Gazete Vatan Logo

Türkiye'den Mısır'a misilleme!

Mısır’la ‘persona non grata*’ restleşmesi!

Türkiye'den Mısır'a misilleme!

Dün sabah Mısır Dışişleri, Türkiye’nin Kahire Büyükelçisi’ni ‘istenmeyen adam’ ilan etti ve ülkeden ayrılmasını istedi. Diplomatik temsil düzeyini maslahatgüzar seviyesine indiren Mısır’a Ankara da aynen cevap verdi.

Dün sabah Ankara gündemine bomba gibi bir haber düştü. Mısır Dışişleri Bakanlığı, Mısır’ın Ankara Büyükelçisi’nin geri çekilmesini, Türkiye’nin Kahire Büyükelçisi’nin ülkeden ayrılmasını ve iki ülke arasındaki diplomatik temsil düzeyinin düşürülmesini kararlaştırdı. Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, alınan karara gerekçe olarak, Başbakan Recep Erdoğan’ın, 21 Kasım’da Moskova’ya hareket etmeden önce verdiği beyanat gösterildi.

'ÜLKEYİ TERK ET' DEDİK AMA...

‘Meydan okuma ve küçümseme’

Açıklamada, Başbakan Erdoğan’ın ifadelerine atıfla “Bu beyanat, yüce Mısır halkının iradesine yönelik meydan okuma, tercihlerini küçümseme ve iç işlerine doğrudan müdahale niteliği taşıyan kabul edilemez bir ısrarın son halkasını teşkil ediyor” denildi. Mısır Dışişleri, alınan kararları üç maddede sıraladı:

Türkiyeden Mısıra misilleme

1- Türkiye ile Mısır arasındaki diplomatik temsil düzeyinin, büyükelçilikten maslahatgüzar seviyesine indirilmesi

2- 15 Ağustos’ta istişarelerde bulunmak üzere Mısır’a çağrılan Kahire Büyükelçisi’nin kalıcı olarak geri çekilmesi

3- Türkiye’nin Mısır Büyükelçisi’nin “istenmeyen adam” olduğunun bildirilmesi ve ülkeden ayrılmasının istenmesi.

Ankara’dan anında misilleme

Başkentten Mısır’a aynı şekilde karşılık verildi. Dışişleri Bakanlığı, Mısır’ın Türkiye’deki geçici maslahatgüzarını ilişkilerin maslahatgüzar düzeyine indirildiğini ve Mısır’ın Ankara Büyükelçisi Abderahman Salaheldin’in “istenmeyen adam” ilan edildiğini açıkladı.

Türkiyeden Mısıra misilleme


Sorumlu 3 Temmuz darbesi

Bakanlık’tan yapılan açıklamada, Mısır’la diplomatik ilişkilerin bozulmasında sorumluluğun ‘3 Temmuz darbesi yönetime ait’ olduğu kaydedildi ve şöyle denildi: “Üzüntü duyduğumuz bu durumun tarih önündeki sorumluluğu, Mısır’da 3 Temmuz darbesinin olağanüstü şartlarında işbaşına gelen geçici yönetime aittir. Her halükarda, Türk ve Mısır halkları arasında köklü ilişkiler ve kardeşlik bağları her şartta baki kalacaktır. Mısır’ın en kısa zamanda istikrar ve demokrasiye kavuşmasını ve ilişkilerin normale dönmesini temenni ediyoruz.”

Yeni görev yeri Bosna mı?

BOTSALI’NIN birkaç gün içinde Ankara’ya dönmesi ve hükümeti bilgilendirmesi bekleniyor. Ardından da yeni görev yerine gideceği söyleniyor. Botsalı’nın aylar önce Saraybosna’ya Türkiye Büyükelçisi olması için karar alınmış, Bosna-Hersek diplomatik işlemler tamamlanmıştı. Botsalı’nın yerine Kahire’ye de Saraybosna Büyükelçisi Ahmet Yıldız’ın atanmasına karar verilmişti. Ancak bu sırada Mısır’daki darbe gerçekleşti. Atama da yapılamadı.

‘Mısır için dua etmeye devam edeceğim’

Türkiye’nin Kahire Büyükelçisi Hüseyin Avni Botsalı, Mısır Dışişleri Bakanlığı Protokol Genel Müdürlüğü’nden ayrılırken Anadolu Ajansı’na konuştu: “Türk ve Mısır halkları kardeştir. Mısır’ın iyiliği için dua etmeye devam edeceğim. Mısır çok önemlidir. Mısır’ın demokratik yolda kalması bölge ve dünya için elzemdir.”

Mısır elçisi zaten ülkesindeydi
Mısır’ın Ankara Büyükelçisi Salaheldin, iki ülkenin elçilerini karşılıklı olarak çağırdığı ağustostan bu yana Mısır’daydı. Türk elçisi, istişarelerin ardından Kahire’ye geri dönmüştü. Ancak Mısır elçisi
3 aydır ülkesinde.

Haberin Devamı