Gazete Vatan Logo

Türkiye'den Katar'a dev ticaret kervanı!

Türkiye’nin Katar’a olan ihracatının ikiye çıkarılması ve 1 milyar dolarlık ihracat hacmi yakalanması hedefiyle iki ülke şirketleri arasında bir anlaşma imzalandı.

Türkiye'den Katar'a dev ticaret kervanı!

Katarlı ve Türk şirketler arasında yerli Türk üreticilerin MENA (Ortadoğu ve Kuzey Afrika) bölgesi ile ticari hacmini artırmaya yönelik önemli bir işbirliği gerçekleştirildi. Türkiye’den Medyacity ve Katar Vakfı’na bağlı QatarNationalCenvention Center arasında imzalanan anlaşmaya göre 300’den fazla yerli Türk firmasının, 2018 yılı Nisan ayında EXPO TurkeybyQatar kapsamında Katar’ı (Doha) ziyaret etmesi planlanıyor.

Tüm MENA bölgesinden 3 binden fazla iş insanının ziyaret etmesi ve önceden planlanmış 2 bin özel görüşmenin yapılması beklenen fuarda Türkiye’nin Katar’a olan 400 milyon dolarlık ihracatının iki katına çıkarılması ve tüm bölgeye olan ihracatın 1 milyar dolar seviyesine ulaştırılması hedefleniyor.

Konuya ilişkin Medyacity CEO’su Hakan Kurt şöyle konuştu: “Türkiye’nin şu anda Katar’a ihracat seviyesi 400 milyon dolar seviyesinde. Fuarın akabinde bu hacmi ikiye katlamayı ve tüm MENA bölgesine olan ihracatımızı 1 milyar dolar seviyesine çıkarmayı hedefliyoruz. Tüm dünyanın hedef pazarı haline gelen Kuzey Afrika ve Ortadoğu’da, bu pazarlara komşu olmamızı da fırsata çevirerek Türkiye’nin bölgedeki ticari etkinliğinin artması gerektiğine inanıyoruz. Türk firma ve markalarının özellikle sağlık turizmi, enerji, çevre yönetimi, inşaat, emlak ve gayrimenkul, yapı malzemeleri, gıda ve helal gıda, turizm ve helal turizm, teknoloji, IT ve mobil teknolojiler, ulaşım, akıllı şehirler ve kentsel dönüşüm, mücevherat ve kuyumculuk alanlarında bölge için avantajlı bir ticaret fırsatısunacağına kuşkumuz yok.” QatarNationalConvention Center CEO’su Abdul Aziz Al Emadi ise ““İki ülke arasındaki mevcut ilişki geliştikçe, iş fırsatları da gelişiyor. İki ülke arasındaki bu iktisadi kardeşlik sadece devlet bazlı şirketlerin kar etmesine değil aynı zamanda B2B seviyesinde ticaret ve iş fırsatlarının büyümesine olanak sağlayacaktır. Diğer yandan Katar NataionalConvention Center, Katar’ın sürdürülebilir finans, ticaret, inovasyon, eğitim, turizm ve uluslararası MICE (kongre, toplantı ve etkinlik) pazarında majör bir oyuncu olabilmesi ve güçlü global bir hub olabilmesi için çok sayıda farklı şov ve etkinliğe ev sahipliği yaptı. Katar’ın lokasyonu, sadece Körfez Arap Ülkeleri İşbirliği Konseyi için değil aynı zamanda Kuzey Afrika ve Arap devletlerinden global oyuncuları bir araya getirmek ve çeşitli markaları sergilemek ve franchise fırsatları konusunda önemli bir rol oynuyor. Biz bu tür bir etkinliğin sadece bölgede Türkiye’nin yatırım perspektifinden varlık sağlayacağına değil aynı zamanda tüm blöge için bir iş fırsatı olacağına dair güçlü bir inanışa sahibiz” dedi.

Katar’da ‘Türk Kültür Şehri’ kurulacak

Haberin Devamı

Fuar kapsamında 20 metrekarelik fuar alanı içinde kurulacak Türk Kültür Şehri de imzalanan işbirliğinin diğer ayağı olacak. Düzenlenmesi planlanan ‘Türk Kültür Festivali’ kapsamında şehrin çeşitli bölgelerinde folklor ve halk oyunları gösterilerinden, fuar alanında geleneksel el sanatlarının sergilenmesine varana kadar Türk kültürünün MENA bölgesine etkin bir şekilde tanıtılması da hedefleniyor.

Haberin Devamı