Gazete Vatan Logo

Türkiye ekonomisi ‘V’ şeklinde toparlanabilir

Suzan Sabancı Dinçer, ekonomide toparlanma beklediklerini açıkladı

Akbank Yönetim Kurulu Başkanı Suzan Sabancı Dinçer, önümüzdeki dönemde Türkiye ekonomisi için “V” şeklinde bir ekonomik toparlanma yaşanmasını beklediklerini bildirdi.

Conrad Oteli’nde bu yıl ikincisi düzenlenen Akbank sponsorluğundaki Türkiye Finans ve Yatırım Forumu’nda konuşan Dinçer, küresel krizi takiben bir paradigma değişimi yaşandığına işaret ederek, küresel finans sisteminin yapısının yakın gelecekte ve uzun vadede nasıl şekilleneceği, sosyal, ekonomik ve siyasi dengelerin nasıl konumlanacağı ve bu yapılanma içinde Türkiye’nin rolüne ilişkin cevaplanmamış sorular bulunduğunu belirtti.

Dinçer, Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerin küresel ekonomi içindeki rollerinin öneminin giderek artacağının ise aşikar olduğunu ifade etti.

Mali denge sürmeli

Global ekonomide “L” şeklinde uzun süreli olabilecek bir resesyondan ziyade, ılımlı bir toparlanma yaşanabileceği beklentisinin güçlendiğine dikkat çeken Dinçer, “Diğer bir deyişle, ekonomideki daralmanın hızı artık yavaşlamaktadır. Türkiye ekonomisi için de, bizim beklentimiz ’V’ şeklinde bir ekonomik toparlanma yaşanabileceği yönünde. Bu bağlamda son dönemde açıklanan teşvik ve istihdam paketlerini destekliyoruz. Bu önlemlerin ekonomi üzerindeki olumlu sonuçlarını çok yakın bir zamanda görmeye başlayacağımızı tahmin ediyoruz” dedi.

Suzan Sabancı Dinçer, Türkiye için önemli diğer iki unsurun ise mali dengelerin sürdürülebilirliğinin sağlanması ve AB üyelik sürecine yeni bir ivme kazandırılması gereği olduğunu ifade etti.

Sürdürülebilir ekonomik büyümenin 4 ana ögesinin, işgücündeki büyüme, güçlü ve büyüyen bir sermaye stoğu, insan sermayesinin kalitesinin iyileştirilmesi ve teknolojik ilerleme olduğunu söyleyen Dinçer, “Tüm bu öğeleri göz önüne aldığımızda, Türkiye’nin geçtiğimiz yıllarda bir başarı hikayesi yakaladığı ve önümüzdeki dönemde de bu performansının devam edeceği rahatlıkla görülebilir” diye konuştu. Euromoney Conferences Direktörü Christopher Garnett de, küresel krize bağlı olarak her zaman endişe kaynağı olan çeşitli unsurlar bulunabilecek olsa da Türkiye’nin çok önemli bir ülke olduğunu belirtti.

Kurtul: Döviz cinsi kredilerin oranı sadece yüzde 4-5

Akbank Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Zafer Kurtul, yatırım projeleri için kredi talebinin artmasını beklediklerini belirterek, önümüzdeki yıldan itibaren müşterilerine orta vadeli krediler açmaya başlayacaklarını söyledi.

Kurtul, tüketici kredilerinin ve küçük işletme kredilerinin ulusal para cinsinden olduğunu, yabancı para cinsinden kredi oranının yüzde 4-5 seviyesinde bulunduğunu, döviz kurları yükseldiğinde tüketici kredilerinin etkilenmediğini anlattı. Kurtul, sendikasyonlarda geçen yılın ikinci yarısında zorlu günler yaşandığını, halihazırda piyasalarda bulunurluğun arttığını, ancak 2007’dekine benzer bir tablonun da bulunmadığını da ifade etti.

Haberin Devamı