadece 2’sinin yabancı yatırımcılar tarafından yapıldığını dile getiren Bilirgen, şunları kaydetti:

“Geri kalan işlemlerin tamamının yerli yatırımcılar arasında yapıldığını görüyoruz. Yabancı yatırım miktarının artması için regülasyon istikrarı en önemli faktörlerden biri. Öte yandan, yenilenebilir enerji sektörü ve özellikle de biyogaz, biyokütle ve jeotermal kaynakları yüksek yatırım ve işletme maliyetleri dolayısıyla destekleme mekanizmaları olmadan diğer enerji kaynaklarıyla rekabet edebilecek bir yapıya sahip değiller. Bu nedenle Türkiye, öncelikle rüzgar ve hidroelektrik kaynaklarını geliştirmek konusunda hareket etti. Şu anda tam potansiyellerinin gerisinde olan sırasıyla güneş, jeotermal ve biyogaz/biyokütle alanlarında da hareketlenme bekleyebiliriz.”

Haberin Devamı

Gelecek offshore’da

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, geçtiğimiz Şubat ayında güneş ve rüzgarda 1.000’er megavatlık yeni ihaleler için çalışmalara başladıklarını belirterek “Öncelikle rüzgarda dünyanın en büyük offshore projesini hazırlıyoruz. Bu alanda da ses getireceğini düşünüyoruz. Güneş YEKA’sına pil depolamasıyla ilgili düzenlemeyi de eklemeyi düşünüyoruz. Yine sıcak bir yaz olacak, bu yaz bitmeden 2 ihaleyi de gerçekleştirmeyi planlıyoruz” açıklamasını yapmıştı. Ümit Bilirgen, Bakan Albayrak’ın Türkiye’nin ilk offshore rüzgar santrali için bu yıl ihale planlandığını açıklamasının çok doğru bir zamanlama olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

Akü depolama kilit rol oynuyor

yenilenebilir enerji santrallerinden sürdürülebilir bir şekilde enerji elde edilmesini sağlayan ve 2018 sonrasında yeni bir yatırım alanı olarak öne çıkan akü depolama teknolojileri de bu santrallerin geleceğinde kilit rol oynuyor. Yöneticilerin yüzde 98’i yatırım yaparken dikkate alacakları unsurlar arasında akü depolamanın önemli, yüzde 57’si de çok önemli olduğunu düşünüyor. İhalesi tamamlanan rüzgar ve güneş YEKA ihalelerinde enerji depolama opsiyonlarının değerlendirildiğinin konuşulduğunu belirten Ümit Bilirgen, “Enerji depolama alanında dünyadaki gelişmeler de emekleme aşamasında ama hızla gelişiyor. Bizim de bu değişimin gerisinde kalmamamız açısından özellikle YEKA gibi büyük ihalelerde enerji depolama konusunda yatırım şartı getirilebilir” diye konuştu.