Gazete Vatan Logo

Türkiye dosyaları ortaya çıktı...

Anonymous, Bank of America'nın gizli dosyalarına ulaştı

Türkiye dosyaları ortaya çıktı...

Dünyanın bir numaralı hacker organizasyonu Anonymous, ABD’nin en büyük bankalarından Bank of America’nın gizli dosyalarına ulaştı. Bankanın Facebook, Twitter, YouTube gibi sitelerde Türkiye ile ilgili kelimelerin de bulunduğu listeyle istihbarat topladığı ortaya çıktı

WikiLeaks tarafından hedef alındığında tüm dünyada yankı uyandıran Bank of America’nın adı bu kez de istihbarat skandalına karıştı. Tüm dünyada çarpıcı hack eylemlerine imza atan Anonymous grubu dün internet sitelerinden Bank of America’ya ait olduğu belirtilen dosyaları yayınladı. Bankanın ‘ekonomik istihbarat’ toplama amacıyla anlaştığı İsrailli TEK systems şirketinin İsrail’deki sunucularından alındığı belirtilen binlerce dosyada çok çarpıcı bir detay göze çarpıyor.

İstihbarat peşinde

Buna göre Bank of America (BoA), normalde FBI, CIA, MİT, MOSSAD gibi istihbarat kuruluşlarının başvurduğu bir yöntemi uygulayarak internette hiç de ‘ekonomik’ olmayan istihbarat toplama faaliyetleri içine girmiş gözüküyor. BoA’nın anlaştığı İsrailli şirketin, OneCalais programını kullanarak YouTube, Twitter, Facebook, IRC chat odaları ve benzer sitelerden istihbarat topladığı anlaşılıyor.

Türkiye dosyaları ortaya çıktı...

Türkçe kelime de var

Şirket bunu istihbarat servisleri gibi anahtar kelimelerin bulunduğu bir liste aracılığıyla yapıyor. OneCalais programı Facebook ya da Twitter’da gönderilen bir mesajda bu listede yer alan bir kelimeye ya da söz grubuna rastladığında mesajı ve göndereni kaydediyor. Toplanan bu milyonlarca mesaj program tarafından analiz edilerek istihbarat raporu haline getiriliyor. İşin en ilginç tarafı ise BoA’nın kullandığı anahtar kelime listesinde faaliyet alanıyla ilişkili olmayan Hz.Muhammed, Cihad, Türkiye’nin AB üyeliği, Türk Silahlı Kuvvetleri gibi 10 binden fazla söz grubunun yer alması. Hatta ‘Tutuklama’, ‘Para aklama’ gibi Türkçe kelimeler bile var. Anonymous istihbaratla ilgili, ‘BoA istihbarat faaliyeti yürütüp bunu nasıl kâra çevirebileceğinin peşinde mi? diye sordu.

Yöneticilerin maaşları ifşa oldu

‘Keyword Operasyonu’ adı altında harekete geçen hackerlar ayrıca İsrail server’ında OneCalais programının kaynak kodunu bulmanın kendileri için büyük bir armağan olduğunu belirtti. Bir başka sürprizin ise aynı yerde ele geçirilen dünyada birçok üst düzey firmanın yöneticilerine ait kişisel bilgilerin bulunması olduğunu açıkladı. Elde edilen tüm bu bilgiler Anonymous’un ‘ParAnoIA’ isimli sitesinde dün yayınlandı. Aralarında Google’ın da bulunduğu ünlü şirketlerin yöneticilerine ne kadar maaş ödediği de açığa çıktı. Anonymous daha önce de BoA’yı hedef alan hack girişimlerinde bulunmuş, banka yöneticilerinin teknolojik dedektiflik şirketiyle anlaşarak grup hakkında bilgi topladığını iddia etmişti.

Haberin Devamı