Gazete Vatan Logo

Türkiye enerji köprüsü

22. Dünya Petrol Kongresi İstanbul’da başladı. Açılış töreninde konuşan Enerji Bakanı Berat Albayrak, “Türkiye enerjide oyun kurucu ve güvenilir bir ortak olarak en önemli aktörlerden biridir” dedi

Türkiye  enerji köprüsü

22. Dünya Petrol Kongresi, İstanbul’da başladı. İstanbul Kongre Merkezi’nde yapılan kongre, 4 gün sürecek. Açılış töreninde konuşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, “Türkiye bölgesel enerji için bir oyun kurucu ve güvenilir bir ortak olarak en önemli bölgesel aktörlerden biridir. Bu yüzden, bu kongrede ‘Enerji için anahtar ülke Türkiye’ sloganını motto olarak belirledik” dedi.

Enerjinin ‘barışı sağlayıcı’ gücüne vurgu yapan Albayrak, şunları söyledi:

“Enerji diplomasisi ile ne sadece ticari çıkarlar, ne de sadece arz güvenliği yönlendirmektedir. Geçmişte algılandığı gibi çatışmaya ve fakirliğe değil, enerjinin barışı sağlayıcı ve refahı destekleyici rolünü vurgulamalıyız. Türkiye bölgesel enerji projeleri için bir oyun kurucu ve güvenilir bir ortak olarak en önemli bölgesel aktörlerden biridir. Barışa ve refaha katkı sağlayacak tüm projeleri desteklemeye devam edeceğiz. Bakü-Tiflis-Ceyhan Petrol Boru Hattı ve Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı (TANAP) bunun en önemli örneklerindendir. Türk Akımı da bu projelerden biri olarak düşünülebilir.”

Haberin Devamı

Kongre kapsamında katılımcılar, 4 gün küresel petrol sektöründeki kilit konuları tartışma imkanı bulacak. Kongreye, 100’ün üzerinde ülkeden; başkanlar, bakanlar, delegeler, dünyanın enerji alanındaki önemli şirketlerinden temsilciler ile 20 binin üzerinde ziyaretçinin katılması bekleniyor.

Elektrikte 15 yılda 3 kat artış

Türkiye’nin enerji sektörüne ve yatırımlarına ilişkin önemli bilgiler veren Albayrak, enerji sektöründe hızlı bir talep büyümesi yaşandığını ve son 15 yılda elektrikteki kurulu gücün üç katına çıktığını anlattı. Albayrak, bu dönemde ortalama yüzde 5 büyüme kaydedildiğini ve Türkiye’nin Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü ülkeleri arasında lider bir ülke haline geldiğini aktardı. Bu hızlı büyümede arz güvenliğini sağlamak ve öngörülebilir bir piyasa oluşturmak için yatırım ihtiyacının oluştuğunu vurgulayan Albayrak, şöyle devam etti:

“Türkiye özellikle petrol ve doğalgaz arama ve üretim faaliyetlerini artırma hedefindedir. Akdeniz ve Karadeniz’de petrol ve doğalgaz arama faaliyetlerine odaklanıyoruz. Şu anda Akdeniz’de sismik arama faaliyetleri gerçekleştirmek için yoğun çalışmalar gerçekleştiriyoruz. Aynı faaliyetleri Karadeniz’de de gerçekleştirmek istiyoruz. Akdeniz ve Karadeniz’de arama faaliyetlerimize odaklandık. Sismik çalışmalarımıza odaklandık. Bunlara müteakip ileri arama ve sondaj faaliyetleri gerçekleştireceğiz. Böylece, arz güvenliğine katkıda bulunacağız.”

Haberin Devamı

11 milyar metreküplük depo

Türkiye’nin yıllık 50 milyar metreküp doğalgaz tüketimi olduğunu ve 81 ildeki konutlar ile sanayideki tüketicilere gaz sağlayabildiğini anımsatan Albayrak, arz güvenliğini sağlamak adına sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) altyapısı ve yatırımlarını hayata geçirdiklerini söyledi.

Türkiye’nin ilk sıvılaştırılmış yüzer LNG ünitesini hayata geçirdiğini ifade eden Albayrak, “Yakında ikinci ünitemizi de faaliyete geçireceğiz. Doğalgaz depolama kapasitemizi de artırdık. Tabii aynı zamanda gaz depolama kapasitemiz de çok önemli. Tuz gölü depolama tesisi ile yaklaşık 3.1 milyar metreküp depolama kapasitesine ulaştık. Bunu da 2023 yılında 11 milyar metreküpe ulaştırmayı düşünüyoruz” dedi.

Haberin Devamı

Rex Tillerson’a ‘Dewhurst Ödülü’

22. Dünya Petrol Kongresi’nde kongrenin kurucusu Thomas Dewhurst adına verilen ‘Dewhurst Ödülü’, ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson’a takdim edildi. Dünyanın en değerli halka açık enerji şirketi ExxonMobil’in eski başkanı ve CEO’su olan Tillerson’a ödülü, Dünya Petrol Konseyi Başkanı Jozsef Toth tarafından verildi.