Gazete Vatan Logo

Türkiye'den kritik anlaşma!

Türkiye, Çin Halk Cumhuriyeti'nin CPMIEC firmasıyla ihale görüşmelerine başlanan 3,4 milyar dolarlık uzun menzilli bölge hava ve füze savunma sistemine tepkili ABD ile kritik bir sözleşmeye imza atacak.

3,5 milyar dolarlık 109 adet genel maksat helikopteri ihtiyacını karşılayacak ABD'li Sikorsky firması ile pürüzleri aşıldı. ABD'li firma ile imzalanacak 3,5 milyar dolarlık helikopter anlaşmasının maliyetinin de Çin'den alınacak füze sistemlerinin maliyetiyle aynı olması "telafi" mi sorularını gündeme getirdi. Savunma Sanayii Müsteşarlığı kaynakları, Sikorsky ile önümüzdeki günlerde sözleşmenin imzalanacağını belirtti.

Anket

Türkiye'nin savunma sistemlerini yeterli buluyor musunuz?

Evet
Hayır
Fikrim yok






Toplam 109 adet genel maksat helikopteri ihtiyacını karşılamak üzere başlatılan projede, 21 Nisan 2011 tarihinde alınan Savunma Sanayii İcra Komitesi Kararı ile Sikorsky firması ana alt yüklenici olarak seçilmişti. Ancak yaşanan pürüzler nedeniyle bir türlü sözleşme imzalanamamıştı.

İŞTE ANLAŞMA DETAYLARI

VATAN, ABD'li Sikorsky ile imzalancak sözleşmenin detaylarına ulaştı. "Genel Maksat Helikopteri Programı" kapsamında Sikorsky firması ile Türkiye Havacılık ve Uzay Sanayi Anonim Şirketi (TUSAŞ) firması arasında yapılacak anlaşma çerçevesinde yüzde 67 oranında Türk sanayisi iş payı bulunacak. Helikopterlerin, kokpit, kabin, palleri olmak üzere gövdesi TUSAŞ tarafından motorları Eskişehir'de bulunan TEI tarafından, iniş takımı ve dişli kutuları ALP Havacılık tarafından ve aviyonik süit ASELSAN tarafından üretilecek.

HUKUKİ VE TEKNİK SORUNLAR ÇÖZÜLDÜ

Proje ile Türkiye'nin mevcut ihtiyacı olan ve gelecekte de ihtiyaç duyacağı genel maksat helikopterlerinin üretimi Türkiye'de gerçekleştirilecek. Hali hazırda 6 farklı kurumun toplam 109 adet genel maksat helikopteri ihtiyacı karşılanacak. Türkiye içerisinde üretimin de kabiliyetler çerçevesinde maksimize edilme hedefi nedeniyle sözleşme görüşmelerinin uzadığı öğrenildi. TUSAŞ-Sikorsky arasında imzalanacak Ana Alt Yüklenicilik Sözleşmesi'nde anlaşmazlık konusu olarak ortaya çıkan ve farklı uzmanlık alanlarını kapsayan hukuki ve teknik hususların gündeme geldiği ancak hususların çözümlendiği bildirildi.

ÖZEL KUVVETLER DE KULLANACAK

Program kapsamındaki tamamlanmış helikopterin tesliminin 2018 yılında olması planlanıyor. İmzalanacak sözleşmeyle Türkiye, Sikorsky firması ile ortak olarak 109 adet "genel maksat helikopteri" üretecek. Helikopterler Kara Kuvvetleri Komutanlığı, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı ve Özel Kuvvetler Komutanlığı'na verilecek. Helikopterler, muharebe arama/kurtarma ve yangınla mücadelede kullanılacak. Gerekli görüldüğü takdirde diğer sivil kurumlar için de helikopter üretilebilecek. Proje kapsamında helikopterlere silah takılması için ABD'nin izni gerekecek.

Haberin Devamı