Gazete Vatan Logo

Türkiye'den Uzay Kuvvetleri Komutanlığı adımı

Dünyaya alternatif bir yaşam alanı peşinde koşan ülkeler, çareyi uzayda arıyor. Hatta Türkiye'de 'Uzay Kuvvetleri Komutanlığı' kurulması bile gündemde. İşte kıtalararası uzay fatihleri...

Küresel ısınma, iklim değişiklikleri ve ana kıtaların sular altında kalması gibi felaket senaryoları, bilim adamları tarafından dünyayı yakın gelecekte bekleyen gerçekler olarak yorumlanıyor. Yerel kaynakların tükenmesi, uzmanları endişeye düşürürken; hayal gücü sınır tanımayan astronomi bilginleri yeni bir dünya arayışına girdiler bile.

Tarihler 20 Temmuz 1969’u gösterirken insanoğlunun uzaydaki ilk ve en büyük başarısı olarak bilinen Ay’a ilk adım, Neil Amstrong tarafından “Bir insan için küçük, insanlık için dev bir adım sözleriyle” atılmıştı. Ancak aradan geçen uzun yıllar bu tarihi gelişme için, ‘ABD’nin Rusya’yla arasındaki soğuk savaşın galibini göstermek adına kurduğu düzmece bir senaryo’ spekülasyonlarını beraberinde getirdi.

ABD’NiN RUSYA İLE SOĞUK SAVAŞI

Bunun nedeni o dönem ABD ile Rusya arasında uzaya harcanan kaynaklar açısından süregelen yarıştı. Günümüzde konu astronomi olduğunda yarışın galibi hâlâ ABD olsa da; artık dünya üzerindeki birçok ülke uzay çalışmalarında bu çekişmenin içinde yer almaya başladı. Ancak yarışın içeriği boyut değiştirdi. Artık ülkeler, dünyayla benzer yaşam koşulları ve kaynakları sağlayan yeni bir gezegen arayışındalar. Uzay mekiği, uydu ve roketlerini atmosfer ötesine yollayan ülkeler; küresel iklimle birlikte kaynakların tükenmesi sonucunda kurtuluşun uzayda olacağını düşünüyor. İşte yeni bir dünya arayan ülkeler:

Haberin Devamı

MANGALYAAN – HİNDİSTAN

Dünya devlerinin yapamadığını küçük bütçesiyle gerçekleştiren Hindistan, 5 Kasım 2013’te Mars’a yolladığı Mangalyaan uydusunu; ABD ve AB ülkelerinin aksine tek seferde yörüngeye yerleştirmeyi başardı.

74 milyon dolara mal olan operasyon şimdiye dek yapılan gezegenler arası keşiflerin en ucuzu olma özelliğine sahip. Mars’ta metan (bataklık) gazı arayacak olan uydu bu sayede gezegendeki biyolojik aktivite olasılıklarını keşfedecek.

Haberin Devamı

VENÜS EXPRESS – AB ÜLKELERİ

1975 yılında uzayın keşfini amaçlayan ve hükümetler arası bir organizasyon olarak kurulan ESA’nın (Avrupa Uzay Ajansı) gönderdiği Venüs Express, 2006’da 41.9 milyon kilometre uzağa fırlatıldı.

Venüs’ün atmosferini inceleme görevini üstlenen araç; gezegenin yüzeyindeki bazı volkanların hâlâ aktif olabileceği, çeşitli bölgelerdeki sıcaklığı yüksek alanlar ve sınırlı bölgelerde karbondioksit karı yağma olasılığı gibi önemli sırlar keşfetti.

NEW HORIZONS - ABD

Uzay çalışmalarında dünyanın açık ara en başarılı ülkesi olan Amerika Birleşik Devletleri, NASA’nın gönderdiği uydularla, atmosferin ötesindeki sırları teker teker ortaya döküyor. 2006’da gönderilen New Horizon uzay aracı, Plüton ve uydularını gözlemleme görevini üstlendi.

Gönderildiği 2006'dan bu yana uzayda geçirdiği zamanın üçte ikisinde uyku modunda olan New Horizons, bu sayede elektronik donanımının kullanım ömrünü uzattığı gibi operasyon maliyetlerinin de azalmasını sağladı.

Horizons temmuz ayında Plüton’un atmosferini ve yüzeyinde bulunduğuna inanılan buzul dağlarını gözlemleme şansı elde edecek. New Horizons’un Plüton ve beş uydusu hakkında bilinmeyenleri ortaya çıkarması bekleniyor.

Haberin Devamı

UZAY KUVVETLERİ KOMUTANLIĞI GELİYOR

Türkiye’nin uzay faaliyetleri arasında “uzayın barışçı ve savunma amaçlı kullanımı konsepti” ile yola çıkan TSK, Uzay Yol Haritası hazırladı.

Görüntü istihbaratı ihtiyacının karşılanması amacıyla keşif-gözetleme yapan ve balistik füze tehdidini önceden tespit edebilen Yol Haritası kapsamında TSK’nın oluşturduğu bir diğer önemli proje ise; Uzay Grup Komutanlığı. 2023 yılına kadar teşkilat yapısının tamamlanması beklenen Uzay Grup Komutanlığı TSK’nın harekat kabiliyetini uzay boyutunu da kullanarak geliştirmeyi hedefliyor.

GÖKTÜRK – 2, RASAT, BİLSAT uydu projeleriyle yerli uzay faaliyetlerinde söz sahibi olan TURKSAT uydu fotoğraflarıyla da bilime hizmet ederken; koordineli çalıştığı İTÜ Uçak ve Uzay Bilimleri Mühendisliği Fakültesi’nde çeşitli Ar_Ge çalışmaları neticesinde dünya çapında kuruluşlarda çalışabilecek bilim insanları yetiştiriliyor.

Haberin Devamı

LUNAR RECONNAISSANCE ORBITER - ABD

Ay üzerinde insanoğlunun yaşama şartlarına uyumlu bir atmosfer olmadığı bilinse de NASA, beklentilerin ötesine geçme konusunda iddialı. Haziran 2009’da Cape Canaveral Hava Kuvvetleri Üssü’nden fırlatılan Lunar Reconnaissance Orbiter’ın görevi ay üzerindeki olası kaynakları araştırmak. Projenin amacı ise; ay yüzeyinde gelecekte kurulabilecek olası üs için konum ve kaynak belirlemek.

HAYABUSHA 2 - ÇiN

Japonya’nın Aralık 2014’te uzaya fırlattığı Hayabusha 2’nin, 2018’de görevini tamamlaması öngörülüyor. Uzay aracının 4 yıla yakın yolculuğu sonrası, su ve organik maddelerin bulunduğu bir astroide ulaşması bekleniyor.