Gazete Vatan Logo

Türkiye dışarıdan besleniyor!

Kahvaltı ve akşam yemeği evde, öğle yemeği dışarıda yeniliyor!

Bu günlerde kiminle yemek ile ilgili bir sohbete başlasak, birkaç yemek tarifi paylaşımından sonra her zaman nerede o eski sofralar tartışmasına dönüşüyor. Herkes annesinin hatta anneannesinin kurduğu o gösterişli, salatasından tatlısına en az üç çeşit yemeğin bulunduğu sofraları özlediğinden yakınıyor ama bu özlemi gidermek söz konusu olduğunda ellerinden modern hayatı suçlamaktan başka bir şey de gelmiyor.

7 milyon İstanbullu dışarda yemek yiyor!


Geçtiğimiz yıllarda bütün dünyada olduğu gibi Türkiye’de de yemek yeme ve beslenme alışkanlıklarının çok hızlı bir şekilde değiştiği reddedemeyeceğimiz bir gerçek. Plato Meslek Yüksek Okulu Aşçılık Bölüm Başkanı Ece Şener’in verdiği bilgiye göre Türk insanı haftada en az altı öğününü dışarıda yiyor. Büyük şehirlere baktıkça bu sayılar daha da yükseliyor. İstanbul’da her gün dışarıda yemek yiyen insan sayısı yaklaşık 7 milyon!

Kahvaltı ve akşam yemeği evde, öğle yemeği dışarıda yeniliyor!


Yapılan araştırmalar, evde sadece kahvaltı ve akşam yemekleri yeniliyor. Ev dışında en fazla yenilen öğün çalışma şartları dolayısıyla öğle yemeği.

Çocuklarımız risk altında


Plato Meslek Yüksek Okulu Aşçılık Bölüm Başkanı Ece Şener bu konuda şu uyarılarda bulunuyor: “Fast-food tüketimi, reklamların ve hediye edilen oyuncaklarla cazip hale getirilmesiyle ve ayrıca rahat ulaşılabilir ve ucuz olmaları nedenleriyle özellikle çocuklar ve gençler tarafından daha sık tercih edilir hale gelmiştir.

Çocukların okula zamanında gidebilmek için, erken saatte uyanıyor olmaları, anne ve babaların bir taraftan işe geç kalma telaşında diğer taraftan da çocuğunu servise yetiştirme telaşında olması, ve bundan dolayı çocuğuna yeterince ilgiyi verememesi, güne çok erken başlamış olmaları ve kendilerini aç hissetmemeleri ve diğer nedenlerle maalesef çocuklarımızın kahvaltı yapmamalarına neden olmaktadır. Oysa ki kahvaltı öğünü, özellikle çocuklar için sağlıklı beslenmenin en önemli olmazsa olmazlarındandır. Çünkü kahvaltı öğünü, günün en uzun açlığı olan gece açlığının sonlandırılacağı ve biten enerjinin tekrar alınabilmesi için önemli ve gereklidir.” Dedi.

Haberin Devamı