Gazete Vatan Logo

Türkiye'den misilleme: Düştü

Rusya Güney Gümrük Yönetimi, Türkiye'ye tahıl sevkiyatlarının sene başından itibaren 2016 yılının aynı dönemine göre 200 bin ton azaldığını bildirdi.

Türkiye'den misilleme: Düştü

Tass haber ajansına yapılan açıklamada, "2016 yılının ilk çeyreğinde Türkiye'ye 595.8 bin ton buğday gönderildi. Bu senenin ilk çeyreğinde ise bu değer 388.2 bin tona geriledi" denildi.

Karadeniz'in önemli limanlarından birisi olan Tuapsinski Deniz Limanı'nda tahıl ihracatında düşüş yaşandığını saptadı. Şirketin Yönetici Müdürü Andrey Yaroslavtsev, "Şu anda geçen seneye kıyasla ihracatın düştüğünü kesin bir dille söyleyebiliriz" dedi.

Yaroslavtsev, Türkiye tarafının kararından yola çıkarak tahıl ihracatının ne şekilde ilerleyeceğini tahmin etmenin zor olduğunu belirterek, "Piyasanın dalgalanmasını dikkate alarak ihracat eğilimini tahmin etmek çok zor, bu sektörü etkileyen faktörler çok fazla. Alıcı tarafından uygulanan çeşitli kısıtlamalar bunlardan sadece biri" dedi.

Bakan Zeybekci dün uyarmıştı
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci dün kamuyoyuna “Rusya’dan buğday, mısır ve ayçiçek yağının ithalatına yüzde 130 vergi ile fiili engel” olarak yansıyan gelişme konusunda konuştu. Ekonomi Bakanlığı’nın “Yasak konulmadı” açıklamasının ardından Zeybekçi, “İhracatçılarımız dediler ki, 'Biz, Dahilde İşleme İzni kapsamında Rusya'dan ürün getirmek istemiyoruz.' Böyle bir gelişme yaşandı” demişti.
Aydın'ın Efeler ilçesinde iş adamlarıyla bir araya gelen Zeybekci, Türkiye'nin Rusya'ya yaş sebze ihracatının 700 milyon dolar civarında olduğunu belirterek şöyle konuştu:
"Bunun 450 milyon dolarlık kısmı hala yasaklı. Tarım sektöründen, ihracatçı birliklerinden yoğun baskı var. Çünkü Rusya'dan 1 milyar 830 milyon dolarlık tarım ürünleri ithalatımız var. Bu, Dahilde İşleme İzin belgesiyle, ihracat kaydıyla getiriliyor. En sonunda ihracatçılarımız dediler ki, 'Biz Dahilde İşleme İzni kapsamında Rusya'dan ürün getirmek istemiyoruz.' İnşallah ihracatçılarımızın ve tarım sektörümüzün buradaki kararlılığı, mesajı Rusya tarafında hızlı bir şekilde anlaşılır, problem çözülür." dedi.
Zeybekci, "Yasaklamalarla, engellemelerle kazanan ülke olmaz. İki taraf da kaybeder. Biri 10 kaybeder, diğeri 8 kaybeder. Karşılıklı ticaretle iki taraf da kazanır. Kazanmayı mı tercih edeceğiz yoksa senin ağzın burnun kırıldı, benimse sadece 1 gözüm çıktı diğer taraflar sağlam... bunu mu tercih edeceğiz? İnşallah biz aklı kullanacağız" diye konuştu.

Haberin Devamı